- Το καλοκαίρι οι καμπίνες των αυτοκινήτων γίνονται… κόλαση
- Ο τρόπος της Nissan να κρατά δροσερές τις καμπίνες & να μειώσει την κατανάλωση του κλιματισμού
- Η εφαρμογή της ψύξης με ακτινοβολία στο χρώμα του αυτοκινήτου
- Διαφορά στη θερμοκρασία ακόμα και 12 βαθμών
- Τα προβλήματα για την εφαρμογή της βαφής στα αυτοκίνητα
Το καλοκαίρι οι καμπίνες των αυτοκινήτων γίνονται… κόλαση
Η ζέστη στην καμπίνα είναι γνώριμο πρόβλημα στη χώρα μας, ειδικά κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Λίγο πολλοί όλοι μας ταλαιπωρούμαστε για να μπούμε στο αυτοκίνητο όταν αυτό βρίσκεται πολλές ώρες παρκαρισμένο στον ήλιο. Συνήθως αναγκαζόμαστε να ανοίγουμε τις πόρτες κ τα παράθυρα και να ενεργοποιούμε τον κλιματισμό για μερικά λεπτά πριν μπούμε μέσα, όπου και πάλι το κλίμα στο εσωτερικό είναι αφόρητο και τα μέρη της καμπίνας ζεματάνε (τιμόνι, λεβιές, καθίσματα κλπ.).
Ο τρόπος της Nissan να κρατά δροσερές τις καμπίνες & να μειώσει την κατανάλωση του κλιματισμού
Οι Ιάπωνες μηχανικοί της Nissan λοιπόν, καινοτομούν για άλλη μια φορά, χρησιμοποιώντας όχι κάποιο hi-tech γκάτζετ, αλλά ένα ειδικό χρώμα βαφής που εκμεταλλεύεται την ψύξη με ακτινοβολία.
Η ψύξη με ακτινοβολία είναι μια τεχνολογία παθητικής ψύξης που μπορεί να δροσίσει ένα χώρο χωρίς τη χρήση κάποιας εξωτερικής πηγής ενέργειας. Με τη χρήση κατάλληλων υλικών επιτυγχάνεται η αντανάκλαση του φωτός του ήλιου και ακτινοβολείται θερμότητα στο απώτερο διάστημα. Στόχος του φαινόμενου είναι η ψύξη του υλικού και ό,τι αυτό περιβάλλει. Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές υποδομές, μεταξύ άλλων την κατασκευή πάγου και τις ασπίδες θερμότητας των διαστημικών σκαφών.
Η διαδικασία της δοκιμής με θερμική κάμερα σε δύο ίδια αυτοκίνητα, βαμμένα στην ίδια απόχρωση.
Η εφαρμογή της ψύξης με ακτινοβολία στο χρώμα του αυτοκινήτου
Χρώματα με τέτοια τεχνολογία εφαρμόζονται ήδη σε κτήρια, με στόχο να τα κρατούν δροσερά. Οι άνθρωποι της ιαπωνικής φίρμας λοιπόν, συνεργάζονται με την εταιρεία Radi-Cool, για να εξελίξουν ένα χρώμα με αντίστοιχες ιδιότητες. Το τελικό προϊόν, περιέχει συνθετικά υλικά (μεταϋλικά), που αποτελούνται κυρίως από ένα ζεύγος μικροσωματιδίων με δύο διαφορετικές ιδιότητες όταν έρχονται σε επαφή με το φως. Το ένα αντανακλά τις υπέρυθρες ακτίνες του ήλιου (αυτές που κάνουν τα παραδοσιακά χρώματα να παράγουν θερμότητα μέσω δονήσεων) και το άλλο παράγει ηλεκτρομαγνητικά κύματα που ανακατευθύνουν τη θερμότητα μακριά από το όχημα, μη επηρεάζοντάς το.
Διαφορά στη θερμοκρασία ακόμα και 12 βαθμών
Η Nissan δουλεύει πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία από το 2021, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά σύμφωνα με τους Ιάπωνες. Μάλιστα έχουν γνωστοποιηθεί δύο πειράματα της φίρμας σε μοντέλα της. Το πρώτο αφορούσε ένα υπηρεσιακό NV100 του αεροδρομίου του Τόκιο, που βάφτηκε με αυτό το χρώμα και παραμένει καθημερινά κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ το δεύτερο είχε να κάνει με τη σύγκριση 2 μοντέλων με και χωρίς το χρώμα. Στη δεύτερη περίπτωση οι μετρήσεις δείχνουν 12 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία στις λαμαρίνες του βαμμένου με την ειδική βαφή αυτοκινήτου, σε σχέση με το βαμμένο με απλή βαφή, ενώ στην καμπίνα, η διαφορά ήταν πάνω από 5 βαθμούς κελσίου.
Συνέχεια του άρθρου >>>