Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Πλάνο για την κατάργηση των θερμικών μοτέρ ζητούν 9 χώρες

3.218 Επισκέψεις στο άρθρο (11/3/2021)

Η Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες ζητούν από την Κομισιόν σκληρότερα όρια ρύπων για τα νέα αυτοκίνητα, επενδύσεις στις υποδομές για την φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και συγκεκριμένη ημερομηνία που θα απαγορευτεί η πώληση νέων αυτοκινήτων με μοτέρ βενζίνης και diesel.

Να οριστεί από την Eυρωπαική Επιτροπή η ημερομηνία που θα καταργηθούν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel ζητούν εννέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Οι εννέα χώρες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έχουν στείλει επιστολή στην Κομισιόν για να παρθούν ριζοσπαστικές πολιτικές για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων που παράγονται από τις μεταφορές. Στο πλάνο που ζητούν, θέλουν να περιληφθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά το πέρας της οποίας, θα απαγορευτεί η πώληση επιβατικών και ελαφριών επαγγελματικών αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου. Οι εννέα χώρες είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει πως θα προτείνει τον Ιούνιο την θέσπιση πιο σκληρών ορίων στις εκπομπές C02 που θα μπορούν να παράγουν τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Η Ε.Ε θέλει να μειωθούν οι ρύποι που είναι υπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 55% από το 2030, σε σχέση με τους ρύπους του 1990.

Η ομάδα των 9 χωρών πιέζει για να μπουν πιο αυστηρά όρια στις εκπομπές ρύπων που θα παράγουν τα νέα αυτοκίνητα, θέλει να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές για την φόρτιση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και προτείνει επίσης να πάρει, όποια χώρα το επιθυμεί, την πρωτοβουλία και να σταματήσει την πώληση νέων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel εντός των συνόρων της.

To Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανακοινώσει πως θα απαγορεύσει την πώληση νέων μοντέλων με θερμικούς κινητήρες από το 2030. Από την πλευρά τους, οι περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να λανσάρουν και να αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερα νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.
 

Autotriti.gr
VW