Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ταξίδι για το 3ήμερο; Το τρικ να κρατάς πάντα σωστή απόσταση ασφαλείας

2.645 Επισκέψεις στο άρθρο (23/3/2024)
Ταξίδι για το 3ήμερο; Το τρικ να κρατάς πάντα σωστή απόσταση ασφαλείας

- Η απόσταση ασφαλείας σώζει ζωές
- Η απόσταση ασφαλείας εξαρτάται άμεσα με την ταχύτητα
- Με διπλάσια ταχύτητα χρειάζεται τουλάχιστον 3πλάσια απόσταση φρεναρίσματος
- Μέτρα 2 δευτερόλεπτα από το σημείο που πέρασε ο μπροστινός για να το φτάσεις

Η απόσταση ασφαλείας σώζει ζωές

Είτε όταν ταξιδεύουμε σε αυτοκινητόδρομο είτε σε επαρχιακό δρόμο, ή ακόμα και κατά τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, η απόσταση ασφαλείας από το μπροστινό όχημα είναι απαραίτητη. Με αυτή μειώνουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να εμπλακούμε σε ατύχημα, καθώς θα έχουμε χρόνο να φρενάρουμε έγκαιρα, ενώ αν την ακολουθούσαν όλοι οι οδηγοί, θα είχαμε πολύ λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους.

Η απόσταση ασφαλείας εξαρτάται άμεσα με την ταχύτητα

Όπως καταλαβαίνει κανείς, διαφορετική απόσταση πρέπει να διατηρούμε από τον μπροστινό όταν κινούμαστε με 50 χλμ./ώρα μες την πόλη και διαφορετική όταν είμαστε στον αυτοκινητόδρομο με 120 χλμ./ώρα. Με 50 χλμ./ώρα διανύουμε σχεδόν 14 μέτρα το δευτερόλεπτο, στα 100χλμ./ώρα διανύουμε 28 μέτρα το δευτερόλεπτο και στα 120 33,3 μέτρα/δλ.

Με διπλάσια ταχύτητα χρειάζεται τουλάχιστον 3πλάσια απόσταση φρεναρίσματος

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές κατά τις μετρήσεις μας στο AutoΤρίτη Test Center, η απόσταση φρεναρίσματος όταν κινούμαστε με 2πλάσια ταχύτητα δεν είναι 2πλάσια αλλά πάνω από 3πλάσια. Πιο συγκεκριμένα, στα 50 χλμ./ώρα το αυτοκίνητο χρειάζεται 9,5 μέτρα, ενώ στα 100 η απόσταση που χρειάζεται είναι 37,7 μέτρα!

Μέτρα 2 δευτερόλεπτα από το σημείο που πέρασε ο μπροστινός για να το φτάσεις

Σύμφωνα με τα παραπάνω βλέπουμε πως την απόσταση που χρειάζεται για ακινητοποίηση στα 100 χλμ./ώρα την διανύουμε σε κάτι περισσότερο από 1 δλ., περίπου 1,5. Αν τώρα υπολογίσουμε και τον χρόνο αντίδρασης του μέσου οδηγού που ανέρχεται σε άλλο ένα δευτερόλεπτο, μπορούμε να πούμε πως για να είμαστε πραγματικά ασφαλείς πρέπει να έχουμε απόσταση τουλάχιστον 2 δευτερολέπτων από το μπροστινό όχημα.

Ένας απλός και εύκολος τρόπος να γίνει αυτό είναι να βάλουμε στόχο ένα σταθερό σημείο στο δρόμο, από μία ταμπέλα μέχρι τη διακεκομμένη γραμμή στο οδόστρωμα και να μετρήσουμε τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα από την στιγμή που πέρασε ο μπροστινός και τη στιγμή που περνάμε εμείς από αυτό. Μάλιστα σε περίπτωση βροχής (μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος λόγω νερού) ή την νύχτα (μεγαλύτερος χρόνος αντίδρασης) ο αντίστοιχος χρόνος πρέπει να είναι διπλάσιος, δηλαδή περισσότερο από 4 δευτερόλεπτα.

Peugeot - Toyota
CUSTOM VS MAXUS