Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Σπάνε κάθε ρεκόρ οι τιμές στα καύσιμα: +18,5% η βενζίνη, +21% το diesel

5.734 Επισκέψεις στο άρθρο (29/9/2021)

«Χρυσάφι» πληρώνουν τα καύσιμα όσοι επισκέπτονται τα πρατήρια για να ανεφοδιάσουν τα αυτοκίνητά τους και σύντομα, ίσως οι τιμές αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη χρειάζεται να βάζει ο Έλληνας οδηγός, κάθε φορά που επισκέπτεται το πρατήριο της γειτονιάς του για να ανεφοδιάσει το όχημά του με βενζίνη ή diesel, καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »


+18,5% στις τιμές της βενζίνης
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις αρχές του έτους, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έχει αυξηθεί κατά 18,5% στα 1,703 ευρώ από 1,437 ευρώ το λίτρο που ήταν στις αρχές του Ιανουαρίου. Η τιμή της βενζίνης ωστόσο, σε νησιά και επαρχία, είναι αρκετά ψηλότερες, καθώς, για παράδειγμα, η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ξεπερνά τα 1,9 ευρώ στο νομό Κυκλάδων (σταθερά πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η 100άρα).

+21% το diesel
Προς τα πάνω κινείται και η τιμή του diesel κίνησης, δημιουργώντας έτσι σημαντικό πρόβλημα σε αυτούς που έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και τους επαγγελματίες. Η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στα 1,413 ευρώ, από 1,167 ευρώ το λίτρο στις αρχές του Ιανουαρίου, μια αύξηση της τάξης του 21%.

Tιμή ρεκόρ για το μπρεντ - Αύξηση 60%
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν σημαντική άνοδο από τα 51,80 δολάρια στις αρχές του Ιανουαρίου 2021 στα 80,60 δολάρια σήμερα, μια αύξηση της τάξης του 60%. Η τιμή των 80,60 δολαρίων είναι μια από τις υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από το 2018.

Η μεγάλη φορολογία κρατά ψηλά τις τιμές των καυσίμων
Στην Ελλάδα ωστόσο αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές των καυσίμων διαφοροποιούνται σημαντικά λόγω της μεγάλης φορολογίας, κάτι που σημαίνει πως όσο και να πέσουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα δεν θα υποχωρήσουν σημαντικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Μάιο του 2020 όταν η πανδημία βρισκόταν στο απόγειό της και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι τιμές της αμόλυβδης είχαν φτάσει μέχρι τα 1,3 ευρώ το λίτρο περίπου.

Το 67% του ποσού που πληρώνουμε είναι φόροι
Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως η τιμή που βλέπουμε στα πρατήρια εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Αρχικά, περίπου το 23,5% της τιμής που βλέπουμε στα πρατήρια αφορά την αγορά της αμόλυβδης βενζίνης από τα διυλιστήρια, έπειτα το 67% είναι φόροι του κράτους (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ 24%, η εισφορά του Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, το Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Εργασιών και το Ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ) και μένει ένα ποσοστό του 10% που αποτελεί το περιθώριο κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών.
  Συνέχεια του άρθρου >>>
Toyota
Citroen