-Μην αφήνεις ούτε για λίγο το κινητό σου στον ήλιο
-Μειώνεται η δράση των φαρμάκων σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου
-Φύλαξε τον αναπτήρα σου στη σκιά
-Μειώνεται η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού αν το αφήσεις για ώρες στον ήλιο
Μην αφήνεις ούτε για λίγο το κινητό σου στον ήλιο
Κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, ένα αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος, γρήγορα μετατρέπεται σε «φούρνο». Η ακτινοβολία του ήλιου και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές φθορές τόσο σε πολύ χρήσιμα προσωπικά αντικείμενα, όσο και στο ίδιο το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το πιο σημαντικό (και ακριβό) αντικείμενο που κινδυνεύει είναι το κινητό τηλέφωνο. Αν ξεχάσεις το smartphone σου σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος, τότε το πιο πιθανό είναι ότι σου έβγαλε ειδοποίηση για υπερθέρμανση. Το μέταλλο και το γυαλί απορροφούν πολύ γρήγορα τη θερμότητα, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τη μπαταρία και τα μικροτσίπ. Ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης, μπορεί το κινητό σου να δυσλειτουργεί προσωρινά. Η πιο σωστή κίνηση θα ήταν να το αφήσεις σε δροσερό μέρος να κρυώσει.
Μειώνεται η δράση των φαρμάκων σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου
Σύμφωνα με τον κ. Χούλη, καθηγητή Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα φάρμακα είναι ευαίσθητα προϊόντα. Επηρεάζονται εύκολα από το περιβάλλον, και ειδικότερα από τη ζέστη, αλλά και την υγρασία. Ως αποτέλεσμα, ελαττώνεται η δραστικότητα των φαρμάκων, τόσο των συνταγογραφούμενων, όσο και φαρμάκων καθημερινής χρήσης, όπως τα συμπληρώματα διατροφής. Έτσι λοιπόν, κανένα φάρμακο δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου.
Φύλαξε τον αναπτήρα σου στη σκιά
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές των αναπτήρων BIC, δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τον αναπτήρα σε θερμοκρασίες έως 65 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, επειδή αρκετοί αναπτήρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι επώνυμοι (π.χ. όσοι πωλούνται από πλανόδιους πωλητές), είναι καλό να μην τους αφήνεις εκτεθειμένους μέσα στο αυτοκίνητο ή να τους φυλάσσεις σε σκιερό μέρος, όπως για παράδειγμα στο ντουλαπάκι μπροστά από τον συνοδηγό.
Μειώνεται η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού αν το αφήσεις για ώρες στον ήλιο
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας το 2012, αν ένα αντηλιακό εκτεθεί για 8 ώρες σε περιβάλλον με θερμοκρασία μεταξύ 30 και 60 βαθμών Κελσίου, αλλοιώνεται η σύστασή του. Ως αποτέλεσμα, δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και δεν θα προστατεύει όπως θα έπρεπε αυτόν που θα το φορέσει. Μία καλή συμβουλή είναι να το αποθηκεύεις στο φορητό ψυγειάκι θαλάσσης, μέσα σε σακούλα.