Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε άνδρα, ελληνικής υπηκοότητας, που στις 19 Ιουλίου, κινούμενος εντός του δάσους Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, πέταξε αναμμένο τσιγάρο σε πρανές του δρόμου. Το πρόστιμο επιβλήθηκε από τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Θεσσαλονίκης, (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), σύμφωνα με την υπΆ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπΆ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.
Για το δάσος του Σέιχ Σου έχει αποφασιστεί να απαγορευτεί η κυκλοφορία λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς μέχρι σήμερα το βράδυ. Στην απόφαση αναφέρεται ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στο τμήμα του Περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων– Ασβεστοχωρίου–Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Πανοράματος-Χορτιάτη και πιο συγκεκριμένα:
- στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου)
- στο Δασόκτημα Πανοράματος(από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο)
- στη δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί
Παράλληλα, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των Αρχών, να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης και να είναι σε επαγρύπνηση.
Oι παραβάσεις «άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου-σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα, σύμφωνα με την Πυροσβεστικη Διάταξη έχει κατώτερο πρόστιμο τα 150 ευρώ, όμως το ποσό αυξάνεται όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι μεγαλύτερος (στους καλοκαιρινούς μήνες δείκτης επικινδυνότητας είναι σχεδόν πάντα πάνω από το "3" σε όλη τη χώρα). Το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ σε περίπτωση τέλεσης της ίδιας παράβασης κατά συρροή, μπορεί να φτάσει έως τα 5.000 ευρώ.
Μάλιστα το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο είναι τα 200 ευρώ (άρα αυτομάτως τα 150€ γίνονται τουλάχιστον 200), ενώ σε περίπτωση τέλεσης της ίδιας παράβασης κατά συρροή, μπορεί να φτάσει έως τα 5.000 ευρώ!
Διώκεται η απόρριψη αντικειμένων από το αυτοκίνητο
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως ο ΚΟΚ απαγορεύει την απόρρριψη κάθε αντικειμένου από το αυτοκίνητο καθώς συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται η απόρριψη από το όχημα κάθε αντικειμένου ή ουσίας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή να ρυπάνει το περιβάλλον». Μάλιστα σχετικά με τις ποινές, δεν επιβάλλεται πρόστιμο αλλά διοικητικό μέτρο αφαίρεσης άδειας και διπλώματος για 2 μήνες. Πιο συγκεκριμένα «οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες».