Το ύψος των αποσκευών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά το ύψος των καθισμάτων, ώστε να προστατεύονται οι επιβάτες.
Κανόνες φόρτωσης αυτοκινήτου
3.347 Επισκέψεις στο άρθρο (7/8/2013)
Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη φόρτωση του αυτοκινήτου μας, ώστε να μην επηρεαστεί η ασφάλεια των επιβατών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
H θερμοκρασία ολοένα και αυξάνεται και οι περισσότεροι από εμάς πραγματοποιούμε αποδράσεις από το "κλεινόν άστυ", ώστε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας και να απολαύσουμε τη φύση. Οι διήμερες ή και περισσότερων ημερών αποδράσεις προϋποθέτουν ένα μεγάλο αριθμό αποσκευών στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας. Όμως, η φόρτωσή τους δεν είναι απλή υπόθεση και η λανθασμένη τοποθέτηση βαρέων αντικειμένων μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια των επιβατών στο ταξίδι. Ας δούμε λοιπόν ποιους κανόνες πρέπει να τηρούμε κατά τη φόρτωση, ώστε να πραγματοποιήσουμε ασφαλείς μετακινήσεις.
Ανάλογα το βάρος
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε να φορτώνουμε το αυτοκίνητό μας, είναι να ξεχωρίσουμε τις βαριές από τις ελαφριές αποσκευές. Ξεκινώντας, αυτές με το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να τοποθετηθούν στο κατώτερο τμήμα του χώρου αποσκευών, ώστε να τις "φρενάρει" η πλάτη του πίσω καθίσματος, για να μην περάσουν στην καμπίνα σε κάποιο απότομο φρενάρισμα ή σύγκρουση και τραυματίσουν τους επιβάτες. Στη συνέχεια πρέπει να τοποθετηθούν οι πιο ελαφριές αποσκευές, όμως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σταθεροποιημένες. Σε αυτό θα μας βοηθήσεις κάποιος ιμάντας, διαχωριστικό ή δίχτυ, το οποίο δένεται σε άγκιστρα που είναι τοποθετημένα περιμετρικά του χώρου αποσκευών. Τέλος, το σύνολο του ύψους των αποσκευών δεν πρέπει να ξεπερνά αυτόν της εταζέρας, ούτε επίσης να υπάρχουν αποσκευές τοποθετημένες πάνω στην εταζέρα, ακόμα και αν έχουν ελάχιστο βάρος.
Πίεση ελαστικών
Από τη στιγμή που το βάρος των αποσκευών μας είναι αυξημένο, θα πρέπει να συμπληρώσουμε κάποια ποσότητα αέρα στα ελαστικά του αυτοκινήτου μας, ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά η οδική συμπεριφορά, η γόμα των ελαστικών, αλλά και η κατανάλωση καυσίμου. Η ποσότητα αυτή αναγράφεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή ή σε κάποιο ταμπελάκι το οποίο είναι τοποθετημένο συνήθως κοντά στην κλειδαριά της πόρτας του οδηγού ή στην τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου.
Στο δρόμο...
Η λανθασμένη φόρτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας. Πρώτα από όλα το βάρος των αποσκευών πρέπει να μοιράζεται ισόποσα στις δύο πλευρές του πορτ μπαγκάζ, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η σταθερότητα του αυτοκινήτου μας, ιδιαίτερα στις στροφές από απότομες μετατοπίσεις. Επίσης η φόρτωση πρέπει να γίνεται πάντοτε σε φυσιολογικά πλαίσια, διότι το αυξημένο βάρος στο χώρο αποσκευών θα ανασηκώσει το εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι εμπρόσθιοι τροχοί το απαραίτητο ποσοστό επαφής με το έδαφος.
Νυχτερινές ώρες
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το φορτωμένο όχημά μας μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τους υπόλοιπους οδηγούς. Αυτό διότι το εμπρόσθιο τμήμα του σηκώνεται λόγω του βάρους των αποσκευών, με αποτέλεσμα να σηκώνεται και η δέσμη των εμπρόσθιων φώτων και να τυφλώνει τους οδηγούς των προπορευόμενων οχημάτων ή αυτών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα. Έτσι, μέσω του ειδικού διακόπτη πρέπει να ρυθμίσουμε χαμηλότερα τη δέσμη αυτή, ώστε να μην προκαλέσουμε κάποιο ατύχημα, αλλά και για να μη γινόμαστε ενοχλητικοί.