ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Non-Paper

Επιλέχτηκαν 5 τελευταίες ειδήσεις
Εσένα αξίζουν τα φανάρια σου 60 ευρώ για να ξεθαμπώσουν;
Με τι υλικά πλένεις το αμάξι; Ειδικά για τέτοια χρήση ή του σπιτιού;
Γιατί πρέπει όλοι να το`χουν με την τεχνολογία για να οδηγήσουν σήμερα;
Diesel με φίλτρο DPF και πάνω από 100.000 χλμ.; Τι να προσέξεις!
Κανονικό μικρό ηλεκτρικό όταν όλα είναι SUV; Υπάρχει νόημα;
περισσότερα »
non paper an off-the record or unofficial presentation of (auto) policy Σκληρό πόκερ με τους δασμούς! Θα υπάρξει περιβάλλον ευκαιριών;
Διαβάστηκε από 3427 αναγνώστες

Στις Η.Π.Α. ένα αυτοκίνητο που κόστιζε 40 χιλ. δολάρια, θεωρητικά θα πάει 50. <br>
Αν τελικά γίνει, κάποιο ποσοστό θα το απορροφήσουν οι κατασκευαστές. <br>
Θα υπάρξει έμμεση πίεση των τιμών στην Ευρώπη; <br>
Η Ευρώπη θα «συσπειρωθεί» (επένδυση σε καινοτομία, εκπαίδευση, υποδομές); <br>
Μήπως δουν ευκαιρία οι Κινέζοι να επενδύσουν στην Ευρώπη, μειώνοντάς τις τιμές τους; Στις Η.Π.Α. ένα αυτοκίνητο που κόστιζε 40 χιλ. δολάρια, θεωρητικά θα πάει 50. <br>
Αν τελικά γίνει, κάποιο ποσοστό θα το απορροφήσουν οι κατασκευαστές. <br>
Θα υπάρξει έμμεση πίεση των τιμών στην Ευρώπη; <br>
Η Ευρώπη θα «συσπειρωθεί» (επένδυση σε καινοτομία, εκπαίδευση, υποδομές); <br>
Μήπως δουν ευκαιρία οι Κινέζοι να επενδύσουν στην Ευρώπη, μειώνοντάς τις τιμές τους; Στις Η.Π.Α. ένα αυτοκίνητο που κόστιζε 40 χιλ. δολάρια, θεωρητικά θα πάει 50.
Αν τελικά γίνει, κάποιο ποσοστό θα το απορροφήσουν οι κατασκευαστές.
Θα υπάρξει έμμεση πίεση των τιμών στην Ευρώπη;
Η Ευρώπη θα «συσπειρωθεί» (επένδυση σε καινοτομία, εκπαίδευση, υποδομές);
Μήπως δουν ευκαιρία οι Κινέζοι να επενδύσουν στην Ευρώπη, μειώνοντάς τις τιμές τους;
Όλος ο πλανήτης και οι αγορές τις τελευταίες μέρες χορεύουν στο ρυθμό του Ντόναλντ Τραμπ, του προέδρου των Η.Π.Α., λόγω των δασμών που επέβαλλε στις εισαγόμενα προϊόντα. Μια απόφαση που έχει φέρει νευρικότητα στις αγορές και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα το παγκόσμιο εμπόριο και κατ΄ επέκταση την αγορά αυτοκινήτου.

Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Οποιαδήποτε πρόβλεψη εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο δεδομένο για να μπορέσουν οι οικονομικοί αναλυτές να βγάλουν συμπεράσματα. Η τελευταία φορά που οι παγκόσμιες αγορές είχαν να αντιμετωπίσουν κάτι αντίστοιχο ήταν τη δεκαετία του 1930, όταν αρχικά το 1922 ο νόμος Fordney-McCumber, αύξησε το φόρο των εισαγόμενων αγαθών κατά 40% περίπου και έπειτα, τον Ιούνιο του 1930, όταν ο νόμος περί δασμών Smoot-Hawley Tariff Act, αύξησε τους δασμούς των εισαγόμενων προϊόντων κατά 20%. Όμως τότε το παγκόσμιο εμπόριο ήταν πολύ διαφορετικό, καθώς τα αγαθά που διακινούνταν παγκοσμίως ήταν ελάχιστα σε σχέση με το σήμερα και επιπλέον το ίδιο το σύστημα αγορών, ήταν διαφορετικά δομημένο και με απείρως λιγότερη αλληλεξάρτηση μεταξύ των αγορών. Συνεπώς χωρίς «προηγούμενο», δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Στις Η.Π.Α. ένα αυτοκίνητο που κόστιζε 40 χιλιάδες θεωρητικά θα κάνει 50

Έτσι λοιπόν θα μείνουμε στους αριθμούς και τα γεγονότα. Η επιβολή δασμών ισχύει και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, συνεπώς αυτή τη στιγμή ένα εισαγόμενο αυτοκίνητο στην Αμερική κοστίζει 25% παραπάνω. Αν είχε 20.000 τώρα κάνει 25 και αν είχε 40 χιλιάδες, τώρα κάνει 50. Και αυτό είναι ένα κόστος που θα επωμιστεί η αλυσίδα εφοδιασμού. Θα το χρεωθεί όλο το έξτρα κόστος ο καταναλωτής; Οι πρώτες ενδείξεις, η προϊστορία και η λογική λένε όχι. Σίγουρα όμως ένα μεγάλο ποσοστό θα επιβαρύνει τον τελικό αγοραστή.

Πρακτικά κάποιο ποσοστό θα το απορροφήσουν οι κατασκευαστές

Στο παρελθόν έχουμε δει -όχι μόνο στην αγορά αυτοκινήτου- ότι αντίστοιχες αυξήσεις «μοιράζονται» σε όλους τους εμπλεκόμενους. Οι κατασκευαστές μειώνουν τα κέρδη τους, οι μεταφορικές το ίδιο και έτσι ο τελικός πελάτης δεν επωμίζεται όλη την αύξηση. Στην περίπτωσή μας τώρα, το μοναδικό παράδειγμα που έχουμε είναι η Ferrari, η οποία ανακοίνωσε αυξήσεις 10%. Βέβαια πρόκειται για εταιρεία που απευθύνεται σε ξεχωριστό κοινό και σίγουρα δεν έχει μαζική παραγωγή.   
Σχολιάστε την είδηση
Σχόλια...