Είναι η VW η Apple της αυτοκίνησης;

3.170 Επισκέψεις στο άρθρο (18/9/2020)

Η VW έχει μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα στην αγορά. Δεν ξεχωρίζουν σε κάποιον τομέα πάνω από τον ανταγωνισμό, είναι όμως καλά σε όλους το τομείς. Και έτσι η VW κάθεται στο άνω άκρο της αγοράς, σα να είναι η Apple της αυτοκίνησης. Είναι όμως;


Αλήθεια είναι πως η VW έχει αρκετούς παραλληλισμούς με την Apple. Αν συγκρίνεις το Golf με το iPhone, παρότι μιλάμε για τελείως διαφορετικά αντικείμενα, οι φιλοσοφίες τους είναι κοντά.

Και τα δύο, για παράδειγμα, σε ότι αφορά τη σχεδίαση, κάνουν σταθερά, μικρά βήματα εξελίσσοντας την ίδια ιδέα, χωρίς να ταιριάζουν τα νερά. Για άλλους δείγμα ατολμίας, για πολλούς σεβασμός στις προσδοκίες του αγοραστή, που όποια χρονική στιγμή και να αγοράσει ένα Golf ή ένα iPhone, θα πάρει ακριβώς αυτό που περιμένει.

Το ίδιο ισχύει και στην τεχνολογία. To iPhone δεν είναι ποτέ το πρώτο κινητό που λανσάρει μια τεχνολογία, ενώ συχνά αργεί, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, να την συμπεριλάβει. Όταν όμως το κάνει, αυτό αποτελεί είδηση, και μόνο τότε θεωρείται απαραίτητη από τους άλλους. Το ίδιο κάνει και η VW. Δεν φημίζεται για τους νεωτερισμούς και τις καινοτομίες της, όμως η τεχνολογία της είναι άριστα εμπεδωμένη και έτσι στα μάτια της αγοράς ηγείται και σε αυτόν τον τομέα.

Σύγκριση φυσικά γίνεται και στην εμπειρία χρήσης του αυτοκινήτου. Όπως και στο iPhone, όποια γενιά κι αν οδηγήσεις, η εμπειρία είναι εμφανώς αυτή του Golf. Η εργονομία γνώριμη, οι διακόπτες εκεί που ξέρεις. Ο χρήστης ενός προηγούμενου Golf ξέρει αμέσως που είναι τι, όπως και ο χρήστης ενός παλαιότερου iPhone όταν πιάσει στα χέρια του ένα καινούργιο.

Η VW φυσικά κολακεύεται από μια τέτοια σύγκριση, αφού η Apple είναι μια premium μάρκα στην αγορά των κινητών, ενώ η VW κινείται μάλλον προς τη μέση της αγοράς του αυτοκινήτου. Έχει όμως την αναγνώριση που έχει και η Apple, ή καλύτερα το Golf έχει την αναγνώριση που έχει το iPhone. Και σε αυτό είναι που μοιάζουν.

Εσείς βρίσκετε τέτοια ομοιότητα σε ότι αφορά την φιλοσοφία και την τοποθέτηση των δύο μαρκών στις αντίστοιχες αγορές τους; Είναι αυτή η συνέχεια, η ήπια εξέλιξη, και η ολοκλήρωση που διαθέτουν τα προϊόντα των δύο εταιρειών αυτό που τις κάνει επιτυχημένες; Τι λέτε; Υπάρχουν ομοιότητες;

Toyota
test center