Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα της Τροχαίας Αττικής με θέμα «Οδηγώ με ασφάλεια: Χθες, σήμερα, αύριο» στην οποία παρουσιάστηκαν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία από 11 ομιλητές, ενώ μας έγινε και live επίδειξη των νέων συστημάτων (κάμερα, προσομοιωτής οδήγησης κ.λπ.) που βρίσκονται στο «οπλοστάσιό» της.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής προέβησαν στη διεξαγωγή ημερίδας γύρω από το κρίσιμο και σημαντικό θέμα της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, που ακόμα και σήμερα, μετά από χρόνια έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των αυτοκινήτων, αλλά και κατόπιν της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων παραμένει μια σύγχρονη μάστιγα.
Εμείς, πιστοί στο ραντεβού μας με θέματα οδικής ασφάλειας βρεθήκαμε στον «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, και είδαμε-ακούσαμε τα ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη μείωση των νεκρών και των τραυματιών από τροχαία ατυχήματα. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νεκρών από τροχαία ατυχήματα έχει μειωθεί δραματικά (σ.σ. το 2017 είχαμε 730 νεκρούς) σε σχέση με τη δεκαετία του ΄90, όταν και υπερέβαιναν τους 2.000, ενώ αντίστοιχη μείωση έχει σημειωθεί στους βαριά και ελαφρά τραυματίες. Επίσης αναφέρθηκε πως η μείωση των ατυχημάτων έγινε παράλληλα με την αύξηση των κινούμενων οχημάτων στη χώρα μας, κάτι ενθαρρυντικό στην ουσία, αφού με περισσότερα οχήματα στους δρόμους έχουμε συνεχώς λιγότερους νεκρούς και τραυματίες. Εντούτοις, τονίσθηκε από το σύνολο των ομιλητών πως το ευαίσθητο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων παραμένει μια μάστιγα που οφείλεται κατά βάση στην έλλειψη οδηγικής παιδείας.
Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, που τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας θα εξαφάνιζε από το χάρτη πόλεις όπως το Αργος ή η Λιβαδεία, αναφερόμενος στον αριθμό των κατοίκων. Επιπλέον, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχος Νικόλαος Σπανουδάκης, υπογράμμισε πως, 1 στους 3 ανθρώπους θα εμπλακεί κάποια στιγμή σε τροχαίο ατύχημα και αυτό δεν θα συμβεί τη μία φορά που θα τύχει να ταξιδέψει, αλλά σε κοντινές καθημερινές αποστάσεις 30 χλμ. περιμετρικά από το σπίτι του. Πέραν αυτού ανέφερε πως, παρόλο που οι Έλληνες οδηγοί είναι πιο συνειδητοποιημένοι πλέον για τη χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας, πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Ο Ταξίαρχος έκλεισε την εισήγησή του με μία μαντινάδα: «Μην πίνεις, μην τηλεφωνείς
όταν κρατάς τιμόνι
είναι άδικο το λάθος σου
αλλος να το πληρώνει.»
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα Τροχαίας από καταρτισμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και να περιηγηθούν στην έκθεση, όπου προβάλλονται φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν στα τροχαία ατυχήματα, τροχονομικούς ελέγχους κ.λπ. Επίσης, στους χώρους της έκθεσης εκτίθενται ζωγραφιές παιδιών με θέμα την οδική ασφάλεια, εξοπλισμός Τροχαίας, καθώς και ειδικός εξοπλισμός με προσομοιωτές, video games, μη στελεχωμένο αεροσκάφος κ.λπ., που προσδίδουν διαδραστικότητα και αρτιότερη ενημέρωση του κοινού στα θέματα οδικής ασφάλειας.
Η Έκθεση θα παραμείνει και σήμερα 22 Νοεμβρίου ανοικτή για το κοινό από τις 9:00 έως και τις 20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.