Προς απαγόρευση οδεύει η επιχρωμίωση στα αυτοκίνητα λόγω ανησυχίας για πρόκληση καρκίνου, αφού οι εκπομπές λέγεται ότι είναι 500 φορές πιο τοξικές από αυτές του diesel!
Μπαίνει τέλος στο χρώμιο;
Τα χαρακτηριστικά χρωμίου στα αυτοκίνητα είναι ένας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους για να αποκτήσουν μία πιο όμορφη εμφάνιση. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η επιχρωμίωση πρόκειται να απαγορευτεί, αναγκάζοντας ενδεχομένως τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να ξανασκεφτούν ένα από τα πιο αξιοποιήσιμα υλικά που έχουν στα χέρια τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν Μέσα του εξωτερικού, η απαγόρευση έχει προταθεί ως αποτέλεσμα προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη δημιουργία εξασθενούς χρωμίου, το οποίο είναι γνωστό καρκινογόνο. Συγκεκριμένα, είναι πηγή χρόνιου καρκίνου του πνεύμονα, με τα μικροσωματίδια που εκπέμπονται στον αέρα κατά τη διαδικασία επιμετάλλωσης να λέγεται ότι είναι 500 φορές πιο τοξικές από το diesel.
Η ΕΕ έχει προτείνει την απαγόρευσή του από το 2024
Κάποια χημικά κατασταλτικά μπορούν να μειώσουν αυτές τις εκπομπές, αλλά περιέχουν υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες γνωστές και ως PFAS, που είναι με τη σειρά τους εξαιρετικά τοξικές. Έτσι, η ΕΕ έχει προτείνει την απαγόρευση από το 2024, ενώ και άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Καλιφόρνια, ακολουθούν την ίδια προσέγγιση.
Το χρώμιο δεν υπάρχει μόνο στα αυτοκίνητα
Αν ισχύσει κάτι τέτοιο και στην πράξη είναι προφανές πως θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό των αυτοκινήτων, εκτός εάν εντοπιστεί ένα εναλλακτικό υλικό με τις ίδιες ιδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από το ασημί φινίρισμα στα εξαρτήματα αυτοκινήτων, το χρώμιο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην καθημερινή ζωή, αφού το βρίσκουμε σε νεροχύτες, βρύσες, εργαλεία, φωτιστικά και γενικά σε εξαρτήματα που πρέπει να είναι ανθεκτικά στη σκουριά.
«Υπάρχουν πιο βιώσιμες λύσεις από το χρώμιο»
Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει ο Gilles Vidal, επικεφαλής σχεδιαστής της Renault σε δηλώσεις του τόνισε πως «Υπάρχουν μη ρυπογόνες λύσεις που διερευνώνται. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε λίγο το παιχνίδι και να ανοίξουμε το μυαλό μας πέρα από το χρώμιο καθώς υπάρχουν πιο βιώσιμες εναλλακτικές».