ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Nissan Qashqai: Η ιστορία του «πατριάρχη» των οικογενειακών SUV

1.544 Επισκέψεις στο άρθρο
Nissan Qashqai: Η ιστορία του «πατριάρχη» των οικογενειακών SUV
2 Φωτογραφίες »

- Η Nissan παραλίγο να κάνει το Qashqai... πολυμορφικό όπως το VW Golf Plus!
- Η 1η γενιά συνδύαζε τα καλύτερα στοιχεία των οικογενειακών και των SUV και έκανε αμέσως πάταγο
- Το δεύτερης γενιάς Qashqai ήταν το πρώτο Nissan με τουρμπάτο κινητήρα
- To τωρινό Qashqai (3ης γενιάς) είναι το πρώτο με mild hybrid και full hybrid κινητήρες

Η Nissan παραλίγο να κάνει το Qashqai... πολυμορφικό σαν το VW Golf Plus!

Tο Qashqai είναι για τους περισσότερους ένα από τα σημαντικότερα (αν όχι το σημαντικότερο) μοντέλο στη σύγχρονη ιστορία της Nissan. Αφήνοντας πίσω το κλασικό μικρομεσαίο χάτσμπακ Almera, το πρώτο Qashqai ήρθε το 2006 συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία από την κατηγορία των οικογενειακών και των crossover και κατάφερε αφενός να δημιουργήσει από το μηδέν μια καινούρια κατηγορία, αυτή των οικογενειακών SUV και αφετέρου να καθιερωθεί στις προτιμήσεις του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινού.

Η ιστορία του Qashqai ξεκινάει το 1999, όταν η Nissan άρχισε να εξετάζει ποιο θα είναι το αυτοκίνητο που θα διαδεχθεί το Almera N16, το οποίο δεν ήταν πλέον το ίδιο δημοφιλές. Στην αρχή, η Nissan σκέφτηκε να φτιάξει ένα πολυμορφικό για να τεθεί αντιμέτωπο με το VW Golf Plus αλλά τελικά, επέλεξε να κατασκευάσει ένα όχημα που θα συνδύαζε την πρακτικότητα και τον χαρακτήρα ενός SUV, αλλά με το μέγεθος, την κατανάλωση και την ποιοτική κύλιση ενός οικογενειακού hatchback ή σεντάν. Πράγματι, το 2004 η Nissan παρουσίασε το Qashqai σε μορφή concept στην Γενεύη ως το πρώτο αυτοκίνητο που είχε δημιουργηθεί στο καινούργιο σχεδιαστικό κέντρο της Nissan Design Europe στο Λονδίνο. Το όνομά του ήταν εμπνευσμένο από μια ημι-νομαδική φυλή που ζει στο Ιράν γιατί η μάρκα ήθελε οι αγοραστές να συνδυάσουν το αυτοκίνητο με την περιπέτεια και τον ενεργό τρόπο ζωής.

Η 1η γενιά συνδύαζε τα καλύτερα στοιχεία των οικογενειακών και των SUV και έκανε αμέσως πάταγο

Η πρώτη γενιά παρουσιάστηκε το 2006, με τις πωλήσεις να ξεκινούν τον επόμενο χρόνο. Γρήγορα φάνηκε πως η ιδέα των ανθρώπων της Nissan να παντρέψουν τα πιο οδηγοκεντρικά χαρακτηριστικά των μικρομεσαίων οικογενειακών με την υψηλή θέση οδήγησης και την απόσταση από το έδαφος ενός crossover ήταν χρυσάφι. Η Nissan εκτιμούσε πως το Qashqai θα έκανε 100.000 πωλήσεις τον χρόνο όμως γρήγορα αναγκάστηκε να διαθέσει και άλλες γραμμές παραγωγής για να ικανοποιήσει την υψηλή ζήτηση. Κλειδί για την επιτυχία του θεωρείται η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων που το βοηθούσε να έχει ώριμη και ασφαλή οδική συμπεριφορά, ενώ οι πιο απαιτητικοί ικανοποιήθηκαν από την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση με δυνατότητα κλειδώματος. Το 2008, η Nissan έβαλε σε παραγωγή το Qashqai +2, το οποίο όπως μαρτυρά το όνομα του διέθετε 2 επιπλέον θέσεις (7 συνολικά), επιμηκύνοντας το μήκος του κατά 21,1 εκατοστά, ενώ το 2010 ήρθε στην αγορά η ανανεωμένη του έκδοση.


Η αναβάθμιση στην καμπίνα από γενιά σε γενιά είναι εμφανής.
2 Φωτογραφίες »

Η αναβάθμιση στην καμπίνα από γενιά σε γενιά είναι εμφανής.

Το δεύτερης γενιάς Qashqai ήταν το πρώτο Nissan με τουρμπάτο κινητήρα

Το δεύτερης γενιάς Qashqai με την κωδική ονομασία J11 παρουσιάστηκε στο Λονδίνο στις 7 Νοεμβρίου 2013 μέσω streaming. Βασίστηκε στην καινούργια (τότε) πλατφόρμα CMF-CD που το έκανε πιο χαρισματικό οδηγικά στην άσφαλτο και ήταν μεγαλύτερο σε μήκος, φάρδος και μεταξόνιο αλλά είχε μειωμένο ύψος, γεγονός που μαζί με την πιο αεροδυναμική σχεδίασή του, το βοήθησε να χαμηλώσει τον σχετικό συντελεστή στα 0,32 Cd. Η 7θέσια έκδοση του Qashqai σταμάτησε να κατασκευάζεται αλλά το μοντέλο ενισχύθηκε για πρώτη φορά (ήταν και το πρώτο Nissan που το έκανε αυτό) με τουρμπάτο μοτέρ 1,2 λίτρων 115 ίππων με άμεσο ψεκασμό. Αισθητά πιο πολυτελής και hi-tech έγινε η καμπίνα του, ενώ η Nissan φρόντισε να του δώσει ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων άνεσης και ασφάλειας.

Δοκιμή: Nissan Qashqai 4WD με 158 άλογα & αυτόματο κιβώτιο Πόσες βαλίτσες χωράνε στο πορτ μπαγκάζ του Nissan Qashqai;
Διαβάστε στην επόμενη σελίδα για το τωρινό τρίτης γενιάς Qashqai με τους υβριδικούς κινητήρες και την πιο κομψή εμφάνιση

Συνέχεια του άρθρου >>>
HUYNDAI
DS