Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η χώρα μας στην κατάταξη για τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης.

«Χρυσάφι» κοστίζει η ενέργεια στην Ελλάδα

2.262 Επισκέψεις στο άρθρο (3/11/2017)

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεση του κατατάσσει στις πρώτες θέσεις την Ελλάδα όσον αφορά τις τιμές που ισχύουν στην πλειοψηφία των μορφών ενέργειας. Διαβάστε τώρα αναλυτικά τι αναφέρει.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) η χώρα μας στην κατάταξη για τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης με 1,62 δολάρια ανά λίτρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, πίσω από Νορβηγία, Ολλανδία και Ιταλία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι φόροι πάνω στην τελική αξία έχουν μερίδιο 65%, δεύτερο μεγαλύτερο πίσω μόνο από την Noρβηγία!

Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η αγορά λιανικής του οποίου απελευθερώνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν την δεύτερη υψηλότερη τιμή για τα σπίτια τους (100 δολάρια τη MWh) ακόμα και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό φόρων είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη με μόνο 17%. Αντίθετα, για τις βιομηχανίες, η χώρα είναι στην 15η θέση με μέση τιμή το 2016 στα 28 δολάρια ανά Mwh με 21% φορολογική επιβάρυνση.
 
Για το diesel κίνησης, ο ΙΕΑ υπολόγισε την μέση τιμή στα 1,36 δολάρια με τα μισά χρήματα (51%) καταναλωτών και επιχειρηματιών να δίνονται σε φόρους. Στην ηλεκτρική ενέργεια, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ σημείωσε: «η Ελλάδα δεν είναι ούτε ακριβή, ούτε φθηνή».

H Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε ποσοστό επιβάρυνσης από φόρους και χρεώσεις και τέλη στα νοικοκυριά της (32%) για το 2016 με την τελική τιμή να κατατασσεται στη 12η θέση μεταξύ των 28 χωρών. Οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν την 14η υψηλότερη τιμή, αλλά οι έμμεσες χρεώσεις φέρνουν τη χώρα στην έκτη θέση ως προς τη φορολογική επιβάρυνση.

Mercedes
Skoda