Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Εντατικούς ελέγχους και άμεση εφαρμογή των μέτρων κατά της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων ζητά ο ΣΕΕΠΕ.

Σκληρότερα μέτρα ενάντια στο λαθρεμπόριο ζητά ο ΣΕΕΠΕ

1.704 Επισκέψεις στο άρθρο (18/10/2018)

Η υπερφορολόγηση και η παραβατικότητα ορίστηκαν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου της Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Mε όχι ιδιαίτερα φωτεινά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στον κλάδο τους οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος τους. Ο ΣΕΕΠΕ παρουσιάζει ως Νο 1 πρόβλημα του κλάδου την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών αλλά και την παραβατικότητα (λαθρεμπόριο, νοθεία, πειραγμένες αντλίες κλπ.). Ο Σύνδεσμος τόνισε ότι η αγορά καυσίμων στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Η δε υπερφορολόγηση φέρεται να οπλίζει ουσιαστικά το χέρι των επιτήδειων να κινηθούν παράνομα, νοθεύοντας ή προμηθεύοντας την αγορά με λαθραία καύσιμα. Οι απώλειες για το Δημόσιο από τέτοιες ενέργειες, προσδιορίστηκαν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων ετησίως.
 

Ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει ότι η ενεργοποίηση της ΑΑΔΕ και η διενέργεια ελέγχων έχει δώσει κάποιες λύσεις ωστόσο χρειάζεται εντατικοποίηση. Επιπλέον πρέπει να προχωρήσει η πλήρης εδραίωση και λειτουργία του συστήματος εισροών-εκροών, η οποία ακόμη αντιμετωπίζει αρκετές εκκρεμότητες (ολοκλήρωση απογραφής δεξαμενών, εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα κλπ.). Επιπλέον κατατέθηκε και αίτημα να οριστεί κάποιο υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος σε θέση διαχειριστή της προσπάθειας, για να εφαρμοστούν τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου και της νοθείας.
Σε άλλα θέματα, επισημάνθηκαν κίνδυνοι βιωσιμότητας αρκετών εταιρειών του κλάδου από την οδηγία μείωσης κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας (κατά 20% έως το 2020). Η Ε.Ε. βάζει τις εταιρείες εμπορίας μέσα στους φορείς που θα αναλάβουν να εφαρμόσουν μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και ο ΣΕΕΠΕ θεωρεί ότι ο στόχος είναι ανέφικτος και συνεπώς τα επακόλουθα πρόστιμα θα είναι δυσβάσταχτα.

Toyota
NOS AXIZEI