Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Τροχαία παράβαση: Φωτογραφία στο Facebook ή «κάρφωμα» στην αστυνομία;

Τροχαία παράβαση: Φωτογραφία στο Facebook ή «κάρφωμα» στην αστυνομία;

7.154 Επισκέψεις στο άρθρο (28/11/2023)

Γιατί να βάζεις φωτογραφίες με παραβάτες του Κ.Ο.Κ. στο Facebook, όταν μπορείς να τις στείλεις στην Τροχαία;

Αποδοκιμασία του παραβάτη στο Facebook ή παράδοση στην Τροχαία;

Τι μπορείς να κάνεις όταν μπροστά στα μάτια σου παραβιάζεται η νομιμότητα, τίθενται θέματα οδικής ασφάλειας ή καταπατάται η ηθική και η Τροχαία απουσιάζει; Να ανεβάσεις φωτογραφία στο Facebook; Ή να τη στείλεις στην Τροχαία;

Παλαιότερα είχαμε γράψει ότι οδηγός που πάρκαρε παράνομα σε χώρο για ΑΜΕΑ, έκανε αγωγή και απαιτούσε εξωπραγματική αποζημίωση από την οδηγό που τον φωτογράφησε και ανέβασε την φωτογραφία του αυτοκινήτου στο Facebook. Και δυστυχώς ο νόμος είναι με το μέρος του, αφού εφόσον φαίνεται η πινακίδα, παραβιάζεται η ιδιωτικότητά του και προσβάλλεται η προσωπικότητά του. Το διακινδυνεύεις λοιπόν;
 
Γιατί αν είναι να σε κυνηγάνε για δεκάδες χιλιάδες ευρώ αποζημίωση, τότε οι περισσότεροι δεν θα ξανατραβήξουν φωτογραφία με τον παραβάτη. Το να την ανεβάσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι μάλλον η μόνη διέξοδος στην αγανάκτηση που νιώθει κανείς όταν, όχι μόνο παραβιάζεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με αυτόν τον τρόπο, αλλά και η γαϊδουριά είναι τέτοια που αν διαμαρτυρηθείς σε βρίζουν κι από πάνω.

Το να ανεβάσεις τη φωτογραφία με σβησμένη πινακίδα, είναι μία λύση, όμως δεν εκθέτει τον παραβάτη. Και είναι αυτή η έκθεση του παραβάτη που φαίνεται πως βάσει του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα, είναι παράνομη. Εκτός και αν ο νόμος συμπληρωθεί με έναν άλλον.
 
Σε άλλες χώρες, η φωτογράφιση παραβατών είναι συνηθισμένη, όμως αντί για τα κοινωνικά δίκτυα, οι φωτογράφοι αυτοί στέλνουν το υλικό κατευθείαν στην αστυνομία. Έχει προβλεφθεί ο πολίτης να μπορεί να «αστυνομεύει» ο ίδιος τα δικαιώματά του και με τη συνδρομή της τεχνολογίας, η αστυνομία μπορεί να σταθεί δίπλα του, όταν δεν μπορεί να βρεθεί παντού και πάντα.

Έτσι η φωτογραφία αυτή αποτελεί υλικό για το αυτόφωρο. Ο νόμος επιτρέπει στην αστυνομία να διώξει, με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες, τον παραβάτη, εφόσον το φωτογραφικό υλικό αποδεικνύει την παράβαση με έγκυρο τρόπο. Πώς γίνεται με τις κάμερες καταγραφής των παραβάσεων του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους που φωτογραφίζουν το όχημα που «τρέχει»; Εεε ένα τέτοιο πράγμα.
 
Για την Ελλάδα, βέβαια, αν το ανέβασμα στα κοινωνικά δίκτυα παρομοιάζεται με «ρουφιανιά», τότε το να στέλνεις το υλικό αυτό στην Τροχαία μάλλον θα συγκρίνεται με... εθνική προδοσία και το πιθανότερο είναι να παρομοιάζεται ο φωτογράφος της παράβασης ως «Αρτέμης Μάτσας» (σ.σ. ο γνωστός ηθοποιός που έμεινε στη μνήμη των θεατών λόγω της ερμηνείας του σε ρόλους καταδότη - δωσίλογου σε έργα με θέμα την κατοχή και τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο). Είναι όμως ένας τρόπος η αστυνόμευση να πυκνώσει και οι συμπεριφορές αυτές να αποτρέπονται. Είναι επίσης ένας τρόπος να προστατεύονται οι πολίτες από την δίωξη όταν απλά θέλουν να εκθέσουν και να μειώσουν τέτοιες συμπεριφορές.
 
Τι λέτε λοιπόν; Θα θέλατε να έχετε την δυνατότητα να στέλνετε τέτοιες φωτογραφίες κατ`ευθείαν στην αστυνομία ή την Τροχαία; Ή το θεωρείτε ρουφιανιά; Και τελικά πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τέτοιες συμπεριφορές, αν δεν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και την αστυνομία; Τι λέτε;

Hyundai
NISSAN