Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Τα ηλεκτρικά αποκτούν «διαβατήριο» μπαταρίας! Τι είναι και τι λέει;

 Σχολιάστε 
2.347 Επισκέψεις στο άρθρο (10/6/2024)
Τα ηλεκτρικά αποκτούν «διαβατήριο» μπαταρίας! Τι είναι και τι λέει;

- Υποχρεωτικό από το 2027 για κάθε ηλεκτρικό που πωλείται στην ΕΕ.
- Το «διαβατήριο» θα λέει τα πάντα για την μπαταρία και τα υλικά της.
- Εύκολη ανάγνωση του «διαβατηρίου» μέσω σάρωσης QR code.
- Το Ην. Βασίλειο θα συμμορφωθεί επίσης παρότι αποχώρησε από την ΕΕ.

Υποχρεωτικό από το 2027 για κάθε ηλεκτρικό που πωλείται στην ΕΕ

Την υποχρέωση να συνοδεύονται από «διαβατήριο» θα έχουν όλες οι μπαταρίες που θα εξοπλίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2027 και έπειτα. Μέσω αυτών θα παρέχεται επί της ουσίας μία ανάλυση των επιπτώσεων που είχε στο περιβάλλον η κατασκευή της μπαταρίας του αυτοκινήτου και οι μάρκες έχουν αρχίσει ήδη να συμμορφώνονται με αυτή τη νόρμα.

Το «διαβατήριο» θα λέει τα πάντα για την μπαταρία και τα υλικά της

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, το «διαβατήριο» της μπαταρίας των ηλεκτρικών θα αναγράφει μεταξύ άλλων ποια πολύτιμα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της. Ως εκ τούτου, μέσω των «διαβατηρίων» μπαταριών, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρακολουθούν όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε όλη τη διαδικασία κατασκευής, από το ορυχείο μέχρι το εργοστάσιο συναρμολόγησης, ενώ θα διαβάζουν επίσης το αποτύπωμα άνθρακα και θα βλέπουν σε ποιο ποσοστό το πακέτο μπαταριών μπορεί να ανακυκλωθεί μετά το τέλος της ζωής του.

Εύκολη ανάγνωση του «διαβατηρίου» μέσω σάρωσης QR code

Η ιδέα του «διαβατηρίου» μπαταρίας συνδέεται με το όραμα της ΕΕ για μια κυκλική οικονομία, στην οποία όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καταναλωτικών προϊόντων θα ανακυκλώνονται προς το τέλος του κύκλου ζωής τους. Μάλιστα, λέγεται πως το «διαβατήριο» αυτό θα είναι (και) με τη μορφή QR code, ώστε η είσοδος στην πληροφόρηση να είναι γρήγορη και εύκολη, με μία σάρωση μέσω του smartphone. Η ΕΕ έχει ήδη θέσει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά την ανακύκλωση μπαταριών, τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών σε μπαταρίες και ένα μέγιστο όριο αποτυπώματος άνθρακα στις μπαταρίες. Όλα αυτά έχουν προταθεί να τεθούν σε ισχύ την επόμενη δεκαετία.

Το Ην. Βασίλειο θα συμμορφωθεί επίσης παρότι αποχώρησε από την ΕΕ

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συμμορφωθεί επίσης με τη νέα οδηγία. Ως εκ τούτου, σε όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά και στο Ην. Βασίλειο το «διαβατήριο» μπαταρίας από το 2027 θα είναι υποχρεωτικό για κάθε νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλείται.

Hyundai
OPEL