Εσείς λέτε στους άλλους να σβήσουν τα φώτα τους όταν τα βλέπετε αναμμένα τη μέρα;
Ναι ή όχι στα φώτα ημέρας;
22.275 Επισκέψεις στο άρθρο (10/2/2021)
Κάνεις νόημα στα άλλα αυτοκίνητα να σβήσουν τα φώτα τους το πρωί; Γιατί; Τους κάνεις χάρη ώστε να μην καίνε καύσιμο ή χαλάνε τις λάμπες τους; Το θεωρείτε δείγμα αφηρημάδας; Περιττό; Ή αχρείαστο;
Εντάξει, σίγουρα μία ειδοποίηση από οδηγό προς οδηγό ότι έχει ξεχάσει τα φώτα του αναμμένα ντάλα μεσημέρι είναι καλοπροαίρετη. Σίγουρα δεν είναι παρατήρηση. Είναι δείγμα αλληλεγγύης και φροντίδας, μία γνήσια ευχάριστη χειρονομία. Μήπως όμως είναι λάθος;
Υπήρχαν εποχές που το να έχεις αναμμένα φώτα το πρωί μπορεί να κόστιζαν σε καύσιμο ή σε φθορά των λαμπτήρων. Όμως το κόστος ήταν πάντοτε αστείο, και συνήθως η ειδοποίηση από τους άλλους οδηγούς ήταν μάλλον κάλεσμα προς επαναφορά στην τάξη, στη λογική που λέει ότι όταν έχει ντάλα ήλιο, και στην Ελλάδα έχουμε πολύ, τα φώτα είναι περιττά. Είναι έτσι όμως;
Βλέπεις ένα αυτοκίνητο με αναμμένα φώτα ξεχωρίζει από ένα άλλο με σβηστά γιατί αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι κινείται ή θα κινηθεί. Πως έχει μέσα οδηγό και είναι μέρος της κίνησης. Δεν είναι ακόμη ένα παρκαρισμένο. Τα φώτα στη διάρκεια της ημέρας δεν είναι για να βλέπουμε εμείς, αλλά για να μας βλέπουν οι άλλοι.
Όπως τα φώτα στοπ. Είναι πίσω, κόκκινα, και σίγουρα δεν φέγγουν για να βλέπουμε πίσω καλύτερα, αλλά ειδοποιούν τους άλλους ότι επιβραδύνουμε. Όπως ειδοποιούν και τα φλας ότι στρίβουμε. Και τα φλας φώτα είναι, δεν μας είπε κανείς να τα σβήσουμε γιατί βλέπουμε.
Το ίδιο πλέον ισχύει και με τα κανονικά φώτα. Τα νέα αυτοκίνητα έχουν τα φώτα ημέρας, που είναι πλέον υποχρεωτικά στις περισσότερες χώρες ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ώστε δηλαδή να ξεχωρίζουν τα αυτοκίνητα που κινούνται από τα ακινητοποιημένα. Στα παλιότερα αυτοκίνητα, οι οδηγοί τους ενθαρρύνονται να ανάβουν τα φώτα πορείας και την ημέρα για τον ίδιο λόγο. Απλά τυγχάνει αυτά τα φώτα να έχουν τη διπλή χρήση, και να φέγγουν για να βλέπουμε το βράδυ, και να τα βλέπουν οι άλλοι για να ξέρουν τι κάνουμε. Όπως τα φώτα της όπισθεν. Και φέγγουν για να δούμε που πάμε πίσω, και ειδοποιούν τους άλλους ότι κάνουμε όπισθεν. Δεν είναι και καινούργια η ιδέα.
Γιατί τόση αντίθεση λοιπόν; Γιατί τόσοι οδηγοί κάνουν σήμα στους άλλους να τα σβήσουν στη διάρκεια της ημέρας; Είναι συνήθεια; Καλή προαίρεση; Η απλά αντίθεση με τη λογική της χρήσης τους στη διάρκεια της ημέρας; Εσείς τι λέτε; Ναι ή όχι στα αναμμένα φώτα την ημέρα;
Πρόκειται για ξενόφερτη "μόδα", από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες συγκεκριμένα, των οποίων οι κάτοικοι τον ήλιο τον βλέπουν μόνο το καλοκαίρι στις διακοπές τους στη Μεσόγειο. Οπότε και έχει νόημα για λόγους ασφάλειας να είναι αναμμένα τα φώτα και την ημέρα, δεδομένου ότι οι περισσότερες μέρες του χρόνου εκεί είναι μουντές.
Εκτιμώ ότι για εμάς εδώ στην ηλιόλουστη Ελλάδα είναι αχρείαστη αυτή η πρακτική - εκτός αν θεωρήσουμε ότι ένα αυτοκίνητο με αναμμένα φώτα δίνει σήμα ότι κινείται, κάτι που ωστόσο δυσκολεύομαι να το κατανοήσω (...).
Σημειώνω επίσης ότι σε πολλές χώρες πλέον δεν "συστήνεται" απλά η χρήση φώτων κατά τη διάρκεια της μέρας - όπως αναφέρεται στο άρθρο - αλλά είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία (επομένως η μη χρήση τιμωρείται με πρόστιμο). Αυτό ακριβώς ερμηνεύει και γιατί όλα τα καινούρια μοντέλα αυτοκινήτων έχουν στον στάνταρ εξοπλισμό τους τα αυτόματα led "φώτα ημέρας".
Για την Ελλάδα μοιάζει υπερβολή, αλλά πάντα υπάρχουν κάποιοι που ξεχνούν να ανάψουν τα (μεσαία) φώτα στο μισοσκόταδο και επίσης, όπως αναφέρετε, είναι φανερό ότι ένα αυτοκίνητο κινείται ή ενδέχεται να κινηθεί αμέσως. Η κατανάλωση ρεύματος είναι πλέον ασήμαντη, αλλά αν φέγγουν αρκετά μπορεί να ξεγελαστείς ότι έχεις ανάψει τα φώτα, ειδικά στα αυτοκίνητα που δεν έχουν αντίστοιχο ενδεικτικό λαμπάκι.
Πρόκειται για ξενόφερτη "μόδα", από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες συγκεκριμένα, των οποίων οι κάτοικοι τον ήλιο τον βλέπουν μόνο το καλοκαίρι στις διακοπές τους στη Μεσόγειο. Οπότε και έχει νόημα για λόγους ασφάλειας να είναι αναμμένα τα φώτα και την ημέρα, δεδομένου ότι οι περισσότερες μέρες του χρόνου εκεί είναι μουντές. Εκτιμώ ότι για εμάς εδώ στην ηλιόλουστη Ελλάδα είναι αχρείαστη αυτή η πρακτική - εκτός αν θεωρήσουμε ότι ένα αυτοκίνητο με αναμμένα φώτα δίνει σήμα ότι κινείται, κάτι που ωστόσο δυσκολεύομαι να το κατανοήσω (...). Σημειώνω επίσης ότι σε πολλές χώρες πλέον δεν "συστήνεται" απλά η χρήση φώτων κατά τη διάρκεια της μέρας - όπως αναφέρεται στο άρθρο - αλλά είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία (επομένως η μη χρήση τιμωρείται με πρόστιμο). Αυτό ακριβώς ερμηνεύει και γιατί όλα τα καινούρια μοντέλα αυτοκινήτων έχουν στον στάνταρ εξοπλισμό τους τα αυτόματα led "φώτα ημέρας".
Για την Ελλάδα μοιάζει υπερβολή, αλλά πάντα υπάρχουν κάποιοι που ξεχνούν να ανάψουν τα (μεσαία) φώτα στο μισοσκόταδο και επίσης, όπως αναφέρετε, είναι φανερό ότι ένα αυτοκίνητο κινείται ή ενδέχεται να κινηθεί αμέσως. Η κατανάλωση ρεύματος είναι πλέον ασήμαντη, αλλά αν φέγγουν αρκετά μπορεί να ξεγελαστείς ότι έχεις ανάψει τα φώτα, ειδικά στα αυτοκίνητα που δεν έχουν αντίστοιχο ενδεικτικό λαμπάκι.
Υ.Γ στην Ελλάδα μας φώτιζε ο πράσινος ήλιος δεν χρειαζόμασταν φώτα ημέρας!
'Οταν οι Ευρωπαίοι τα κάνανε μόδα τα τελευταία χρόνια, εμείς στην Ελλάδα επι ΠΑΣΟΚ τα καίγαμε πρωί βράδυ.