Τι κάνεις αν σου έχουν κλείσει το γκαράζ; Πόσο είναι το πρόστιμο και μετά από πόση ώρα έρχεται γερανός;
Σου έκλεισαν το πάρκινγκ; Καλείς Αστυνομία και... περιμένεις!
Τα έχουμε ξαναπεί για το τεράστιο πρόβλημα στις πόλεις σχετικά με το παρκάρισμα. Δεκάδες ώρες κάθε μήνα, ξοδεύονται στην αναζήτηση μιας θέσης. Δυστυχώς καθημερινά βλέπουμε αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε διαβάσεις, ράμπες αναπήρων ή στάσεις λεωφορείων. Και οι πιο «προνομιούχοι» όμως, αυτοί που έχουν δικό τους γκαράζ ή μια θέση πάρκινγκ σε πυλωτή, επηρεάζονται πολύ συχνά από αυτό το πρόβλημα.
Πως γίνεται αυτό; Μα πολύ απλά όταν κάποιος παρκάρει μπροστά στην είσοδο του πάρκινγκ τους και τους… κλείνει! Τι ισχύει όμως σε αυτές τις περιπτώσεις; Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης; Τι πρόστιμο θα κοπεί στον ιδιοκτήτη του παράνομα παρκαρισμένου και πότε έρχεται γερανός να το ρυμουλκήσει;
Σύμφωνα λοιπόν με το Αρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «3.Η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται και: … β) μπροστά από την είσοδο και έξοδο οχημάτων παροδίου ιδιοκτησίας (γκαράζ-πυλωτή) ως και απέναντι από αυτήν, όταν η οδός είναι στενή και παρεμποδίζεται η είσοδος - έξοδος οχημάτων εξ αυτής.
Τι πρόστιμο «παίζει» και πότε στο σηκώνει ο γερανός;
Σύμφωνα με την παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου του Κ.Ο.Κ. «Αυτός που παραβαίνει τις παραπάνω διατάξεις τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ. Τα παραπάνω διοικητικά πρόστιμα ορίζονται στο ήμισυ, όταν οι παραβάσεις αφορούν σε μοτοποδήλατα ή μοτοσικλέτες. Αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των τριών (3) ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση από το ίδιο ή άλλο όργανο και μετά την πάροδο του δεύτερου τρίωρου γίνεται μεταφορά του οχήματος… κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου αυτού».
Δηλαδή, ο εμποδιζόμενος οδηγός, πρέπει να καλέσει την Τροχαία ή την Αμεση Δράση για να πάει στο σημείο και να βεβαιώσει το πρόστιμο των 40 ευρώ και εφόσον δεν απομακρυνθεί το όχημα που εμποδίζει εντός 3 ωρών να βεβαιωθεί νέο πρόστιμο (επίσης 40 ευρώ) και μόνο εφόσον περάσουν άλλες 3 ώρες θα έρθει γερανός να σηκώσει το όχημα που εμποδίζει και να το απομακρύνει από το σημείο και σε αυτή την περίπτωση θα χάσει άδεια και δίπλωμα για 10 ημέρες.
Τέλος, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 34 σχετικά με τη μεταφορά οχήματος το οποίο σταθμεύει σε απαγορευμένη θέση, «Η μεταφορά των οχημάτων γίνεται με κατάλληλα τεχνικά μέσα αποκλειομένης της παραβίασης των θυρών του οχήματος σε σταθμό αυτοκινήτων ή άλλο κατάλληλο χώρο, αφού ληφθούν μέτρα για την αποτροπή υλικών ζημιών. Για τη μεταφορά ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος μέσα σε εύλογη προθεσμία. Τα έξοδα μεταφοράς, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ως και τα φύλακτρα του οχήματος, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο αυτού, ο οποίος μπορεί να το παραλάβει αμέσως μετά την καταβολή των εξόδων αυτών».