O Sir Stirling Moss.

Πέθανε ο Sir Stirling Moss

2.744 Επισκέψεις στο άρθρο (13/4/2020)

Ο Βρετανός Stirling Moss έχτισε τον δικό του μύθο σε κάθε κατηγορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και έγινε «Sir» το 2000 λόγω των κατορθωμάτων του.


Σε ηλικία 90 ετών απεβίωθε ο Sir Stirling Moss, ο άνθρωπος που για πολλούς είναι ο καλύτερος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 που δεν κατάφερε να κερδίσει ποτέ κάποιο πρωτάθλημα.

O Μοss αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα στην υγεία του που τον είχαν αναγκάσει να μειώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Τελικά, η λοίμωξη του αναπνευστικού που τον ταλαιπωρούσε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα κατάφερε να τον νικήσει.

Από τους 66 αγώνες Formula 1 στους οποίους συμμετείχε από το 1951 έως το 1961, ο Moss κατάφερε να πάρει 16 καρό σημαίες, καταφέρνοντας μάλιστα να γίνει ο πρώτος Βρετανός που νικά μέσα στην χώρα του. Στις μνήμες πολλών έχει μείνει ότι το 1958 έχασε τον τίτλο επειδή ορκίστηκε ότι ο μεγάλος του αντίπαλος, επίσης Βρετανός, Mike Hawthorn, δεν παρενέβη τους κανονισμούς και δεν έπρεπε να αποκλειστεί από το Πορτογαλικό Grand Prix που έλαβε χώρα στο τέλος εκείνης της χρονιάς.

Ο Moss έχασε στο νήμα το πρωτάθλημα τέσσερις φορές, ωστόσο το παλμαρέ του είναι γεμάτο από διακρίσης κάθε είδους. Το 1961 πήρε το βραβείο «BBC Sports Personality of the Year» ενώ χρίστηκε ιππότης το 2000. Αξιοπρόσεκτη ήταν η πορεία του σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού μαζεύοντας συντολικά 212 νίκες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ιταλικού Mille Miglia το 1955.

Το 1962 μετά από ένα σφοδρό ατύχημα στο Goodwood έμεινε σε κώμα για έναν μήνα, ωστόσο μετά από έξι μήνες επανήλθε στους αγώνες μέχρι να αποσυρθεί στα 81 του χρόνια.

Ο πρόεδρος της FIA Jean Todt ανέφερε: «Πολύ κακή μέρα. Ο Stirling Moss μας άφησε μετά από μια μεγάλης διάρκειας μάχη. Ήταν ένας πραγματικός θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στην γυναίκα του Susie, την οικογένειά του και τους φίλους του».
 

Mercedes
skoda