Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Σε διαδικασία πτώχευσης η GM

Σε διαδικασία πτώχευσης η GM

(2/6/2009)

Ακούγεται ως άσχημο μαντάτο, αλλά για την General Motors αποτελεί τον μόνο τρόπο να επιβιώσει. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μπήκε από το πρωί της Δευτέρας σε διαδικασία πτώχευσης με αίτηση στο δικαστήριο κι’ αν όλα πάνε καλά θα δημιουργηθεί μια «νέα GM» στην θέση της.

Όπως και η Chrysler, η General Motors Αμερικής έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 για να προφυλαχτεί από τους πιστωτές της. Η χρεοκοπία της εταιρείας φαινόταν ως η μοναδική διέξοδος και η διαδικασία θα διαρκέσει από 1 έως 1,5 μήνα. Βεβαίως αποτελούσε κοινό μυστικό τις τελευταίες εβδομάδες ο τρόπος για την εξυγίανση που θα ακολουθήσει η εταιρεία, της οποίας η μετοχή την περασμένη Παρασκευή, υποχώρησε κάτω από το 1 δολάριο, αν και μετά δικαστική διαδικασία ξαναπήρε τα πάνω της (1 δολάριο).

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Το οξύμωρο στην ιστορία είναι η αίτηση πτώχευσης έγινε από την θυγατρική της GM, Chevrolet-Saturn, στης οποίας το κείμενο που κατατέθηκε στο δικαστήριο αναφέρεται ότι και η μητρική εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 11. Αυτό σημαίνει ότι 12 βιομηχανικές μονάδες παραγωγής θα βάλουν λουκέτο, ενώ ο δικαστής, Γκέρμπερ, ανέλαβε την εποπτεία ρευστοποίησης των μη κερδοφόρων προϊόντων, στα οποία εκτός από τα εργοστάσια περιλαμβάνονται τα Saturn και Hummer.
Το πλάνο αναδιάρθρωσης της GM περιλαμβάνει χορηγία 30,1 δις δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία θα λάβει το 60% των μετοχών και επιπλέον 9,5 δις δολάρια από την κυβέρνηση του Καναδά, που αντιστοίχως θα πάρει 12% των μετοχών της εταιρείας. Επίσης 17,5% των μετοχών θα πάρει το συνδικάτο εργαζομένων UAW ενώ οι ιδιώτες δανειστές της General Motors θα λάβουν το 10% των μετοχών και δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσθετο μερίδιο 15%. Τα χρέη που θα βαραίνουν τη νέα εταιρεία εκτιμάται ότι θα πέσουνε 17 δις. δολάρια, συνολικλά, μαζί με τς 8 δις. των δανείων από το υπουργείο Οικονομικών.<
Η Νέα GM θα εστιάσει σε τέσσερις βασικές μάρκες στην Αμερική: Chevrolet, Cadillac, Buick και GMC.

&&&& GM EUROPE: «ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ»

&&&& &&&&Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η GM Europe ξεκαθαρίζει ότι δεν περιλαμβάνεται στην αίτηση πτώχευσης που έχει κατατεθεί στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή GM προχωράει σε μνημόνιο συνεργασίας με τον καναδοαυστριακό όμιλο, Magna International Inc, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει χρηματοδότησης 1,5 δις ευρώ εγκρίνεται από τη κυβέρνηση της Γερμανίας. Αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής της GM Europe θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς προβλήματα σε εργαζομένους και τρίτους.
Η GM Europe εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ήταν μία πολύ έντονη και μερικές φορές δύσκολη διαπραγμάτευση τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Πρόεδρος της GM Europe, Carl-Peter Forster. «Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στα διάφορα μέλη της Γερμανικής Κυβέρνησης, με επικεφαλής την Καγκελάριο Merkel και τον Αντικαγκελάριο Steinmeier, τα διάφορά Γερμανικά υπουργεία καθώς και στις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις της Έσσης, της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, της Ρηνανίας- Παλατινάτου και της Θουριγγίας και στην ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να επιτευχθεί αυτή η σημαντική συμφωνία. Η διαδικασία για μία μελλοντική συνεργασία στην Adam Opel GmbH έχει κάνει ένα κρίσιμο βήμα προόδου με το MOU που υπογράφηκε με την Magna International, η ηγεσία της οποίας έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στο συγκεκριμένο project. Με τη χρηματοδότηση, ακόμα και με τις ενέργειες της GM στης ΗΠΑ, μπορούμε τώρα να διαβεβαιώσουμε τους εργαζομένους, τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους διανομείς μας ότι η επιχειρηματική μας δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά και προχωράμε στη δημιουργία μιας νέας, πιο ανεξάρτητης Opel/Vauxhall». &&&&
Autotriti.gr
OPEL