Κάποτε μετρούσαμε τα αστέρια κάθε αυτοκινήτου και λέγαμε το ένα πεντάστερο το άλλο τετράστερο και αμέσως ξέραμε ποιό τα πήγε καλύτερα. Σήμερα το πράγμα είναι πολύπλοκο, αφού αυτό τα περισσότερα αστέρια είναι μεν καλύτερα, αλλά δεν ξέρει κανείς σε τι.
Το πράγμα ήταν πολύ πιο απλό όταν η επίδοση ενός αυτοκινήτου είχε να κάνει αποκλειστικά με την συμπεριφορά του κατά τη σύγκρουση στα διάφορα εμπόδια, και την προστασία που παρείχε στους επιβαίνοντες. Ήξερες πως ένα τετράστερο αμάξι δεν προστάτευε το ίδιο κατά τη σύγκρουση με ένα πεντάστερο, ενώ ένα με ένα μόνο αστέρι θα το έλεγες και «τάφο με ρόδες».
Πάμε στα σημερινά. Το EuroNCAP σαφώς και περιλαμβάνει την παθητική συμπεριφορά του αυτοκινήτου κατά τη σύγκρουση. Όμως πλέον τα αστέρια δεν είναι μόνο για αυτή τη συμπεριφορά και προστασία. Η παθητική συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι μόνο μέρος της αξιολόγησης.
Σήμερα στην αξιολόγηση περιλαμβάνονται και τα συστήματα που προσφέρει ένα αυτοκίνητο ώστε όχι μόνο να προστατέψει κατά τη σύγκρουση, αλλά και για να την αποφύγει εξ αρχής. Και εδώ το πράγμα μπερδεύει. Γιατί εκεί που έβλεπες ένα σκορ και ήξερες αμέσως τι «παίζει» ανάμεσα στα 3 και τα 4 αστέρια, τώρα πρέπει να διαβάσεις το αποτέλεσμα στις λεπτομέρειες του ώστε να ξέρεις τι ισχύει.
Γιατί σαφώς, είναι σημαντική η πρόληψη, όμως τα μοντέλα που στέλνονται για δοκιμή μπορεί να μην έχουν όλο τον εξοπλισμό που θα έχει το δικό σου. Αντίθετα, έχουν ακριβώς την ίδια παθητική συμπεριφορά με αυτό που θα αγοράσεις. Και για πολλούς αυτό μετράει περισσότερο. Και αυτό θέλει ψάξιμο.
Γιατί υπάρχουν μοντέλα που σκόραραν χαμηλά, μόνο δύο ή 3 αστέρια στην αξιολόγηση, τη στιγμή που σε ότι αφορά την προστασία των επιβαινόντων, τα πήγαν καλύτερα από άλλα που πήραν τέσσερα ή και 5 αστέρια στο τέλος. Η διαφορά; Στον εξοπλισμό αποφυγής, που κάποιες μάρκες που θέλουν τα μοντέλα τους να είναι φθηνά, δεν τον προσφέρουν. Και έτσι φεύγουν από τα τεστ με χαμηλό σκορ, αλλά ψηλά το κεφάλι, λεγοντας πως η ασφάλεια που παρέχουν είναι όντως άριστη, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν τα συστήματα αποφυγής που έχουν ακριβότερα αυτοκίνητα.
Ποιός ασχολείται όμως; Όταν τα τρία και τα τέσσερα αστέρια θέλουν ψάξιμο, ή ακόμη χειρότερα, τα πέντε θέλουν ψάξιμο μήπως στην παθητική μέτρηση είναι χαμηλότερα από ότι ένα «πεντάστερο» αφήνει να εννοηθεί, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί.
Εσείς κοιτάτε τα αστέρια του EuroNCAP στο μοντέλο που θέλετε; Μπαίνετε στον κόπο να δείτε τις επιμέρους μετρήσεις ή στέκεστε μόνο στο τελικό σκορ; Ή μήπως το αγνοείτε γιατί όλα είναι καλά σήμερα;