Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

550 ευρώ/χρόνο παραπάνω πληρώνουμε για καύσιμα σε σχέση με την Κύπρο

(30/9/2024)
550 ευρώ/χρόνο παραπάνω πληρώνουμε για καύσιμα σε σχέση με την Κύπρο

- 1,75 η αμόλυβδη στην Ελλάδα, 1,38 στην Κύπρο, 7 λεπτά πιο ακριβό το diesel στην Ελλάδα
- Αν αφαιρέσουμε τους φόρους, η Κύπρος έχει σχεδόν 0,10 ευρώ φθηνότερη βενζίνη
- Όμως η Κύπρος αγοράζει καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια (!)
- Έχουμε ίδιο ειδικό φόρο στο diesel, αλλά 0,30 ευρώ ψηλότερο στη βενζίνη
- Το ίδιο μοντέλο στην Ελλάδα θέλει 2.650 ευρώ για καύσιμα και στην Κύπρο 2.100 ευρώ για βενζίνη

Το ίδιο μοντέλο στην Ελλάδα θέλει 2.650 ευρώ και στην Κύπρο 2.100 ευρώ για βενζίνη

To ετήσιο κόστος για τα καύσιμα που καλούμαστε να καταβάλουμε επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας, καθώς είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα το Peugeot 3008, ένα best seller της κατηγορίας των οικογενειακών SUV, στην ήπια υβριδική του έκδοση χρειάζεται σε ετήσια βάση 2.636 ευρώ για καύσιμα. Το ίδιο μοντέλο στην Κύπρο ξέρετε πόσα χρειάζεται; 2.079 ευρώ! Δηλαδή 550 ευρώ λιγότερα.

1,75 ευρώ/λτ. η αμόλυβδη στην Ελλάδα, 1,38 στην Κύπρο

Που οφείλεται αυτή η διαφορά; Μα φυσικά στην τιμή της βενζίνης η οποία στη χώρα μας είναι 1,75 ευρώ/λίτρο για την 95άρα αμόλυβδη και στην Κύπρο 1,38 ευρώ. Δηλαδή 0,37 ευρώ ακριβότερα. Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως έχουμε την 15η πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο και η Κύπρος την 46η.

Αυτά όσον αφορά στην αμόλυβδη, αφού η κατάσταση διαφοροποιείται αρκετά στο diesel. Και πάλι στην Ελλάδα το πετρέλαιο κίνησης είναι ακριβότερο, ωστόσο η διαφορά είναι σχετικά μικρή, της τάξης των 7 cent ανά λίτρο. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα η μέση τιμή είναι 1,52 ευρώ/λτ. και στην Κύπρο 1,45

Έχουμε ίδιο ειδικό φόρο στο diesel, αλλά 0,30 ευρώ ψηλότερο στη βενζίνη

Ο λόγος αυτής της διαφοράς στην τιμή είναι ο επονομαζόμενος ειδικός φόρος κατανάλωσης (E.Φ.Κ.), που η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει καθορίσει τον Ε.Φ.Κ. της βενζίνης στα 0,7 ευρώ/λτ. και η Κύπρος 0,43, ενώ στο diesel έχουμε σχεδόν ίδιο Ε.Φ.Κ. (0,41 VS 0,40). Ρόλο στην τελική τιμή παίζει και ο Φ.Π.Α. που στην Ελλάδα είναι 24% (εκτός των ελάχιστων νησιών με μειωμένη συντελεστή) και στην Κύπρο 19%.

Η Κύπρος αγοράζει καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια

Αν κάνουμε τα μαθηματικά και αφαιρέσουμε Φ.Π.Α και Ε.Φ.Κ η τιμή του λίτρου στην Ελλάδα βγαίνει περίπου 0,77 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη της Κύπρου 0,69 ευρώ. Δηλαδή δεν είναι μόνο η φορολογία που αυξάνει την τιμή στα ύψη, αλλά και το ίδιο το προϊόν είναι ακριβότερο στην Ελλάδα. Εδώ είναι όμως το παράδοξο, καθώς η Κύπρος αγοράζει καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια! Συνεπώς υπάρχει και έξτρα κόστος μεταφοράς, όμως παρΆ όλα αυτά η καθαρή τιμή των καυσίμων είναι μικρότερη!  

Hyundai
CUSTOM VS MAXUS