Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Αυτή ήταν η εικόνα του dragsterάδικου στο δυναμόμετρο...

... και κάπως έτσι δείχνει το μοτέρ μετά το ΜΠΑΜ!

Μοτέρ με 3 turbo γίνεται «θρύψαλα» (+video)

6.355 Επισκέψεις στο άρθρο (6/12/2017)

Ένα άκρως βελτιωμένο ντίζελ μοτέρ με τριπλό turbo και ισχύ περί τις 2.000 άλογα γίνεται... κομματάκια κατά τη διάρκεια δυναμομέτρησης. Κάτι σαν μια του turbo, δυο του turbo, τρεις και η κακή του μέρα!

Στο εξωτερικό είναι σύνηθες φαινόμενο σε αναπαλαιώσεις μοντέλων και βελτιώσεις να δοκιμάζουν πρώτα ανεξάρτητα τον κινητήρα σε δυναμόμετρο και έπειτα να τον τοποθετούν στο μηχανοστάσιο του αυτοκινήτου. Αυτό πολλές φορές είναι σωτήριο καθώς με τον συγκεκριμένο τρόπο, εκτός του να εντοπίζεται με πλήρη ακρίβεια η ισχύς του μοτέρ χωρίς κάποια απώλεια από το σύστημα μετάδοσης κ.λπ., βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν όταν το στροφόμετρο φτάνει στα «κόκκινα» χωρίς να επηρεάζονται άλλα μέρη του αυτοκινήτου, όπως όταν βρίσκεται τοποθετημένο σε αυτό.
 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο άκρως βελτιωμένος υπετροφοδοτούμενος κινητήρας της εταιρείας Cummins με τριπλό turbo, ο οποίος μετά τη φροντίδα της "D&J Precision Machine and Firepunk Diesel" απέκτησε ισχύ της τάξεως των 2.000 ίππων. Μάλιστα, στο video που θα παρακολουθήσετε παρακάτω ο κινητήρας δούλευε με πίεση υπερπλήρωσης κοντά στα 10 bar. Το αποτέλεσμα; Το μοτέρ να... εκραγεί δημιουργώντας εντυπωσιακές και συνάμα λυπηρές εικόνες. Ωστόσο, σημειώνουμε πως σε αυτά τα επίπεδα βελτίωσης τέτοια πράγματα μπορεί να συμβούν από μια ανεπαίσθητη τριχοειδή ρωγμή σε κάποιο μεταλλικό μέρος του κινητήρα ή οποιαδήποτε αστοχία υλικού, αλλά και όταν ασκείται περισσότερη πίεση από όση μπορεί να αντέξει το μπλοκ και τα εντόσθια του μοτέρ.

Δείτε το video στο δυναμόμετρο αγώνων dragster στο 1:03 και τη στιγμή που καταστρέφεται ολοσχερώς από το 3:15 και έπειτα:

Toyota
TI YOKOHAMA AGORAZO