Τον ρόλο της τροχαίας αναλαμβάνει από φέτος η ΑΑΔΕ, που πλέον θα μπορεί να εισπράττει τα πρόστιμα -που μέχρι σήμερα απλά επιβάλει- για τα ανασφάλιστα οχήματα, ενώ από 500 ευρώ και άνω θα έχει τη δυνατότητα να κατασχέσει το όχημα!
Τι έρχεται για τα ανασφάλιστα οχήματα το 2023
Ο νέος χρόνος φέρνει και αλλαγές, με την εφορία πλέον να μπορεί να εισπράττει με τα γνωστά «εργαλεία» τα πρόστιμα των ανασφάλιστων οχημάτων, που μέχρι σήμερα μπορούσε μόνο να τα εντοπίσει και να τα επιβάλλει.
Μέχρι σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμα (200-250 ευρώ) σε κάθε ανασφάλιστο όχημα, αλλά λόγω νομοθετικού κενού, δεν μπορούσε να εισπράξει τα χρήματα αυτά από τους παραβάτες.
Η ΑΑΔΕ μπορεί να εντοπίσει με βάση τα στοιχεία της τα ανασφάλιστα οχήματα και να εκδώσει το ανάλογο πρόστιμο – παράβολο, το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες θέλουν να ασφαλίσουν ξανά. Ωστόσο, αν οι ιδιοκτήτες αγνοήσουν ξανά τα ειδοποιητήρια, η ΑΑΔΕ μπορούσε να στείλει μετά από ένα εξάμηνο του ιδιοκτήτες στις Αστυνομικές αρχές προκειμένου να εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου.
Επιβολή εισπρακτικών μέτρων από την ΑΑΔΕ & κατάσχεση οχήματος άνω των 500 ευρώ
Αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα το 2023, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στην ΑΑΔΕ την επιβολή εισπρακτικών μέτρων για τα εν λόγω πρόστιμα και στην περίπτωση που αυτά δεν καταβάλλονται, θα εντάσσονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη της εφορίας. Επιπλέον, η εφορία θα προχωράει σε κατασχέσεις ανασφάλιστων Ι.Χ. οχημάτων για πάνω από 500 ευρώ, εάν τα χρέη δε ρυθμιστούν εγκαίρως.
Ανασφάλιστα 1 στα 10 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως εκτιμάται ότι κυκλοφορούν σχεδόν 600.000 ανασφάλιστα Ι.Χ. στους ελληνικούς δρόμους, κάτι που μεταφράζεται σε αναλογία 1 προς 10! Το νούμερο αυτό δεν περνάει απαρατήρητο, αφού τα ανασφάλιστα οχήματα θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους τους ιδιοκτήτες αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
Ποιες είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση ελέγχου
Σε περίπτωση που εντοπιστεί ανασφάλιστο όχημα από τη Τροχαία, οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι με τις ανάλογες κυρώσεις
• Διοικητικές κυρώσεις: αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
• Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.
• Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ.
Εxtra Tip (για να γνωρίζετε): Μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης θα τρέξει νέο γύρος διασταυρώσεων και στις περιπτώσεις που εντοπιστούν ανασφάλιστα Ι.Χ. θα ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους και θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα με τις συνεπακόλουθες κυρώσεις.
Στο ρόλο της …τροχαίας η ΑΑΔΕ!
- Κόβει πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα (1 στα 10 που κυκλοφορούν στην Ελλάδα)
- Τα εντοπίζει αυτόματα, στέλνει πρόστιμα
- Θα τα βρίσκεις πλέον στα χρέη της εφορίας
- Από 500 ευρώ κι άνω, ως και κατάσχεση του ανασφάλιστου οχήματοςΉταν δίκαιο και γίνεται πράξη ή ο «Ελληνάρας» πάλι θα βρει «παράθυρο» να γλιστρήσει; Εσείς τι πιστεύετε;