Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Τέλη κυκλοφορίας: Σκέψεις για αυξήσεις - Θα πληρώνουν περισσότερα ΙΧ

2.892 Επισκέψεις στο άρθρο (22/3/2024)
Τέλη κυκλοφορίας: Σκέψεις για αυξήσεις - Θα πληρώνουν περισσότερα ΙΧ

- Συστήθηκε ήδη επιτροπή για να φέρει τις προτάσεις της.
- Στο τέλος του 2025 υπολογίζεται να ισχύσει το νέο σύστημα.
- Ίσως επιβληθούν τέλη σε αυτοκίνητα που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν!
- Θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο απόσυρσης.

Συστήθηκε ήδη επιτροπή για να φέρει τις προτάσεις της

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας φαίνεται πως βρίσκονται προ των πυλών. Η είδηση αυτή προκύπτει μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να συστήσει επιτροπή η οποία εφόσον εξετάσει τα νέα οικονομικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, στη συνέχεια θα καταθέσει τις προτάσεις της.

Στο τέλος του 2025 υπολογίζεται να ισχύσει το νέο σύστημα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εφόσον η επιτροπή καταλήξει στους νέους τρόπους υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, στη συνέχεια θα καταθέσει τις προτάσεις της στον αρμόδιο υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη. Μάλιστα, λέγεται πως η επιτροπή θα λάβει υπ όψιν της και τα συστήματα υπολογισμού που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες. Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον προσεχή Σεπτέμβρη και το νέο σύστημα (εφόσον εγκριθεί) υπολογίζεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στα τέλη του 2025.

Ίσως επιβληθούν τέλη σε αυτοκίνητα που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν!

Οι πρώτες φήμες που έχουν κυκλοφορήσει αφήνουν ανοιχτό το σενάριο αύξησης των τελών στα παλαιότερα αυτοκίνητα, στο πλαίσιο εφαρμογής αντικινήτρων χρήσης των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιβαρυνθούν με κάποιο τέλος ακόμα και νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα (με εξαίρεση τα ηλεκτρικά), που έως τώρα απαλλάσσονταν. Αυτό θα συμβεί καθώς οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όμως πληρώνουν λιγότερα ή καθόλου τέλη σε σχέση με τα παλαιάς τεχνολογίας, που σταδιακά μειώνονται. Την ίδια ώρα όμως, ο ετήσιος στόχος είσπραξης από τα τέλη παραμένει σταθερός στα 1,1-1,2 δισ. ευρώ!

Θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο απόσυρσης

Τέλος, τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει αναφέρουν πως θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την παροχή νέων κινήτρων μέσω της διαδικασίας της απόσυρσης, προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν από τους δρόμους αυτοκίνητα 20 ετών και άνω και να αντικατασταθούν από καινούργια, χαμηλότερων ή μηδενικών ρύπων.

Hyundai
NISSAN