
Αν θέλαμε να μειώσουμε σήμερα τα ατυχήματα στους δρόμους, από πού θα έπρεπε να ξεκινήσουμε;
Τι φταίει για τα περισσότερα ατυχήματα στην Ελλάδα;
4.558 Επισκέψεις στο άρθρο (27/12/2014)
Αν θέλαμε να μειώσουμε σήμερα τα ατυχήματα στους δρόμους, από πού θα έπρεπε να ξεκινήσουμε; Που θα έπρεπε να ρίξουμε το βάρος μας; Να φοράνε ζώνη περισσότεροι οδηγοί; Να μειώσουμε την ταχύτητα με την οποία κινούνται; Να κάνουμε περισσότερα αλκοτέστ; Τι φταίει περισσότερο νομίζετε;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Οι δύο αυτές αιτίες είναι πρώτες και στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Στις χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα για τα πρώτα αίτια ατυχημάτων, μόνο η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν κάτι διαφορετικό στις δύο αυτές θέσεις: τη ζώνη ασφαλείας. Η οδήγηση πάνω από το όριο ταχύτητας είναι σταθερή.
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα, ίσως γιατί τα στοιχεία είναι δύσκολο να βρεθούν είτε γιατί είναι πολλές οι αιτίες που ανταγωνίζονται για τις δύο πρώτες θέσεις. Σίγουρα δεν πρέπει να αποκλείσουμε τις αιτίες που ισχύουν στις άλλες χώρες. Είναι όμως έτσι ή μήπως έχει η Ελλάδα πάλι κάποια ιδιαιτερότητα;
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η οδήγηση πάνω από το όριο ταχύτητας είναι πρόβλημα και στην Ελλάδα. Υπερβολική ταχύτητα τη λέμε εδώ αλλά αυτός ο όρος είναι λάθος. Γιατί σε ένα όριο 50 χλμ./ώρα η λέξη υπερβολική χαρακτηρίζει μια μεγάλη διαφορά, όπως τα 90 ή τα 100 χλμ./ώρα. Στις άλλες χώρες μιλάνε για «πάνω από το όριο».
Ταχύτητες δηλαδή μεταξύ 50 και 60. Όχι υπερβολικές, με τα δικά μας δεδομένα, αλλά πάνω από το όριο. Βλέπεις είναι αυτές οι ταχύτητες που αυξάνουν την πιθανότητα τραυματισμού κατακόρυφα. Από τα 50 στα 57 χλμ./ώρα, η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού πάει από το 14% στο 40%. Μόνο αυτά τα 7χλμ./ώρα διαφορά. Εδώ ακόμη μιλάμε για άλλα τόσα.
Εκτός από την ταχύτητα τι άλλο; Είναι το αλκοόλ πρόβλημα στην Ελλάδα; Η ζώνη; Παραμένει πρόβλημα για πολλούς οδηγούς ακόμη; Τι λέτε; Και τι άλλο φταίει για τα ατυχήματα και τις απώλειες ζωής στους ελληνικούς δρόμους;
Επικαλούμαι τον σχετικά πρόσφατα εκλιπόντα Άρη Σταθάκη που υποστήριζε ότι ΔΕΝ είναι η μεγάλη ταχύτητα, αλλά η ΔΙΑΦΟΡΆ στην ταχύτητα των οχημάτων στον ίδιο δρόμο που αυξάνει την πιθανότητα σύγκρουσης. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ θα υπέθετε κάποιος ότι όσοι δεν πιέζονται από τον χρόνο, ή είναι κάποιας ηλικίας, ή βαριούνται, ή συνομιλούν με τον συνοδηγό ή στο κινητό(!) ή φέρουν σήμανση "baby on board", ή καπνίζουν, πίνουν καφέ, θα έπρεπε να επιλέγουν την δεξιά λωρίδα στις λεωφόρους αφήνοντας την αριστερή στους "συγγενείς του Schumacher". Αντί για αυτό απορρίπτεται μαζικά η λογική του Αριστοτέλη, ως μνημόνιο να υποθέσω?
κατά τη γνώμη μου, η πρωταρχική αιτία και με διαφορά είναι η συμπεριφορά των οδηγών. Γιατί είναι θέμα συμπεριφοράς το να αναγνωρίζεις και να προσαρμόζεις την οδήγησή σου στις συνθήκες του δρόμου, του καιρού, της κυκλοφορίας, του αυτοκινήτου, των ικανοτήτων σου, να χρησιμοποιείς τα υπάρχοντα μέσα προστασίας (ζώνες, κράνη), αλλά και να αναγνωρίζεις τα δικαιώματα των άλλων οδηγών στον δρόμο.
Πιστεύω λοιπόν ότι η καταλληλότερη (βραχυπρόθεση) δράση είναι μέσω κρατικών εκπομπών στην τηλεόραση για τα παραπάνω, και μακροπρόθεσμα μέσω σχετικών μαθημάτων -παρουσιάσεων στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
Εκτός της υπερβολικής ταχύτητας, της μη χρήσης ζώνης ασφαλείας και την οδήγηση υπο την επίρρεια αλκοόλ στην οποία πολύ σωστά αναφέρθηκαν οι προλαλήσαντες πιστευω οτι σημαντικό ρόλο παίζει και η οικονομική κρίση την οποία διανύουμε ως προς την αυξηση των ατυχημάτων.Οι περισσότεροι οδηγοί οδηγούν επιθετηκά και με νευρα έχοντας στο μυαλό τους άλλα πράγματα εκτός από την οδήγηση όπως την καθημερινή βιοπάλη.Επιπλέον τα ασυντήρητα οχήματα που κυκλοφορούν ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης συμβάλλουν και αυτά σε μεγάλο βαθμό στην αυξηση των τροχαίων ατυχημάτων
Δυστυχως οι αιτιες ειναι οι ιδιες με αυτες πισω απο την κριση. Ελλειψη παιδειας. Η παιδεια καλλιεργει τη αναπτυξη λογικης που εκφραζεται με ευγενεια συνεση και σεβασμο στην ανθρωπινη ζωη. Αντιθετα εχει επικρατησει ο πρωτογονισμος του εγωισμου. Α ναζητουμαι τη χαμενη αυτοεκτιμηση στο τιμονι , υποβαλλοντας στον εαυτο μας οτι ειμαστε συγγενεις πρωτου βαθμου με το Σουμαχερ με τραγικες συνεπειες οχι μονο σε εμας.
Ο κύριος λόγος που γίνονται τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι ο παράγοντας οδηγός και συγκεκριμένα η ελλιπής εκπαίδευση του, με την έννοια ότι δεν εκπαιδεύεται, ώστε να έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, σε όλες τις συνθήκες, που μπορεί να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα. Δεν εκπαιδεύεται στην οδήγηση κάτω από καταρρακτώδη βροχή, σε χιονισμένους δρόμους, σε πάγο κ.λ.π. Δεν εκπαιδεύεται στο να μπορεί να ελέγχει το αυτοκίνητο του όταν αρχίσει μια ολίσθηση, λόγω ολισθηρού εδάφους. Δεν εκπαιδεύεται στο να μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση ενός δρόμου, ώστε να κινηθεί με μια ταχύτητα κατάλληλη για το συγκεκριμένο δρόμο και τις επικρατούσες συνθήκες κ.λ.π. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την ψυχολογική του κατάσταση σε κάθε στιγμή της ζωής του, που μπορεί να επηρεαστεί από την κατανάλωση αλκοόλ, φαρμάκων, ναρκωτικών κ.λ.π. Και ακόμη να προσθέσουμε την έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους χρήστες των δρόμων έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Ένας καλός και εκπαιδευμένος οδηγός, μπορεί να κινηθεί με απόλυτη ασφάλεια, σε κάθε περίπτωση, όπως κακή κατάσταση δρόμων, κακές καιρικές συνθήκες κ.λ.π.
Οι κακοί δρόμοι, η ελλιπής σήμανση κ.λ.π., είναι πράγματα που δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι οδηγοί θα πρέπει να προσαρμοστούν στις καταστάσεις αυτές, προκειμένου να επιβιώσουν.
Τι να φταίει;Τα πάντα φταίνε.Όταν ρίξουμε τον εγωϊσμό και καταλάβουμε τι σημαίνει αυτοκίνητο,τότε θα ξυπνήσουμε.Γλύτωσα από μεγάλη τράκα που ο άλλος νόμιζε ότι ήταν οδηγάρα.Δεν γίνεται να μας τυχαίνουν περιστατικά για να κατανοήσουμε τις έννοιες,"οδηγάω,προσέχω,παραχωρώ προτεραιότητα,τηρώ τον Κ.Ο.Κ. κτλ.".Σήμερα ένας ανόητος πετάχτηκε στον μπροστινό μου,παραβιάζοντας το ΣΤΟP ΕΝΩ ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ!!!ΕΛΕΟΣ ! ΘΥΜΩΣΕ ΚΙΟΛΑΣ ΠΟΥ Ο ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΣ ΜΟΥ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΡΝΑ.Εγώ τον κοίταζα με μεγάλη απορία και αυτός ξαφνιάστηκε που τον κοιτούσα ΕΝΩ ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ.Δεν έχουμε την όρεξη δυστυχώς να τραβιόμαστε στα δικαστήρια σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις για να τιμωρούνται.
Βασικές αιτίες για τα ατυχήματα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και το χαμηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Είναι τόσο θεμελιώδεις αυτές οι αιτίες που η απάλειψή τους να αποτελεί αναγκαστικά μέρος ενός γενικότερου εξαιρετικά αργού κοινωνικού μετασχηματισμού βασισμένου στην στροφή της παιδείας σε λιγότερο "κερδοφόρες" κατευθύνσεις. Ή ψυχολογική και κοινωνική επανεξέταση ΟΛΩΝ των παλιών οδηγών κα η υποχρεωτική ψυχολογική εξέταση αποτελούν μάλλον τα μόνα άμεσα μέτρα περιορισμού των ατυχημάτων.
Το πρώτο που φταίει στην Ελλάδα για τα ατυχήματα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες περνούν ένα αυτοκίνητο και όποιον πάρει ο χαρος νομίζουν ότι είναι θεοί και θα σκισουν στο δρόμο οποίος βρεθεί στο δρόμο τους φταίει η παντελώς έλλειψη οδηγικης παιδείας έλλειψη ζώνη ασφαλείας λέει ο ελληναρας σε με εμένα θα συμβεί εγώ είμαι μάγκας δεν φοράω ζώνη με εμποδίζει. Άλλο το αλκοόλ αν πας έξω από τα club οι περισσότεροι φεύγουν τύφλα και είναι στα χαι τους τέρμα μουσική στο αμάξι και όποιον πάρει ο χώρος. Οδηγαω 20 χρόνια πάντα φοράω την ζώνη μου που με έσωσε από ένα σοβαρό ατύχημα που ένας ελληναρας ξέχασε να σταματήσει στο τεράστιο ΣΤΟΠ και με χτύπησε είπε ότι δεν το είδε. Πότε δεν ήπια στην ζωή μου και οδηγησα έχω μαλωσει με φίλους μου να μην οδηγανε τύφλα αλλά αυτό τίποτα έχω χάσει φίλους μου έτσι εμείς φταίμε τελικά οι Έλληνες ότι και να κάνει το κράτος θα κάνουμε το δικος μας εμείς. Πρώτα πρέπει να συμμόρφωθουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα και μετά βλέπουμε.
Χρόνια πολλά.
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο γίνονται τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας είναι διότι οι Έλληνες νομίζουν πως η οδήγηση είναι μια απλή - μηχανική - τυπική διαδικασία ρουτίνας και όχι μια ενέργεια που απαιτεί το 100% της πνευματικής και σωματικής ικανότητας του οδηγού.