Τιμές με Leasing
Τι επιφυλάσσει η τεχνητή νοημοσύνη για το μέλλον των αυτοκινήτων

Τι επιφυλάσσει η τεχνητή νοημοσύνη για το μέλλον των αυτοκινήτων

1.067 Επισκέψεις στο άρθρο (2/1/2024)

- Η τεχνητή νοημοσύνη στο προσκήνιο στην CES 2024
- Τα αυτοκίνητα με τεχνητή νοημοσύνη θα μαθαίνουν σαν τους ανθρώπους
- H Mercedes και ο όμιλος Stellantis χρησιμοποιούν το λογισμικό σε πειραματικό στάδιο
- Η τεχνητή νοημοσύνη θα προβλέπει τα προβλήματα που θα παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα

Η τεχνητή νοημοσύνη στο προσκήνιο στην CES 2024

Με την φετινή έκθεση CES να πλησιάζει οι εταιρίες αυτοκινήτων ετοιμάζονται για έναν αγώνα δρόμου που δεν θα μετριέται σε ταχύτητα, αλλά σε εξυπνάδα. Πρωταγωνιστής στην φετινή CES αναμένεται να είναι η τεχνητή νοημοσύνη, οι εφαρμογές της, οι λειτουργίες της, και οι βελτιώσεις που ενδέχεται να προσφέρει στα λειτουργικά συστήματα των νέων μοντέλων. Πολλά υπόσχονται, λίγα μάλλον θα βρεθούν έξω από τις αίθουσες εκθέσεων, στους καθημερινούς δρόμους. Ας δούμε ωστόσο τι πιθανολογείται για την τεχνητή νοημοσύνη και τι να αναμένουμε στην CES του 2024.  

Τα αυτοκίνητα με τεχνητή νοημοσύνη θα μαθαίνουν σαν τους ανθρώπους

Η πιο πιθανή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι στο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης. Όπως έδειξε το πείραμα της General Motors με το ρομποταξί Cruise, η αυτόνομη οδήγηση έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να φτάσει σε σημείο για να αντικαταστήσει πλήρως τους οδηγούς. Το Cruise έχει μπει στην αναμονή, ύστερα από σειρά προβλημάτων που παρουσίασε, με το κυριότερο να είναι ο τραυματισμός ενός πεζού. Όταν ένας οδηγός έσπρωξε τον πεζό μπροστά από το ρομποταξί, το Cruise δεν πρόλαβε εγκαίρως να αναγνωρίσει τον κίνδυνο με αποτέλεσμα να μην σταματήσει όπως όφειλε. Αντί λοιπόν να περιμένουμε από τους μηχανικούς να προγραμματίσουν όλες τις δικλίδες ασφαλείας των αυτόνομων οχημάτων στο «χέρι», η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι το κλειδί: Με το AI τα αυτοκίνητα θα μπορούν να μαθαίνουν σαν τους ανθρώπους, από λάθη και από παραδείγματα, ωσότου κάποια στιγμή να φτάσουν στο σημείο να παίρνουν μόνα τους τις σωστές αποφάσεις.

H Mercedes και ο όμιλος Stellantis χρησιμοποιούν το λογισμικό σε πειραματικό στάδιο

Ο ρόλος του ChatGPT και παρόμοιων λογισμικών ίσως είναι κομβικός. Η Mercedes-Benz έχει ήδη χρησιμοποιήσει το λογισμικό σε πειραματικό στάδιο για έναν πιο προηγμένης τεχνολογίας φωνητικό βοηθό σε 900.000 οχήματα. Το ίδιο δοκιμάζει και η Stellantis σε 20.000 οχήματα. Η χρήση του ChatGPT είναι επίσης χρήσιμη για τους μηχανικούς στην παραγωγή κώδικα για τα λειτουργικά συστήματα των αυτοκινήτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα προβλέπει τα προβλήματα που θα παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα

Οι εταιρίες οδεύουν προς ένα πυκνά τεχνολογικό μέλλον με την βοήθεια του AI. Μία τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί να προσαρμόσει την θερμοκρασία της καμπίνας, θα επιβλέπει την πίεση στα λάστιχα και θα προβλέπει ενδεχόμενα μηχανολογικά προβλήματα. Τεχνητή νοημοσύνη που θα κάνει την τεχνολογία και το λογισμικό των αυτοκινήτων πιο εύκολα στη χρήση. Που θα την κάνει πιο ανθρώπινη έως και «συμπαθητική», όπως υπόσχεται η Mercedes-Benz με το MBUS Virtual Assistant.

PARTNER VS KANGOO
SAILUN KAINOTOMIA