
Μεγάλο το μπέρδεμα με τις ταχύτητες φόρτισης των ηλεκτρικών στο σπίτι, εδώ εξηγούμε τα πάντα με απλά λόγια.
Η φόρτιση σε απλή πρίζα είναι αργή, αλλά δεν απαιτεί καμία επέμβαση στη γραμμή του σπιτιού.
Αν θες πιο γρήγορη φόρτιση, τότε απαιτείται αναβάθμιση από ηλεκτρολόγο.
Μπορείς να πάρεις φορητό φορτιστή για να φορτίζεις και στο εξοχικό ή να βάλεις wallbox (φορτιστή τοίχου).
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Μεγάλο το μπέρδεμα με τις ταχύτητες φόρτισης των ηλεκτρικών στο σπίτι
Όταν ακούμε για ηλεκτρικά, το πρώτο πράγμα που διαβάζουμε είναι η αυτονομία και τα άλογά τους, ενώ όταν η κουβέντα πάει στη φόρτιση, συνήθως μαθαίνουμε πόσο γρήγορα φορτίζει το μοντέλο από το 20 έως το 80%. Με τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως οι απορίες είναι πολλές από την πρώτη στιγμή. Πόση ώρα θέλει να φορτίσει το ηλεκτρικό στην πρίζα του σπιτιού μου και τι χρειάζεται να κάνω για να γίνει αυτό πιο γρήγορα; Πάμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε σε όσο το δυνατόν πιο απλή γλώσσα τι ισχύει, κρατώντας ως βασικό κανόνα πως η φόρτιση στο σπίτι είναι και η πιο οικονομική καθώς η kWh στοιχίζει 0,16 του ευρώ (σε πράσινο τιμολόγιο) και άρα μια πλήρης φόρτιση θα στοιχίσει λιγότερα από 10 ευρώ.
Η φόρτιση σε απλή πρίζα είναι αργή, αλλά δεν απαιτεί καμία επέμβαση στη γραμμή του σπιτιού
Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με την αγορά του συνοδεύεται συνήθως από 2 καλώδια, έναν φορτιστή που καταλήγει σε πρίζα σούκο και ένα σκέτο καλώδιο που καταλήγει σε βύσμα Type2 (για βιομηχανική πρίζα ή φορτιστές τύπου wallbox). Αν δεν υπάρχει οποιαδήποτε εγκατάσταση στο σπίτι παρά μόνο για απλή πρίζα σούκο, τότε η ταχύτητα φόρτισης περιορίζεται στις 2,4 kWh, που μαζί με τις απώλειες ρεύματος θα πρέπει να υπολογίζουμε κάτι λιγότερο από 2 kWh. Αυτό σημαίνει πως ένα ηλεκτρικό με μπαταρία πχ. 60 kWh, θα χρειαστεί πάνω από μια μέρα για να φορτίσει πλήρως. Αν και το νούμερο φαντάζει αποκαρδιωτικό, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς σε καθημερινές συνθήκες, το «πρίζωμα» του αυτοκινήτου το βράδυ όσο αυτό θα είναι παρκαρισμένο θα δώσει σε 12 ώρες το 40-50% της χωρητικότητας της μπαταρίας (24-25 kWh). Βάσει των μετρήσεών μας, αυτή η ενέργεια αρκεί για περισσότερα από 200 ηλεκτρικά χλμ. εντός πόλης ή 150+ χλμ. στον αυτοκινητόδρομο (οι αριθμοί διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο).
Αν θες πιο γρήγορη φόρτιση, τότε απαιτείται αναβάθμιση από ηλεκτρολόγο
Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές επιλογές για πιο γρήγορη φόρτιση στο σπίτι, που απαιτούν συνήθως επέμβαση από πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο. Πρώτη επιλογή είναι να γίνει αναβάθμιση της πρίζας με υποπίνακα που θα συνδέεται κατευθείαν με καλώδιο από την κεντρική παροχή του σπιτιού και θα έχει μεγαλύτερη ασφάλεια (περισσότερα ampere), που θα επιτρέπει ισχυρότερη φόρτιση. Ανάλογα λοιπόν τα ampere της πρίζας η ισχύς από τα 2,4 kW (10A), μπορεί να ανέβει έως τα 3,7 kW (16Α), δηλαδή σχεδόν διπλάσια της απλής πρίζας.
Σε μονοφασικό ρεύμα, μεγαλύτερη ταχύτητα μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση βιομηχανικής (μπλε) πρίζας (η οποία είναι η ιδανική επιλογή ακόμα και για φόρτιση 3,7kW 16A) και ανώτερη ισχύ στα 32A, ή εναλλακτικά με την εγκατάσταση ενός επιτοίχιου φορτιστή (wallbox) με τις παραπάνω προδιαγραφές. Σε κάθε περίπτωση για ισχυρότερη φόρτιση από 3,7kW (16A) πρέπει να γίνει έλεγχος της γραμμής του σπιτιού αν τη «σηκώνει».
Με τριφασικό ρεύμα οι επιλογές προφανώς και αυξάνονται, καθώς με εγκατάσταση βιομηχανικής πρίζας (16A) ή wallbox αντίστοιχης ισχύος η ταχύτητα φόρτισης φτάνει στα 11kW, που σημαίνει ότι σε 4-5 ώρες θα έχεις πάντα σχεδόν γεμάτη μπαταρία.
Μπορείς να πάρεις φορητό φορτιστή για να φορτίζεις και στο εξοχικό ή να βάλεις wallbox (φορτιστή τοίχου)
Τι γίνεται όμως με το κόστος των παραπάνω; Η απάντηση εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός, τόσο στην ταχύτητα φόρτισης, όσο και στο χώρο που παρκάρει το αυτοκίνητό του.
Έτσι αν έχεις μια βασική θέση που παρκάρεις-φορτίζεις το αυτοκίνητό σου (πχ. στο σπίτι ή το γραφείο) και έχεις μονοφασικό ρεύμα, τότε θα χρειαστεί να αγοράσεις είτε έναν φορητό φορτιστή (κόστος 150-400 ευρώ), είτε να εγκαταστήσεις ένα wallbox που είναι προφανώς ακριβότερο (350-600 ευρώ), ενώ πρέπει να υπολογίσεις και την εργασία του επαγγελματία για την αναβάθμιση της γραμμής ή/και την εγκατάσταση του φορτιστή περίπου στα 300 ευρώ (οι τιμές μπορούν να διαφέρουν από επαγγελματία σε επαγγελματία). Στην περίπτωση τριφασικού ρεύματος οι υποχρεώσεις (φορητός φορτιστής ή wallbox και αναβάθμιση γραμμής/εγκατάσταση από επαγγελματία) είναι ίδιες με το κόστος να είναι ίδιο ή ελαφρώς μεγαλύτερο.
Αν όμως παρκάρεις-φορτίζεις σε περισσότερα από ένα σημεία (πχ. σπίτι/εξοχικό), τότε ίσως η επιλογή του wallbox σου κοστίσει παραπάνω και η ιδέα ενός καλού φορητού φορτιστή που θα τον έχεις παντού και της εγκατάστασης βιομηχανικής πρίζας και στα δύο σημεία, φαντάζει η καλύτερη και πιο συμφέρουσα επιλογή.