Το γεγονός ότι νιώθει ενοχές, αλλά όχι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ayrton Senna, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο Adrian Newey στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και έχει τίτλο «How to Build a Car» (Πώς να φτιάξεις ένα αυτοκίνητο).
Ο Newey κατηγορήθηκε, από κοινού με τους Frank Williams και Patrick Head για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, καθώς θεωρήθηκε ότι ο αεροδυναμικός σχεδιασμός της Williams FW16, που οδηγούσε ο Βραζιλιάνος εκείνο το μοιραίο απόγευμα της πρωτομαγιάς του 1994, τον οδήγησε να χάσει την πρόσφυση των πίσω τροχών. Και οι τρεις απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες το 1997.
Στο βιβλίο του, ο Newey αναφέρεται στην κολώνα του τιμονιού, η οποία είχε τροποποιηθεί για να βολεύει καλύτερα τον σπουδαίο οδηγό: «Ανεξάρτητα από το αν η κολόνα του τιμονιού προκάλεσε το ατύχημα ή όχι, δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από το γεγονός ότι ήταν ένα κακοσχεδιασμένο κομμάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε επιτραπεί η τοποθέτησή του στο αυτοκίνητο. Ήμουν ένας από τους ανώτερους υπαλλήλους της ομάδας που σχεδίασε ένα μονοθέσιο, στο οποίο σκοτώθηκε ένας σπουδαίος άνθρωπος.
Αυτό για το οποίο νιώθω περισσότερη ενοχή δεν είναι ότι μια πιθανή αστοχία της κολόνας του τιμονιού προκάλεσε το ατύχημα, γιατί δεν πιστεύω ότι αυτό έγινε, είναι ότι τα θαλάσσωσα με την αεροδυναμική του μονοθεσίου. Τα έκανα μαντάρα στη μετάβαση από ενεργητική σε συμβατική ανάρτηση και σχεδίασα ένα μονοθέσιο που ήταν αεροδυναμικά ασταθές.
Ο Ayrton επιχείρησε να κάνει πράγματα που το μονοθέσιο δεν ήταν ικανό να κάνει. Είτε είχε ή δεν είχε κλατάρισμα, η επιλογή της εσωτερικής – ταχύτερης αλλά πιο ανώμαλης – γραμμής, με ένα μονοθέσιο ασταθές αεροδυναμικά, δεν θα έκανε εύκολο τον έλεγχο του μονοθεσίου ακόμα και για εκείνον».
«Θα νιώθω πάντα έναν βαθμό υπευθυνότητας για τον θάνατο του Ayrton – αλλά όχι υπαιτιότητα» καταλήγει ο Βρετανός μηχανικός αεροδυναμικής.
...και πάρα πολύ καλά κάνει... η αλήθεια τις περισσότερες φορές βρίσκεται κάπου στην μέση... προσωπική εκτίμηση ότι δεν λέει την "αλήθεια" μα ότι κρίνει, κ.τ.λ. να πει...
...και πάρα πολύ καλά κάνει... η αλήθεια τις περισσότερες φορές βρίσκεται κάπου στην μέση... προσωπική εκτίμηση ότι δεν λέει την "αλήθεια" μα ότι κρίνει, κ.τ.λ. να πει...