Firestone και Bridgestone. Δύο ιδιαίτερα γνωστές εταιρείες ελαστικών με όμοια ονομασία και μια άγνωστη ιστορία που τις συνδέει εδώ και δεκαετίες. Ποια είναι η παλαιότερη και τι σχέση έχουν μεταξύ τους σήμερα;
Πολλοί τις μπερδεύουν αλλά η μια είναι Ιαπωνική & η άλλη Αμερικάνικη
Τα ελαστικά Bridgestone τα γνωρίζουμε όλοι. Όμως σε κάποιους, λιγότερο «γνώστες» μπορεί να έχει συμβεί να δουν μια άλλη μάρκα με παρόμοιο όνομα και να θεωρούν ότι αντέγραψε το όνομά της από την Bridgestone. Ο λόγος για την Firestone, μια αμερικανική φίρμα ελαστικών, με ιστορία πάνω από 120 ετών. Τι ισχύει όμως, ποιος «αντέγραψε» το όνομα από ποιον και τελικά έχουν σχέση μεταξύ τους οι δύο φίρμες;
Η γέννηση της Firestone και το χρυσό deal με την Ford
Πριν από περισσότερα από 120 χρόνια, πιο συγκεκριμένα το 1900, ο Αμερικανός Harvey Firestone, ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία ελαστικών. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους κατασκευαστές ελαστικών στον κόσμο που εδραιώθηκε στην αγορά χάρη στις σχέσεις του ιδρυτή της με τον κορυφαίο Henry Ford, πατέρα της ομώνυμης φίρμας με το μπλε οβάλ!
Πιο συγκεκριμένα ο Firestone ήταν στενός φίλος του Ford και μέλη μιας ευρύτερης παρέας κυρίων (ένας από αυτούς και ο Thomas Edison), που έκαναν εκδρομές με αυτοκίνητο και κάμπινγκ. Από αυτή τη φιλία, γεννήθηκε το χρυσό deal της Firestone, καθώς για περίπου έναν αιώνα όλα τα Ford «φορούσαν» ελαστικά Firestone.
Η επιτυχία της Firestone στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη συνεργασία. Το 1926 η εταιρεία δημιούργησε μια τεράστια φυτεία καουτσουκόδεντρων στην Λιβερία (Αφρική), μια εκ των μεγαλύτερων του κόσμου, ώστε να έχει σταθερή προμήθεια καουτσούκ. Μέχρι το 1970 αριθμούσε 17 διαφορετικές μονάδες κατασκευής ελαστικών σε όλο τον πλανήτη.
Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα των επόμενων ετών δημιούργησαν μια οικονομική τρύπα ενός δις δολαρίων, ενώ κάθε χρόνο το χρέος αυξανόταν κατά 250 εκατομμύρια. Τότε είναι που μπαίνει στο παιχνίδι μια άλλη φίρμα από την Ιαπωνία με… παρόμοιο όνομα.
Η ιαπωνική Bridgestone και το όνομα που ταίριαξε… ταμάμ!
Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1931, όταν ο Ιάπωνας Shojiro Ishibashi ίδρυσε την δική του εταιρεία με το όνομα Bridgestone. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αμέσως σκέφτηκαν ότι αντέγραψε την Firestone (μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή η αμερικάνικη φίρμα ήταν εκ των κορυφαίων), ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια ευχάριστη συγκυρία για τον Ishibashi, καθώς το όνομά του στα ιαπωνικά σημαίνει «Πέτρινη Γέφυρα» (Stone Bridge στα αγγλικά!).
Ο γάμος-διάσωση που έφερε παγκόσμια παρουσία
Τα χρόνια πέρασαν και βρεθήκαμε στο 1988, όταν η υπερχρεωμένη Firestone αναζητούσε εναγωνίως κάποιον να την… σώσει. Ο CEO των αμερικανών βρέθηκε σε συζητήσεις με πολλούς επίδοξους αγοραστές, μεταξύ άλλων και την Pirelli. Τότε ήταν που οι Ιάπωνες έκαναν την κίνηση ματ, εξαγοράζοντας την Firestone.
Οι μονάδες παραγωγής της Firestone πέρασαν στο δίκτυο της Bridgestone και πλέον σε αυτές κατασκευάζονταν ελαστικά και των δύο εταιρειών. Η εξαιρετική διαχείριση των Ιαπώνων έκανε την Firestone ξανά κερδοφόρα σε μόλις 5 χρόνια.
Σήμερα, ελαστικά των δύο κατασκευαστών κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, με τα λάστιχα της Bridgestone να θεωρούνται εκ των κορυφαίων (κατηγορία premium), ενώ η Firestone έχει ξανά πολύ ισχυρή δραστηριότητα, κυρίως στην αμερικανική ήπειρο, ως θυγατρική της πρώτης.