ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Έτσι ρίχνεις την κατανάλωση καυσίμου – Δες 10 συμβουλές

Έτσι ρίχνεις την κατανάλωση καυσίμου – Δες 10 συμβουλές

2298 Επισκέψεις στο άρθρο

Με την τιμή της βενζίνης να συνεχίζει να «φλερτάρει» με τα 2 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο να έχει φτάσει για πρώτη φόρα στα ίδια επίπεδα, αρκετοί είναι οι οδηγοί που ψάχνουν τρόπους να καίνε τα μισά!

10 τρόποι να γλιτώσεις λεφτά από την κατανάλωση καυσίμου

Ζούμε σε μία περίοδο που η ενεργειακή κρίση μαστίζει την παγκόσμια αγορά αλλά και την τσέπη μας, με τις τιμές των καυσίμων να βρίσκονται σε ένα διαρκές «ράλι» ακρίβειας. Το δεδομένο είναι ένα και δεν αλλάζει. Τα καύσιμα είναι ακριβά και θα αυξηθούν κι άλλο. Εσύ όμως πως μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση του αυτοκινήτου σου;

Υπάρχουν όμως, αρκετοί απλοί τρόποι που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς και να μειώσει αποτελεσματικά την κατανάλωση του καυσίμου, πέρα από το να επιλέξει κάποιο υβριδικό που καίνε τα μισά. Εμείς επιλέγουμε τους 10 πιο σημαντικούς από αυτούς, που αν τους συνδυάσεις θα σταματήσεις να επισκέπτεσαι τόσο συχνά το βενζινάδικο της γειτονιάς σου.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

1. Καλή συντήρηση αυτοκινήτου

Για να έχει ο «δεκάλογος» που θα ακολουθήσει σίγουρη επιτυχία, πρέπει να διασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητό σου είναι στη βέλτιστη μηχανική κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως το αυτοκίνητο πρέπει να συντηρείται τακτικά και να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του κατασκευαστή στα service του. Οπότε αν παρατηρηθεί κάτι περίεργο στις καταναλώσεις του, μεταφράζεται σε κακή λειτουργία της τροφοδοσίας, συνεπώς και της καύσης.

2. Αλλαγή ταχυτήτων σε συγκεκριμένο φάσμα στροφών

Από τη στιγμή λοιπόν που το όχημα βρίσκεται στην βέλτιστη κατάστασή του, τα «ηνία» της κατανάλωσης τα έχει ο οδηγός. Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχει ο δείκτης αλλαγής σχέσης (shift indicator) στον πίνακα οργάνων, ένα χρήσιμο «εργαλείο» που μας βοηθάει να πετύχουμε το στόχο μας. Αυτός ο δείκτης, αναλαμβάνει να σε ειδοποιήσει για το πότε πρέπει να αλλάξεις ταχύτητα στο κιβώτιο, με όφελος πάντα την κατανάλωση. Στην περίπτωση όμως που το αυτοκίνητο δεν διαθέτει κάτι τέτοιο, καλό είναι να συμβουλευτείς από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, σε ποιο φάσμα στροφών αποδίδεται η μέγιστη τιμή της ροπής και χοντρικά να αλλάζεις τότε σχέση στο κιβώτιο. Για παράδειγμα, στα βενζινοκίνητα μοντέλα συνήθως οι αλλαγές γίνονται μέσα στο «πλαίσιο» των 2.000 - 3.000 σ.α.λ., ενώ για τα diesel στις 1.700 – 2.500 σ.α.λ.

3. Ήρεμη οδήγηση = χαμηλή κατανάλωση

Όλοι ξέρουμε πως το τιμόνι δε θέλει «νευρά».  Ο σωστός οδηγός πρέπει να είναι νηφάλιος αλλά και ήρεμος. Εκτός ότι μόνο έτσι μπορεί να χειριστεί και να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις που θα του συμβούν, η ήρεμη οδήγηση θα λειτουργήσει θετικά και στην κατανάλωση καυσίμου. Για να  την περιορίσεις λοιπόν, πρέπει να επιταχύνεις και να επιβραδύνεις σταδιακά και ομαλά, χωρίς να «πιέζεις» τον κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να κερδίσεις έως και 1,5 λτ./100 χλμ. σε ένα βενζινοκινητήρα σύγχρονης τεχνολογίας και μικρού κυβισμού και έως και 1,0 λτ./100 χλμ. σε ένα πετρελαιοκινητήρα.

4. Τσέκαρε συχνά την πίεση ελαστικών

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούς αυτό. Το να ελέγχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα την πίεση των ελαστικών σου, όχι μόνο θα σου γλιτώσει την περαιτέρω φθορά των ελαστικών σου, αλλά θα κερδίσεις κιόλας σε κατανάλωση. Ένα ελαστικό με χαμηλότερη πίεση από αυτή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής, αυξάνει τις τριβές του πέλματος με το οδόστρωμα συνεπώς και την κατανάλωση. Για αυτό, καλό είναι να υιοθετήσεις μια νέα καλή συνήθεια. Όταν «γεμίζεις» το τεπόζιτο του αυτοκινήτου σου σε κάποιο πρατήριο, κάνε ένα τσεκ στην πίεση των ελαστικών σου, η οποία πρέπει πάντα να είναι πάντα στις τιμές που συστήνει ο κατασκευαστής.

5. Αφαίρεσε το περιττό βάρος που δεν χρειάζεσαι από το αυτοκίνητο

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της κατανάλωσης κι όχι μόνο, είναι το αυξημένο βάρος. Κι η λογική πίσω από αυτό είναι απλή. Όσο πιο πολύ βάρος έχει το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερο καύσιμο χρειάζεται για να κινηθεί. Εσύ βέβαια, δεν μπορείς να μειώσεις το βάρος του αυτοκινήτου σου, αλλά μπορείς να αφαιρέσεις από το εσωτερικό του όλα τα αντικείμενά σου που είναι περιττά. Όπως για παράδειγμα, μία εργαλειοθήκη στο χώρο αποσκευών, η κάποια άλλα αντικείμενα που δε χρησιμοποιείς τόσο συχνά. Ακόμα και όταν «φορτώνεις» το πορτμπαγκάζ, φρόντισε για τη σωστή τοποθέτησή τους. Στην περίπτωση που έχεις μπαγκαζιέρα στην οροφή, όταν δεν χρειάζεται αφαίρεσέ την.

6. Κλιματιστικό με σύνεση και κλειστά παράθυρα

Οποιοδήποτε από τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου κι αν χρησιμοποιήσεις, επιβαρύνει με τη σειρά του το αυτοκίνητο. Αυτό που ενεργειακά επιβαρύνει πιο πολύ από όλα, είναι το κλιματιστικό και για το λόγο αυτό, πρέπει να το χρησιμοποιείς μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Η χρήση του στην καμπίνα με αρχικές θερμοκρασίες πάνω των 25 βαθμών Κελσίου και ειδικά σε κυκλοφοριακή συμφόρηση επιβαρύνει την κατανάλωση τουλάχιστον κατά 20%, ενώ πρέπει να θυμάσαι πως όταν το ανοίγεις πρέπει τα παράθυρα να είναι κλειστά.

Συνέχεια του άρθρου >>>