Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Αύξηση στην τιμή των καυσίμων λόγω πολέμου

Αύξηση στην τιμή των καυσίμων λόγω πολέμου

8.760 Επισκέψεις στο άρθρο (8/1/2024)

- Η BP ανακοίνωσε πως λόγω πολέμου δεν θα περνάει από το Σουέζ
- Τα πλοία θα κάνουν το γύρο της Αφρικής
- Αύξηση 14% στην τιμή του βαρελιού
- Μικρή αύξηση και στην αντλία

Η BP ανακοίνωσε πως λόγω πολέμου δεν θα περνάει από το Σουέζ

¶σχημα τα νέα για τους καταναλωτές αφού η διεθνής τιμή του πετρελαίου άρχισε να παίρνει την ανιούσα και πάλι λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η εμπλοκή των Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο, ήρθαν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Οι επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες στα εμπορικά πλοία, οδήγησαν τη BP να ανακοινώσει πως τα πλοία της πλέον δεν θα περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία είναι και η μοναδική δίοδος προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

Τα πλοία θα κάνουν το γύρο της Αφρικής, αυξάνοντας τα κόστη διανομής

Αυτό λοιπόν σημαίνει πως τα προϊόντα του πετρελαϊκού κολοσσού για να φτάσουν στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουν ολόκληρο το γύρο της Αφρικής και να εισέρχονται μέσω του πορθμείου του Γιβραλτάρ. Δηλαδή μια πολύ μεγαλύτερη πορεία κατά χιλιάδες μίλια, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερος χρόνος παράδοσης και αύξηση στα έξοδα. ¶μεσα λόγω της αύξησης του κόστους, αλλά και έμμεσα καθώς αυξανεται η ζήτηση για διαθέσιμα πλοία, συνεπώς και η τιμή επινοικίασής τους.

Αύξηση 14% στην τιμή του βαρελιού

Φυσικά όπως καταλαβαίνετε όλη αυτή η αύξηση του κόστους οδήγησε άμεσα στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, πάνω που η πτώση στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου είχαν αρχίσει να ανακουφίζουν λίγο τα έξοδά μας.

Έτσι λοιπόν η τιμή του Brent από εκεί που είχε πέσει στα 70 δολάρια το βαρέλι, αυξήθηκε μέσα σε λίγες μέρες σχεδόν 15%, με την τιμή του να αγγίζει τα 80 δολάρια πλέον. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι πως η αύξηση δεν θα περιοριστεί εδώ, αλλά θα συνεχιστει και τις επόμενες μέρες.

Μικρή αύξηση και στην αντλία

Εξέλιξη που φυσικό είναι αρνητική για την αγορά των καυσίμων, οι τιμές των πρατηρίων διαμορφώνονται βάσει των διεθνών αγορών, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές στην αντλία. Ήδη έχουμε δει μια αύξηση της τάξης των  5-7 cent το λίτρο για την 95άρα αμόλυβδη.  

Είχαμε γράψει πρόσφατα για τον κίνδυνο αυξήσεων εφόσον γενικευτεί ο πόλεμος, με τα σενάρια -ευτυχώς όχι τα πιο απαισιόδοξα- να επιβεβαιώνονται αυτή τη στιγμή. Ωστόσο πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εμπλοκής του Ιράν, ειδικά μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, η οποία θα είναι καταστροφική για την τιμή του Brent.

ford
NEXEN NFERA PRIMUS