Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ξεκινάει κυνήγι για τα ανασφάλιστα - Προβλέπονται πρόστιμα «μαμούθ»

1.477 Επισκέψεις στο άρθρο (10/7/2024)
Ξεκινάει κυνήγι για τα ανασφάλιστα - Προβλέπονται πρόστιμα «μαμούθ»

- Θα ξεκινήσει ηλεκτρονική διασταύρωση τον Σεπτέμβριο
- Από 250 έως 1.000 ευρώ το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα
- 10.000 ευρώ το πρόστιμο για «ψεύτικη» ακινησία, 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής

Θα ξεκινήσει ηλεκτρονική διασταύρωση τον Σεπτέμβριο

Η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζεται να εξαπολύσει εκστρατεία στοχευμένη σε όσους ιδιοκτήτες οχημάτων κυκλοφορούν ανασφάλιστοι, χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Η πλατφόρμα από την οποία προκύπτουν τα πρόστιμα μέσω της διασταύρωσης στα στοιχεία των οχημάτων αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο και θα στοχεύει τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και όσα οχήματα δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ και οχήματα με οφειλές σε τέλη κυκλοφορίας ή με μη καταβληθέντα έξοδα μεταβίβασης. Οι έλεγχοι θα διεξάγονται 2 φορές κάθε χρόνο, ενώ τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 250 ευρώ για τις πιο απλές παραβάσεις και θα αγγίζουν τις 30.000 ευρώ σε περιπτώσεις κατ επανάληψη παράβασης.

Από 250 έως 1.000 ευρώ το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα

Αναλυτικότερα, προβλέπεται πρόστιμο από 250 έως 1.000 ευρώ για ανασφάλιστο όχημα, με το υψηλότερο να επιβάλλεται σε λεωφορεία και άλλα ανασφάλιστα βαρέα οχήματα και το μικρότερο να αντιστοιχεί στα δίκυκλα. Πρόστιμο ίσο των τελών κυκλοφορίας συν τα ετήσια τέλη επιβάλλεται στην περίπτωση που υπάρχει οφειλή τελών άνω του ενός έτους. 400 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι πιαστούν επ αυτοφώρω να μην έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Τέλος, τα πρόστιμα υπόκεινται σε διπλασιασμό σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης ενώ αφαιρούνται τόσο η άδεια κυκλοφορίας όσο και οι πινακίδες. Επιστρέφονται μόνο με την υπόδειξη συμβολαίου που αποδεικνύει την ασφάλιση του οχήματος ή την απόδειξη ότι το όχημα πέρασε τον έλεγχο ή με γραπτή βεβαίωση καταβολής των χρεών. Τρεις μήνες μετά και την επιβολή προστίμου διενεργείται υποχρεωτικά και δεύτερος έλεγχος στο όχημα. Εάν διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις από τον παραβάτη, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται.

10.000 ευρώ το πρόστιμο για «ψεύτικη» ακινησία, 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής

Εάν κάποιο όχημα που έχει τεθεί με δήλωση σε ακινησία βρεθεί να κινείται ή να είναι σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί, τότε αυτεπάγγελτα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με την πληρωμή των τελών αλλά και με το πρόστιμο μη καταβολής τους. Σε περίπτωση που προκύψει συνιδιοκτησία του οχήματος το πρόστιμο επιβάλλεται στον συνιδιοκτήτη ο οποίος έκανε την δήλωση ακινησίας. Αφαίρεση του διπλώματος του οδηγού για τρία χρόνια και πρόστιμο 30.000 ευρώ προβλέπεται σε περίπτωση υποτροπής.

Mercedes
CORAL GAS NIKHTHS OIKONOMIAS