Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

«Βασιλικό» μέρισμα από την Αττική Οδό Α.Ε

2.722 Επισκέψεις στο άρθρο (24/8/2020)

Μηχανή που «τυπώνει» χρήμα αποδείχθηκε για τους ομίλους Ελλάκτωρ και Αβαξ η Αττική Οδός για το 2019. Ποια είναι η πρώτη εικόνα για το 2020;


Συνολικό μέρισμα 92,6 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ διανεμήθηκαν ως προμέρισμα νωρίτερα εντός του έτους) θα διανείμει η η Αττική Οδός Α.Ε στους ομίλους Ελλάκτωρ και Αβαξ, που ελέγχουν το 65,74% και 34,2%, αντίστοιχα, με βάση της ετήσια έκθεση της εταιρείας για το 2019.

Κατά το 2019, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 192,7 εκατ. ευρώ, από 185,7 εκατ. ευρώ το 2018, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,7%. Μικρή άνοδο κατέγραψαν και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 72 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης καθαρού κέρδους, ως ποσοστό επί του τζίρου, να διατηρηθεί στο εντυπωσιακό επίπεδο του 37,35%. Ακόμα, επειδή, νωρίτερα εντός του 2020, η εταιρεία προχώρησε και στην ολική αποπληρωμή του ποσού του δανείου που εκκρεμούσε προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Αττική Οδός Α.Ε προβλέπει ακόμα υψηλότερη κερδοφορία στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας της πανδημίας και του lockdown που επιβλήθηκε στις μετακινήσεις, η κοινοπραξία είναι πιθανό να αναζητήσει αποζημίωση από το Δημόσιο, παρά τα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς, μέσω εφαρμογής των διατάξεων αποζημίωσης που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης.

Πιο ξεκάθαρη εικόνα πάντως θα υπάρχει όταν ολοκληρωθεί το τρέχον έτος, αλλά θεωρείται σίγουρο πως η χρονιά θα κλείσει με πτώση κυκλοφορίας και εσόδων για την Αττική Οδό Α.Ε. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τον Απρίλιο σημειώθηκε πτώση της κυκλοφορίας κατά 70%, ενώ κατά τον μήνα Μάιο και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος της τρίτης εβδομάδας, όταν και η κυβέρνηση Πήρε τα μέτρα, η μείωση άγγιξε το 41,6%. Από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Μαΐου υπολογίζεται ότι η πτώση της κυκλοφορίας προσέγγισε το 29%.
 

Autotriti.gr
OPEL