Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Η διάσωση των κινητήρων ντίζελ έρχεται από την Ρωσία

16.663 Επισκέψεις στο άρθρο (10/4/2024)
Η διάσωση των κινητήρων ντίζελ έρχεται από την Ρωσία

- Ρώσοι ερευνητές προσάρμοσαν κινητήρα ντίζελ ώστε να λειτουργεί με κραμβέλαιο
- Στόχος τους είναι η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η μείωση των επιβλαβών εκπομπών
- Η ερευνητική ομάδα βρήκε λύσεις για τα προβλήματα της απόδοσης και της ποιότητα της παροχής καυσίμου
- Τα βαρέα φορτηγά οχήματα κινούνται ήδη με κραμβέλαιο
- Το κραμβέλαιο μειώνει τα μικροσωματίδια κατά 80%, αλλά η προσβασιμότητα στο καύσιμο αποτελεί τροχοπέδη

Ρώσοι ερευνητές προσάρμοσαν κινητήρα ντίζελ ώστε να λειτουργεί με κραμβέλαιο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RUDN της Μόσχας σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην προσαρμογή των κινητήρων ντίζελ ώστε να λειτουργούν με κραμβέλαιο. Πιο συγκεκριμένα η ρωσική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Pablo Vallejo, αντί να χρησιμοποιήσουν ορυκτά καύσιμα κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν κραμβέλαιο, ως μια πιο «πράσινη» εναλλακτική λύση, και δημοσίευσαν πρόσφατα αυτή τους την ανακάλυψη στο εξειδικευμένο περιοδικό E3S Web Conf.

Στόχος τους είναι η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η μείωση των επιβλαβών εκπομπών

Στρεφόμενοι προς το κραμβέλαιο, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κινητήρων εσωτερικής καύσης και στοχεύουν στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών, σύμφωνα με τα ισχύοντα περιβαλλοντικά πρότυπα, προκειμένου να προωθήσουν μια πιο βιώσιμη κινητικότητα. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη για την υιοθέτηση των βιοκαυσίμων που θα μπορούσε να σώσει τους κινητήρες ντίζελ, οι οποίοι ενώ κάποτε επαινούνταν για τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή τους απόδοση, πλέον δέχονται πυρά για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις (ειδικά μετά το σκάνδαλο Dieselgate).

Η ερευνητική ομάδα βρήκε λύσεις για τα προβλήματα της απόδοσης και της ποιότητα της παροχής καυσίμου

Για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν κινητήρα ντίζελ MD-6, προσαρμοσμένο για γεωργικά μηχανήματα, για να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα του κραμβέλαιου έναντι του κανονικού ντίζελ. Ενώ τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα, το πείραμα αποκάλυψε ορισμένους περιορισμούς του βιοκαυσίμου, κυρίως σε ότι αφορά την καθαρή απόδοση σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, χάρη σε ορισμένες τροποποιήσεις, οι ερευνητές κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια και να πλησιάσουν την απόδοση του κραμβέλαιου στο πετρέλαιο κίνησης. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο μετασχηματισμός ενός κινητήρα ντίζελ ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά με κραμβέλαιο συνεπάγεται ορισμένα εμπόδια, ιδίως όσον αφορά την ποιότητα της παροχής καυσίμου και τις εκπεμπόμενες εκπομπές. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, έχουν διερευνηθεί διάφορες δυνατότητες για τη σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των κινητήρων ντίζελ με τη χρήση αυτού του βιοκαυσίμου, με ορισμένες ρυθμίσεις.

Τα βαρέα φορτηγά οχήματα κινούνται ήδη με κραμβέλαιο

Όσον αφορά τα βαρέα οχήματα πάντως, η αντικατάσταση του πετρελαίου κίνησης με το κραμβέλαιο είναι ήδη πραγματικότητα. Με την ονομασία Oléo100 λόγω της περιεκτικότητάς του σε 100% κραμβέλαιο, αυτό το καύσιμο φυτικής προέλευσης που διατίθεται στην αγορά από τον όμιλο Avril έχει ήδη υιοθετηθεί από μεγάλο αριθμό γαλλικών μεταφορέων για τα φορτηγά και τα λεωφορεία τους.

Συνέχεια του άρθρου >>>
Mercedes
VW