Τι να κάνει η τροχαία όταν η μόνη αστυνόμευση είναι τα μπλόκα;
- Τα μπλόκα είναι ο μόνος τρόπος αστυνόμευσης στην Ελλάδα
- Ο αριθμός των αυτοκινήτων και των παρανομιών είναι τεράστιος
- Η χρήση κινητού, το παράνομο παρκάρισμα, ο δακτύλιος & η ζώνη δεν ελέγχονται με μπλόκα
- Στην Ευρώπη η αστυνόμευση γίνεται μέσα από χιλιάδες κάμερες
- Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε 1.000 κάμερες στους δρόμους της Αθήνας
Τα μπλόκα είναι ο μόνος τρόπος αστυνόμευσης των δρόμων στην Ελλάδα
Είμαστε στο 2024 και η αστυνόμευση των δρόμων γίνεται ακριβώς όπως και το 1980, με μπλόκα. Θες να κάνεις τον κόσμο να φοράει ζώνη; Μπλόκο. Θες να φοράνε κράνος; Μπλόκο. Θες να μην μπαίνουν στον δακτύλιο; Μπλόκο. Θες να μη χρησιμοποιούν κινητό; Μπλόκο. Μόλις όμως περάσουν το μπλόκο, κάνουν πάλι ότι θέλουν. Γίνεται δουλειά έτσι;
Ακούμε συχνά στα δελτία πόσοι οδηγοί συνελήφθησαν να οδηγούν μεθυσμένοι, πόσοι χωρίς ζώνη και πόσοι με το τηλέφωνο στο χέρι. Όμως αυτοί είναι μόνο όσοι έπεσαν σε ένα μπλόκο. Όλοι οι άλλοι, η τεράστια πλειοψηφία δηλαδή, δεν πέρασαν από το μπλόκο, δεν συνελήφθησαν. Τα μπλόκα της αστυνομίας αρκούσαν τις εποχές που οι δρόμοι ήταν λίγοι, τα αυτοκίνητα λιγότερα και οι παραβάσεις πιο απλές.
Ο αριθμός των αυτοκινήτων και των παρανομιών στους δρόμους είναι τεράστιος
Σήμερα τα αυτοκίνητα είναι 10 φορές περισσότερα από ότι πριν 50 χρόνια. Ακόμη χειρότερα, τα αυτοκίνητα σήμερα «γράφουν» πολλά παραπάνω χιλιόμετρα από τότε. Και αυτά σε συνθήκες υπερβολικής κίνησης, με άγχος, πίεση, νεύρα και ένα οδικό δίκτυο που είναι ανεπαρκές. Οι παραβιάσεις του ΚΟΚ είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση, και ακόμη και παρουσία της αστυνομίας ο κόσμος δεν διστάζει να παρανομήσει. Μηχανάκια φουλ σε πεζόδρομους, αυτοκίνητα ανάποδα σε μονόδρομους, διπλοπαρκάρισμα που πάει σύννεφο, και φυσικά όπου θες.
Η χρήση κινητού, το παράνομο παρκάρισμα, ο δακτύλιος & η ζώνη δε γίνεται να ελέγχονται με μπλόκα
Στον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων βάλε τώρα και πόση αστυνόμευση χρειάζονται σήμερα οι νέες κακές συνήθειες. Η χρήση κινητού είναι σήμερα η μεγαλύτερη μάστιγα, και ένα μπλόκο για να σε πετύχει να μιλάς στο τηλέφωνο και να σε σταματήσει δεν αρκεί. Ο δακτύλιος είναι αστεία υπόθεση, αφού μπορείς να μπεις από παντού και κανείς δεν ασχολείται, ενώ καμπάνιες που στο παρελθόν είχαν μια κάποια κινητοποίηση (και περισσότερα μπλόκα) όπως για τη χρήση ζώνης και κράνους, έχουν εξασθενήσει.
Στην Ευρώπη η αστυνόμευση γίνεται μέσα από χιλιάδες κάμερες που εφαρμόζουν συνέχεια τον ΚΟΚ
Πως να συγκριθούμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, που έχει στη διάθεσή της χιλιάδες κάμερες και ελέγχει τα πάντα στο δρόμο; Κάποια κάμερα θα σε πετύχει σίγουρα με κινητό αν το χρησιμοποιήσεις. Σίγουρα θα σε «γράψει» αν κλείσεις διασταύρωση, 100% θα σου έρθει το πρόστιμο στο σπίτι αν μπεις παράνομα στο δακτύλιο, και αν τολμήσεις να τρέξεις στην εθνική, όπου και αν είσαι πάνω από το όριο, θα σε «τσιμπήσει». Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παραμείνεις παράνομος, όπως στην Ελλάδα.
Συνέχεια του άρθρου >>>