Στο τιμόνι μαζεύονται βρωμιά και μικρόβια. Και επειδή το ακουμπάμε καθ`όλη τη διάρκεια της οδήγησης, πρέπει να το καθαρίζουμε σωστά. Αλλά με τι υλικά θα γίνει λαμπίκο αλλά δεν θα χαλάσει το δέρμα;
Προσοχή στα υλικά για να μην το χαλάσεις!
Μπορεί να μην είμαστε όλοι «μάστορες» και να μην βάζουμε χέρι στο αυτοκίνητό μας, ωστόσο η εργασία που κάνουν σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες στο αμάξι τους είναι το πλύσιμό του. Και μπορεί για το εξωτερικό πλύσιμο να έχουμε γράψει πολλές φορές, ωστόσο το σωστό καθάρισμα περιλαμβάνει και το σαλόνι.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες περιορίζονται στο να τινάξουν τα πατάκια, ενώ μια στο τόσο μπορεί να «βάλουν και μια σκούπα». Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Ο σωστός καθαρισμός με ειδικά καθαριστικά στις πλαστικές και δερμάτινες επιφάνειες του αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται μια στο τόσο, καθώς σε αυτές αναπτύσσονται βακτήρια και βρωμιά.
Μια από αυτές τις επιφάνειες είναι και το τιμόνι. Μάλιστα μαζί με το λεβιέ των ταχυτήτων είναι τα δύο μέρη του αυτοκινήτου που αγγίζουμε συνεχώς, κάτι που καθιστά αναγκαίο το συχνό καθαρισμό τους. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί προτείνουν να τα καθαρίζουμε σε εβδομαδιαία βάση, για να φύγουν οι βρωμιές και όλοι οι μικροοργανισμοί που μπορεί να βλάψουν και την υγεία μας. Πώς να καθαρίσετε λοιπόν σωστά το τιμόνι;
Εκτός από ειδικά καθαριστικά μπορείτε να καθαρίσετε το τιμόνι με σαπουνόνερο ή μωρομάντηλα.
Καθότι τα περισσότερα τιμόνια πλέον έχουν δερμάτινη επένδυση, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα προϊόν φιλικό στο δέρμα (υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο) και ένα πανάκι μικροϊνών.
Κατά τη χρήση του, δεν θα πρέπει να τοποθετείτε το καθαριστικό απευθείας στο τιμόνι, καθώς κάτι τέτοιο (η μεγάλη ποσότητα σε ένα σημείο) μπορεί να βλάψει το δέρμα. Ψεκάστε (ή ρίξτε) στο πανάκι μια μικρή ποσότητα του υλικού και με αυτό περάστε όλη την επιφάνεια του τιμονιού. Εφόσον το τιμόνι είναι αρκετά βρώμικο, θα δείτε σιγά σιγά να αλλάζει χρώμα και η βρωμιά να «μαυρίζει» το πανάκι. Αφού τελειώσετε, στεγνώστε καλά τα υπολείμματα του υλικού από το τιμόνι με ένα στεγνό και καθαρό πανί.
Εναλλακτικά καθαριστικά που έχετε στο σπίτι
Εκτός από τα ειδικά υλικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να καθαρίσετε καλά το τιμόνι σας και να απαλλαγείτε από βρωμιές και μικρόβια. Αρχικά μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία με σαπουνόνερο. Σε ένα στεγνό πανάκι τοποθετήστε λίγο σαπουνόνερο, ίσα ίσα να νοτιστεί και περάστε καλά με αυτό το τιμόνι (με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε παραπάνω).
Εκτός του σαπουνόνερου, εξίσου αποτελεσματικά μπορούν να είναι και τα μωρομάντηλα. Αποφύγετε μωρομάντηλα με αλκοόλ, καθώς μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα το δέρμα του τιμονιού. Μπορεί τα απλά μωρομάντηλα να μην απολυμαίνουν στο 100%, ωστόσο με 2-3 μωρομάντηλα θα έχετε ξανά ένα όμορφο και καθαρό τιμόνι, χωρίς μαυρίλες και λεκέδες.
Τέλος, ένα υλικό που λίγοι γνωρίζουν ότι λειτουργεί είναι η κρέμα χεριών, που εκτός από το δέρμα μας, κάνει καλό και στις δερμάτινες επενδύσεις του αυτοκινήτου. Αφού καθαρίσετε το τιμόνι και το στεγνώστε καλά, μπορείτε να περάστε με ένα νέο πανάκι κρέμα χεριών, ώστε να ενυδατώσετε το τιμόνι σας, ειδικά στην πάνω μεριά του που τη βαράει ο ήλιος όσο το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ότι υλικό και να χρησιμοποιήσετε μην ρίξετε μεγάλη ποσότητα απευθείας στο τιμόνι, αλλά πάντα με ένα πανάκι. Ο κίνδυνος να χαλάσετε το δέρμα του τιμονιού είναι μεγάλος! Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω ισχύουν και για τα πλαστικά τιμόνια, που δεν έχουν επένδυση από δέρμα ή δερματίνη.