Διαβάστηκε από 9583αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:23/1/2007
Δεν είναι όλος ο δρόμος δικός μας!
Στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις προτεραιότητες στο δρόμο ταιριάζει περισσότερο το: "Όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε". Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες φορές η λαϊκή ρήση επαληθεύεται και χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο κυριολεκτικά βλέπουν τον Κύριο…αφού πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε σημαντικούς κανόνες για την κίνηση στο δρόμο. Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες συχνά παρατηρείται διαφωνία των οδηγών για το ποιος έχει την προτεραιότητα και ας μάθουμε τι ισχύει πραγματικά.
Α. Προτεραιότητα σε πλατεία χωρίς σήμανση
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ, σε ισόπεδο κυκλικό κόμβο, χωρίς σήμανση, προτεραιότητα έχουν εκείνοι που μπαίνουν στον κόμβο. Αυτό σημαίνει πως όσοι είναι πάνω στην πλατεία πρέπει να κοιτάξουν αν οι εισερχόμενοι έχουν την οκτάγωνη πινακίδα STOP ή όχι.
Β. Κινήστε στη μεσαία λωρίδα και θέλετε να στρίψετε δεξιά σε φανάρι.
Στην περίπτωση αυτή είστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς που ακολουθούν χρησιμοποιώντας τα φώτα αλλαγής κατεύθυνσης (φλας) του οχήματός σας. Ακριβώς ό,τι κάνει δηλαδή το όχημα Α. Αλλάξτε λωρίδα κυκλοφορίας με προσοχή, μπαίνοντας πίσω από το οχήματα που είναι δεξιά σας και στρίψτε εφόσον επιτρέπεται από τη σήμανση. Στην Ελλάδα όμως, αντί αυτού, επιταχύνουμε για να περάσουμε μπροστά από τους άλλους, στην ανάγκη "κλείνουμε" και κάποιον, ενώ αν μας κορνάρει τον βρίζουμε κιόλας για να μάθει να βρίσκεται εκεί. Όπως το όχημα Δ.
Γ. Πίσω από σχολικό σε στάση
Όταν βλέπουμε σταματημένο σχολικό μπροστά μας, όπως το όχημα Β, οφείλουμε να επιβραδύνουμε ακόμα κι αν ο δρόμος έχει ακόμα και δύο λωρίδες, και αν απαιτείται να ακινητοποιήσουμε τελείως το όχημα. Συχνά όμως, αφού κορνάρουμε αρκετά, προσπερνάμε όπως-όπως χωρίς να σκεφτούμε αν μπροστά από το σχολικό θα ξεπροβάλλουν οι μαθητές για να διασχίσουν το δρόμο απέναντι. Προτεραιότητα λοιπόν στο σχολικό λεωφορείο, όση ώρα κι αν αυτό μείνει σταθμευμένο μπροστά μας.
Δ. Περιοχή οδοστρώματος με πλέγμα κίτρινων γραμμών
Η διαγράμμιση της περιοχής αυτής (αν και δεν τη συναντάμε συχνά) υποδεικνύει πως μπορούμε να εισέλθουμε, με την προϋπόθεση ότι δε θα υποχρεωθούμε να μείνουμε μέσα σε αυτή λόγω της πυκνότητας της κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε την περιοχή να αδειάσει από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα και εφόσον μας το επιτρέπει η σήμανση να τη διασχίσουμε και εμείς από άκρη σε άκρη. Δυστυχώς όμως το κίτρινο αυτό πλέγμα δεν υπάρχει στις περισσότερες διασταυρώσεις. Οι περισσότεροι από εμάς μπλοκάρουμε συχνά τους κάθετους δρόμους, με την παιδική δικαιολογία ότι "…αφού δεν προχωρούν οι άλλοι…εγώ τι φταίω;"