Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
2 φωτογραφίες »

Στην Ευρώπη το 1/3 των μπαταριών έως το 2030

1.856 Επισκέψεις στο άρθρο (6/4/2021)

Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα υπολογίζεται πως θα έχει η Ευρώπη έως το 2030, τη στιγμή που τα ηλεκτρικά οχήματα ολοένα και αυξάνονται και οι ενδιαφερόμενοι για την κατασκευή μπαταριών εντός της «Γηραιάς Ηπείρου», πληθαίνουν.


Η Ευρώπη οδεύει ολοταχώς προς την ηλεκτροκίνηση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ολοένα και αυξάνονται και όπως όλα δείχνουν η «Γηραιά Ήπειρος» αναμένεται να ηγηθεί στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2021. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από χρόνια παραχώρησης της δραστηριότητας κατασκευής μπαταριών σε ξένες εταιρείες, η Ευρώπη θέλει να δημιουργήσει τη δική της αλυσίδα.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες χώρες οι υποψήφιοι κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα στην Σκανδιναβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία. Όλα αυτά δημιουργούν φυσικά έναν διηπειρωτικό διαγωνισμό για τη μείωση της κυριαρχίας της Κίνας αλλά και της Νοτίου Κορέας που έχουν αυτή τη στιγμή το προβάδισμα, αλλά δεν εξαλείφουν και τον εντός Ευρώπης ανταγωνισμό που αναμένεται να υπάρξει.  
 
Τα ξένα ρεπορτάζ υπογραμμίζουν πως η αύξηση της κινητικότητας στον τομέα κατασκευής των μπαταριών, φαίνεται και από τις κρατικές επιχορηγήσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη, όπου πλέον αγγίζουν τα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε συνολικά 10 φορές περισσότερα από ότι πριν από έναν μόλις χρόνο.
 
Όπως προαναφέραμε ο ανταγωνισμός ανάμεσα από τις νεοσύστατες ευρωπαϊκές εταιρείες που θα κατασκευάζουν μπαταρίες θα είναι μεγάλος. Κάποιες από τις εταιρείες που αναμένεται να μπουν δυναμικά στο συγκεκριμένο τομέα είναι οι Northvolt της Σουηδίας, Britishvolt και Automotive Cells της Γαλλίας, αλλά και τα εργοστάσια παραγωγής των Tesla και Volkswagen Group.
 
Κοιτώντας της συνολική εικόνα των επενδύσεων οι αναλυτές του BloombergNEF εκτιμούν πως η Ευρώπη θα μπορούσε να δει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή μπαταριών να φτάσει το 31% έως το 2030 από μόλις 7% πέρυσι! Η βιασύνη για να χτίσει μια αλυσίδα τροφοδοσίας μπαταριών από το μηδέν σε όλη την Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει και πλέον μένει να φανεί αν ο επόμενος «πρωταθλητής» στην κατασκευή μπαταριών θα έχει την έδρα του στην Ευρώπη!

Mercedes
OPEL