Το Renault Symbioz το γνωρίσαμε στην έκθεση της Φρανκφούρτης ως ένα ηλεκτρικό concept με τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης. Σήμερα η γαλλική εταιρεία επανέρχεται με ένα λειτουργικό πρωτότυπο του οχήματος, ώστε να ζήσουμε από σήμερα ό,τι πρόκειται να συμβεί το 2023.
Αφού παρουσίασε το Symbioz Concept τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Φρανκφούρτη, η Renault φτιάχνει ένα λειτουργικό πρωτότυπο του οχήματος, ικανό για ένα κανονικό test drive. Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία πρόκειται για το πρώτο σχετικό της όχημα που φτιάχτηκε εξαρχής για να είναι αυτόνομο, ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα να ζήσουμε από σήμερα ό,τι πρόκειται να συμβεί το 2023.
Εκτός από τις αυτόνομες τεχνολογίες επιπέδου 4 (Level 4) που δίνουν στον οδηγό τη δυνατότητα να μην ασχολείται με τα του δρόμου (Level 5 έχουμε όταν απουσιάζουν τιμόνι-πεντάλ), το Symbioz είναι φυσικά και ένα όχημα μηδενικών ρύπων, καθώς κινείται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ενώ όπως φαντάζεστε είναι και πλήρως συνδεδεμένο.
Στο όχημα επίδειξης, οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες βρίσκονται στον πίσω άξονα και συνεργάζονται με το σύστημα τετραδιεύθυνσης, που η Renault ονομάζει «4Control». Το γαλλικό πρωτότυπο κανονικά έχει ισχύ 489 ίππων και ροπή 550 Nm, αν και οι μέγιστες τιμές της απόδοσής του φτάνουν στους 680 ίππους και στα 660 Nm, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την επίδοση των 6,0 δλ. στο 0-100.
Παρόλο που το πρωτότυπο διαθέτει μπαταρίες 72 kWh, η αρχιτεκτονική του μπορεί να φιλοξενήσει μπαταρίες χωρητικότητας ως και 100 kWh. Η Renault ανακοινώνει πως το 80% της πλήρους φόρτισης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από μισή ώρα.
Το μήκος του Symbioz ανέρχεται σε 4,92 μέτρα, το πλάτος στα 1,92 μέτρα και το ύψος στα 1,44 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο εκτείνεται στα 3,07 μέτρα. Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες υπόσχονται άψογη ορατότητα για τον οδηγό, αλλά και τη δημιουργία ενός ευήλιου εσωτερικού. Η αεροδυναμική του αμαξώματος είναι ιδιαίτερα προσεγμένη.
Εκτός από αεροδυναμικό, το αμάξωμα είναι φορτωμένο με τεχνολογία, καθώς φιλοξενεί συσκευές λέιζερ μπροστά και πίσω, ραντάρ και αισθητήρες υπερήχων κάτω από το αμάξωμα, κάμερες μπροστά πίσω, αλλά και άλλες κρυμμένες στα χερούλια.
Στο εσωτερικό δεν υπάρχει κεντρική κονσόλα, με την όλη σχεδίαση να στοχεύει στη δημιουργία ενός επίπεδου δαπέδου. Όλο το layout της καμπίνας αλλάζει ανάλογα με την οδηγική λειτουργία που έχει επιλεγεί. Για παράδειγμα, στο AD mode το τιμόνι και το ταμπλό υποχωρούν κατά 12 εκ., ενώ στο Dynamic βελτιώνεται η πλευρική στήριξη του καθίσματος του οδηγού, ενώ φυσικά αλλάζει η ρύθμιση σε κινητήρα, τιμόνι και σασί. Η κλασική λειτουργία ονομάζεται όπως της αρμόζει, «Classic».
Αν ο οδηγός θέλει να αφήσει το αυτοκίνητο να κάνει τη δουλειά, μπορεί να χαλαρώσει ή ακόμα και να βιώσει την εμπειρία εικονικής πραγματικότητας του Symbioz, βάζοντας το σχετικό κράνος. Σύμφωνα με τη Renault, το Symbioz «demo car» φτιάχτηκε παράλληλα με το «concept car», με συνεργάτες όπως οι LG και Ubisoft. Το επόμενο βήμα για τη γαλλική εταιρεία είναι να προσφέρει αυτόνομες τεχνολογίες Level 2 σε κάποιο από τα μοντέλα της το 2019. Τα Level 4 αυτόνομα οχήματα αναμένονται το 2022.