Με την τιμή του φυσικού αερίου να έχει φτάσει στα ύψη και την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της εμπόλεμης κατάστασης και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στη Βουλή την κατασκευή δεύτερου σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Δεύτερο σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης
Ζάλη προκαλούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την άνοδο που έχουν σημειώσει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου
Η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε σήμερα τα 190 ευρώ την μεγαβατώρα (193,95 για την ακρίβεια), σημειώνοντας αύξηση 55,34% ενώ τις τελευταίες ώρες έχει υποχωρήσει λίγο ελαφρώς στα 160 ευρώ. Να σημειωθεί από την ημέρα που έκανε εισβολή η Ρωσία στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί. Τρομακτική άνοδο πραγματοποιεί φυσικά και η τιμή του πετρελαίου, αφού η τιμή του μπρεντ έχει ξεπεράσει τα 110 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας μέχρι και τα 113 δολάρια.
Προανήγγειλε την κατασκευή δεύτερου σταθμού LNG o πρωθυπουργός
Για να απεξαρτηθεί η Ελλάδα από το φυσικό αέριο που προέρχεται από την Ρωσία, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων προανήγγειλε τη δημιουργία και νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
«Στόχος της χώρας είναι να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη» σημείωσε, παράλληλα, ο πρωθυπουργός.
Ο σταθμός LNG θα κατασκευαστεί από Gastrade, στην οποία συμμετέχουν ο Όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Investments, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 367,3 εκατ. ευρώ, προωθείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα χρηματοδοτήσει το project με το ποσό των 166,7 εκατ. ευρώ.
Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι και η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία δύο νέων σταθμών LNG, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Κίνηση ματ στην ενέργεια
- Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου
- Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη
- Σκοπός είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία
- Θα είναι έτοιμος το 2023
Λέτε να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη;