Η συσκευή που βάζει τέλος στους μεθυσμένους οδηγούς
- Σου κάνει αλκοτέστ όπως η τροχαία
- Φυσάς στο ειδικό στόμιο και μετράει το αλκοόλ στο αίμα
- Αν είσαι μεθυσμένος απλά δεν ξεκινάει ο κινητήρας
- Υποχρεωτικό σε μερικά χρόνια σε όλα τα οχήματα
Το τέλος των επικίνδυνων που πίνουν και οδηγούν!
Οι συσκευές ξεκλειδώματος της μίζας μόνο μετά από αλκοτέστ, αποτελούν ένα σχετικά σύγχρονο μέσο για να γλιτώσουμε επιτέλους από τους μεθυσμένους οδηγούς. Πως λειτουργούν όμως;
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις συσκευές αλκοτέστ που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί όταν διενεργούν σχετικούς ελέγχους στους δρόμους. Σε αυτές ο οδηγός υποχρεώνεται να φυσήξει στο σχετικό στόμιο, ώστε να μετρηθεί αν υπάρχει ποσότητα αλκοόλ στο αίμα και αν αυτή είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Μέσα στη συσκευή υπάρχει μια χημική ουσία που αντιδρά με το αλκοόλ, με την χημική αντίδραση να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, που ανάλογα με την ποσότητά του αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα, εμφανίζοντας τη μέτρηση σε μια μικρή οθόνη.
Συσκευή αλκοτέστ με φραγή εκκίνησης κινητήρα
Υπάρχουν λοιπόν αντίστοιχες συσκευές σαν αυτές που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί, που μπορούν να εγκατασταθούν σε οχήματα, μη επιτρέποντας την εκκίνηση του κινητήρα όταν το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του οδηγού είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο. Πιο συγκεκριμένα, ο οδηγός πρέπει να φυσήξει στη συσκευή για να μετρήσει το αλκοόλ στο αίμα του και εφόσον αυτό είναι νόμιμο τότε ξεκινά ο κινητήρας.
Η συσκευή είναι συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και το σύστημα ιμομπιλάιζερ, ενώ σε κάποιες συσκευές, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, ο οδηγός οφείλει να επαναλαμβάνει το τεστ ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για να εξασφαλίζεται ότι παραμένει νηφάλιος.
Η συσκευή αυτή προσφέρεται ήδη από κάποιους κατασκευαστές επιβατικών και κυρίως βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, ενώ αναμένεται να γίνει υποχρεωτικό στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια. Επίσης χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένες χώρες σε οδηγούς που έχουν ήδη «πιαστεί» να οδηγούν μεθυσμένοι, τους οποίους το δικαστήριο υποχρεώνει να έχουν εγκατεστημένη στο όχημά τους.
Στο μέλλον, υπολογίζεται πως αντίστοιχες, πιο εξελιγμένες συσκευές, θα μπορούν να ελέγξουν αν ο οδηγός είναι μεθυσμένος, από αισθητήρες στο κάθισμα ή το τιμόνι.