- Μέσα σε 5 μέρες η τιμή του βαρελιού αυξήθηκε πάνω από 10%
- Από τα 70 έφτασε στα 79 δολάρια
- Χτύπημα στις πετρελαιοπηγές του Ιράν, μπορεί να σηματοδοτήσει μέχρι και διπλασιασμό
- Τιμή ακόμα και πάνω από 2,5 ευρώ στην αντλία
Μέσα σε 3 μέρες η τιμή του βαρελιού αυξήθηκε πάνω από 10%
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «τρέχουν» και μαζί τους η τιμή του πετρελαίου. Από τη στιγμή που το Ιράν μπήκε ενεργά στον πόλεμο, ξεκίνησε η αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά καυσίμων. Και όταν ξεκινάει η αβεβαιότητα, ξεκινάει και η άνοδος των τιμών. Μέσα σε τρεις μέρες η τιμή του brent αυξήθηκε πάνω από 10%.
Από τα 70 έφτασε στα 79 δολάρια
Ας δούμε όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Πρωί της 1η Οκτωβρίου η τιμή του βαρελιού ήταν στα 70,23 δολάρια, βράδυ της 1ης Οκτωβρίου το Ιράν βομβαρδίζει το Ισραήλ. Χτες 7 Οκτωβρίου η τιμή του μπρεντ έχει φτάσει στα 79,36 δολάρια.
Προς το παρόν δεν γνωρίζει κανείς τις διαστάσεις που θα λάβει η σύρραξη στην Μ. Ανατολή. Αν η σύγκρουση δεν κλιμακωθεί περαιτέρω οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος στην τιμή του πετρελαίου θα είναι περιορισμένος. Εξάλλου, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη δεν είναι σημαντικοί παίκτες πετρελαίου στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά η σύγκρουση βρίσκεται σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.
Χτύπημα στις πετρελαιοπηγές του Ιράν, μπορεί να σηματοδοτήσει μέχρι και διπλασιασμό
Το Ιράν σε αντίθεση με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου. Επιπλέον το παρελθόν, αλλά και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δείχνουν πως το Ισραήλ θα απαντήσει με σκληρό τρόπο στην επίθεση του Ιράν.
Στρατηγικά λοιπόν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο των Ισραηλινών δυνάμεων του. Αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και ένα σενάριο, είναι ικανά να φέρουν τεράστια αύξηση στην τιμή του βαρελιού και να φτάσει τα 150 δολάρια. Παράλληλα μια ενδεχόμενη γενίκευση του πολέμου, δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή, αλλά και τη διακίνηση του πετρελαίου.