
Το άγχος της αυτονομίας & το κόστος αλλαγής της μπαταρίας φαίνεται να επιμένουν στους επίδοξους αγοραστές.
Όλοι οι κατασκευαστές δίνουν τουλάχιστον 8 χρόνια εγγύηση στη μπαταρία.
Όπως και τόσα άλλα μέρη, η μπαταρία δεν είναι για «πέταμα» μετά τη λήξη της εγγύησης.
Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας «καίει» τους κατασκευαστές περισσότερο από εσένα.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Το άγχος της αυτονομίας & το κόστος της μπαταρίας φαίνεται να επιμένουν στους επίδοξους αγοραστές
Πόσο κοστίζει μια καινούργια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Πολύ. Πάρα πολύ. Περισσότερο απ’όσο κόστιζε το μοτέρ ενός θερμικού. Δεν ήταν όμως το ότι το μοτέρ ήταν φθηνότερο από τη μπαταρία ο λόγος που δε ρωτούσες το κόστος του. Δε ρωτούσες γιατί δεν θεωρούσες δεδομένο πως θα θες νέο μοτέρ μετά την εγγύηση. Μήπως ισχύει το ίδιο και με τις μπαταρίες;
Ο βασικός λόγος που κρατάει πολύ κόσμο μακριά από την ηλεκτροκίνηση είναι το λεγόμενο άγχος της αυτονομίας. Είναι φυσικό, αφού συνηθίσαμε να κάνουμε όσα χιλιόμετρα θέλουμε ανά πάσα στιγμή με μόνο λίγα λεπτά ανεφοδιασμού. Σύμφωνοι, στα ηλεκτρικά πρέπει να αλλάξεις συνήθειες στο πώς διατηρείς τη μπαταρία αρκετά γεμάτη αλλά και χωρίς να την «παλιώσεις». Όμως στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει και άγχος για το κόστος της, λες και κάποιος μας είπε πως η μπαταρία θέλει στάνταρ αλλαγή κάθε τόσο.
Όλοι οι κατασκευαστές δίνουν τουλάχιστον 8 χρόνια εγγύηση στη μπαταρία
Εντάξει, η μπαταρία κοστίζει πολύ. Ακόμα και το 1/3 της τιμής ενός ηλεκτρικού μπορεί να είναι η μπαταρία. Και γι` αυτό δίνουν μεγάλη 8ετή εγγύηση ώστε να καλύπτει κάθε άγχος. Τουλάχιστον στην Ευρώπη που τα ηλεκτρικά, όπως τα περισσότερα αυτοκίνητα, αγοράζονται είτε με leasing (εταιρικό ή προσωπικό), είτε με κάποιο πρόγραμμα που κάθε 2-3 ή 4 χρόνια αλλάζεις αυτοκίνητο ούτως ή άλλως. Στην Ελλάδα που ακόμη φοβόμαστε πως τα αυτοκίνητα θα τα κρατήσουμε όχι οκτώ αλλά 18 χρόνια, το άγχος παραμένει.
Όπως και τόσα άλλα μέρη, η μπαταρία δεν είναι για «πέταμα» μετά τη λήξη της εγγύησης
Είναι όμως λίγο παράλογο να θεωρούμε πως η μπαταρία είναι για πέταμα με το που λήξη η εγγύηση. Σαφώς η εγγύηση αφήνει περιθώριο στη μείωση της χωρητικότητας, που σημαίνει πως οι κατασκευαστές θεωρούν μια μείωση στο 80% στα 8 χρόνια είναι φυσιολογική φθορά. Με 80% όμως η μπαταρία δεν θέλει αλλαγή. Για τους οδηγούς παλιότερων ηλεκτρικών, η διαφορά στη χρήση δεν είναι σημαντική. Γιατί ακριβώς στα ηλεκτρικά δεν φορτίζεις μέχρι φουλ και ξανά όταν αδειάσεις. Φορτίζεις λίγο και συχνά, και έτσι το αν η μπαταρία σου είναι πεσμένη ακόμη και στο ελάχιστο αποδεκτό, το 80%, μετά από 8 χρόνια, δεν είναι πρόβλημα. Εκτός από το ταξίδι ίσως.
Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας «καίει» τους κατασκευαστές περισσότερο από εσένα
Και για όσους «σπρώχνουν» τα όρια της θεωρίας συνωμοσίας γύρω από τις εγγυήσεις, μια αντικατάσταση μπαταρίας δεν αποφέρει κανένα όφελος στον κατασκευαστή. Αυτό γιατί η μπαταρία είτε αγοράζεται από τρίτους προμηθευτές, ή ακόμη και αν είναι εσωτερικής παραγωγής, αφήνει ελάχιστο κέρδος (λόγω υλικών και ευρεσιτεχνιών που πληρώνουν σε τρίτους). Ακόμη χειρότερα, η ανακύκλωση των μπαταριών «τσούζει» τους κατασκευαστές και το τελευταίο που θέλουν να δουν είναι παλιές μπαταρίες να επιστρέφουν στο δίκτυο.
Αν λοιπόν ακόμη ρωτάς «πόσο έχει η μπαταρία» μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις ερώτηση σε πιο βασικά χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρικού, γιατί απλά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλάζει τον τρόπο που το χρησιμοποιείς. Εσύ ακόμη ρωτάς; Γιατί;