- Υπάρχουν πινακίδες που από τα αυτοκόλλητα δεν βλέπεις τι λένε!
- Που και που καθαρίζονται από ανεξάρτητες ομάδες, σπανιότερα από τους Δήμους
- Χειρότερα στην επαρχία, βρίσκεις έως και… τρύπες από σκοποβολή
- Υπεύθυνοι η περιφέρεια και οι Δήμοι να τις αντικαταστήσουν
Ευθύνη της Πολιτείας ή ατομική ευθύνη όλων μας;
Καθημερινά, οι περισσότεροι από εμάς, στη διαδρομή σπίτι-δουλειά μπορεί να πετύχουν δεκάδες πινακίδες που στην καλύτερη των περιπτώσεων χρειάζονται προσπάθεια για να τις... διαβάσεις, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείς να διακρίνεις το παραμικρό. Αποτέλεσμα, να είναι σαν να μην υπάρχουν και κατ΄ επέκταση, αν πρόκειται για πινακίδες αναγγελίας κινδύνου ή ρυθμιστικές, να αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.
Από την άλλη, αν είναι πληροφοριακές (ενημερώνουν για προορισμούς, κατευθύνσεις κ.λπ.) μπορεί να σε κάνουν να χαθείς ή να μπερδευτείς, αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνει λάθος και άρα να προκληθεί κίνδυνος για τους άλλους χρήστες του δρόμου.
Ας ξεκινήσουμε με το φαινόμενο στις πόλεις. Εκεί βλέπουμε εκατοντάδες πινακίδες με αυτοκόλλητα (διαφημιστικά, οπαδικών συνδέσμων κλπ.), γκράφιτι με «ταγκιές» (υπογραφή του «καλλιτέχνη») ή συνθήματα (οπαδικά, πολιτικά κλπ.) που έχουν ως αποτέλεσμα την μερική ή πλήρη αχρήστευση της ταμπέλας.
Κατά καιρούς έχουμε δει ενέργειες καθαρισμού από ομάδες κατοίκων ή ανεξάρτητους οργανισμούς (όπως για παράδειγμα το Ι.Ο.Α.Σ.) με το αποτέλεσμα να βοηθά αλλά να μην λύνει το πρόβλημα, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των συμμετεχόντων. Από την άλλη έχουμε και τον εκάστοτε δήμο, που συνήθως προεκλογικά θα βγάλει κάποιο συνεργείο καθαρισμού στους δρόμους για να καθαρίσει τοίχους από γκράφιτι και αφίσες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν είμαστε τυχεροί θα ασχοληθούν και με τις οδικές πινακίδες. Εκεί έχουμε αποτέλεσμα, ωστόσο όπως είπαμε αυτό γίνεται από λίγους και συνήθως κάθε 4 χρόνια!
Και ας πάμε τώρα στην επαρχία. Εκεί το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Καθώς, εκτός από τους «φιλάθλους» και τους «καλλιτέχνες», έχουμε και τους… ράμπο! Μιλάμε συνήθως για κυνηγούς ή γενικότερα κατόχους όπλων, οι οποίοι περνάνε τις οδικές πινακίδες για... στόχους σκοποβολής και προπονούνται πάνω τους, κάνοντάς τες... σουρωτήρι.
Σε αυτή την περίπτωση υπεύθυνη είναι η εκάστοτε Περιφέρεια, που οφείλει να τις αντικαταστήσει με νέες, ενώ οι Αρχές θεωρητικά πρέπει να βρουν τους υπαίτιους και να τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος (είναι άλλωστε αναγραμμένο στο πίσω μέρος των πινακίδων). Ωστόσο, αυτό το τελευταίο εκτός από δύσκολο, απαιτεί και την κατάλληλη οργάνωση (ψύλλοι στα άχυρα δηλαδή).Και οκ, μιλήσαμε για το πρόβλημα και τι οφείλουν να κάνουν οι Αρχές. Ωστόσο, εμείς οι ίδιοι κάνουμε κάτι; Προφανώς δεν μπορεί ο καθένας ξεχωριστά να… αστυνομεύει τη γειτονιά του για να ελέγχει ποιος βανδαλίζει τις πινακίδες. Εντούτοις, το πρόβλημα ξεκινά από το κάθε σπίτι. Ο κάθε γονέας και στη συνέχεια ο δάσκαλος σίγουρα είναι καλό να ενημερώνει επαρκώς τους νεότερους για τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτήν την -κατά τα φαινόμενα- αθώα συμπεριφορά. Καθώς η καθημερινότητα όλων μας μπορεί να γίνει εκτός από πιο δύσκολη, επικίνδυνη!
Εσείς όμως τι λέτε; Είναι θέμα όλων μας οι βρώμικες πινακίδες στους δρόμους; Ή το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης βρίσκεται στην Πολιτεία που θυμάται αυτό το πρόβλημα μια φορά στα 4 χρόνια;