Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Φορτώνεται όλη η παρέα για μπάνιο το ΣΚ σε ένα αμάξι; Πρόστιμο!

 Σχολιάστε 
8.899 Επισκέψεις στο άρθρο (21/8/2024)
Φορτώνεται όλη η παρέα για μπάνιο το ΣΚ σε ένα αμάξι; Πρόστιμο!
2 Φωτογραφίες »

Ξέρεις πόσα άτομα χωράει «νόμιμα» το αμάξι σου; Ή «όλοι οι καλοί χωράνε»;

Καλοκαιράκι και φορτωμένοι 7-8 σε ένα αμαξάκι... Επικίνδυνο & παράνομο

Πιθανότατα το γνωρίζεις ότι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορείς με παραπάνω άτομα από αυτά που γράφει η άδεια του αυτοκινήτου σου. Μάλιστα το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό.

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να έχεις λάθος ενημέρωση σχετικά με το ανώτατο όριο επιβατών του αυτοκινήτου σου. Για παράδειγμα, το ότι ένα αυτοκίνητο έχει πίσω θέσεις δε σημαίνει απαραίτητα ότι χωράει 3 άτομα στο πίσω κάθισμα, ενώ ακόμα και αν τα χωράει, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι νόμιμο.

Ο πιο εύκολος τρόπος να σιγουρευτείς πόσους χωράει το αυτοκίνητό σου, είναι να «τσεκάρεις» την άδεια κυκλοφορίας του. Εναλλακτικά, μπορείς απλώς να μετρήσεις πόσες ζώνες ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί από τον κατασκευαστή.

Τι λέει όμως ο νόμος και πόσο είναι το πρόστιμο;

Σύμφωνα με την 2η παράγραφο του Αρθρου 33 του Κ.Ο.Κ. απαγορεύεται «η μεταφορά επιβατών περισσοτέρων των αναγραφομένων στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος». Το πρόστιμο με το οποίο τιμωρείται ο οδηγός σε μια τέτοια περίπτωση είναι 80 ευρώ, ενώ προβλέπονται και 7 βαθμοί ποινής στο Point System.

Μάλιστα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του Κ.Ο.Κ. προβλέπεται ίδιο πρόστιμο και για όποιον οδηγό επιτρέπει στους επιβάτες του να κυκλοφορούν χωρίς να φορούν ζώνη.

Τέλος, αξίζει να πούμε πως η συγκεκριμένη συνήθεια που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ιδίως σε νησιά και λοιπούς παραθαλάσσιους προορισμούς, εκτός από παράνομη, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι παραπάνω επιβάτες, δεν έχουν ασφαλή τρόπο να δεθούν στο αυτοκίνητο, ενώ το παραπανήσιο βάρος επηρεάζει την οδική συμπεριφορά του οχήματος, κάνοντάς το απρόβλεπτο. Για να μην αναφερθούμε στην μηδαμινή ορατότητα που έχει ο οδηγός στο πίσω τζάμι του!

Toyota
OPEL