Τα λάδια ευθύνονται για τη σωστή λειτουργία και μακροζωία του κινητήρα. Οι νέες τεχνολογίες που φέρουν, τα κάνουν ανθεκτικά στις υψηλές στροφές και θερμοκρασίες, μειώνοντας παράλληλα τις τριβές, ενώ κατ επέκταση περιορίζουν την κατανάλωση, συμβάλλοντας έτσι στην τσέπη σας.
«Λάδια και νερά να ελέγχεις και να αλλάζεις όταν πρέπει, και δεν σε αφήσει ποτέ…». Αυτή η φράση είναι ενδεικτική, για το πόσο σημαντικά είναι τα λάδια για τη σωστή λειτουργία και μακροζωία του κινητήρα. Όμως τι λάδια; Είναι όλα ίδια; Και τι σημαίνουν τα νούμερα πάνω στην ετικέτα; Κάνει το ίδιο λάδι για κινητήρες βενζίνης και diesel; Να βάλω, απλά, ημισυνθετικά ή full συνθετικά; Πώς να επιλέξω; Και πως θα ξεχωρίσω το ποιοτικό ανάμεσα στα φθηνά; Ή, κάθε πότε να τα αλλάζω; Να συμπληρώσω με πρόσθετα ή έχουν στη σύστασή τους ουσίες με καθαριστική και βελτιωτική δράση;
Στις παραπάνω ερωτήσεις απαντάμε, ώστε την επόμενη φορά που θα αλλάξετε λάδια στον κινητήρα να γνωρίζετε ακριβώς ποια είναι τα πιο κατάλληλα για αυτόν…
Ο ρόλος και η σημασία των λιπαντικών για την κατανάλωση και το περιβάλλον
Τα λιπαντικά των κινητήρων έχουν δυο βασικές λειτουργίες. Πρώτα από όλα λιπαίνουν, δηλαδή μειώνουν τις τριβές ανάμεσα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα. Το λάδι δημιουργεί ένα φιλμ το οποίο εισχωρεί ανάμεσα στις δυο επιφάνειες, επιτρέποντας τους παράλληλα την κίνηση, χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή.
Η δεύτερη βασική λειτουργία που εξυπηρετεί το λιπαντικό, είναι η απαγωγή θερμότητας από τα τοιχώματα του κινητήρα. Λειτουργεί για παράδειγμα σαν τον αέρα που φυσάμε πάνω σε καυτό φαγητό για να κρυώσει. Το λάδι που ρέει εντός του κινητήρα πρέπει να είναι σε τέτοια κατάσταση που η σύνθεση του να μπορεί να αντέχει τις θερμοκρασίες λειτουργίας.
Ο κύκλος ζέστη-κρύο, σιγά-σιγά διασπά τα συστατικά του λαδιού που το κάνουν να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει από τις προσμίξεις από το θάλαμο καύσης, τον οποίο το λάδι καθαρίζει σε κάθε ανέβασμα του πιστονιού. Έτσι καθώς τα χιλιόμετρα μαζεύονται, το λάδι μαυρίζει και σταδιακά χάνει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του, η κατανάλωση του αυτοκινήτου αυξάνεται, το ίδιο και οι εκπομπές ρύπων με αποτέλεσμα να χρειάζεται αντικατάσταση. Με άλλα λόγια, η διάρκεια ζωής του κάθε λιπαντικού είναι ορισμένη και ορίζεται από τον κατασκευαστή του και στη συνέχεια από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, ο οποίος γνωρίζει τις αντοχές και τις καταπονήσεις που δέχεται το μηχανικό σύνολο.
Ακόμα μια σημαντική λειτουργία του λιπαντικού είναι ότι, λόγω των ειδικών καθαριστικών συστατικών που διαθέτει, φροντίζει και απομακρύνει τα διάφορα υπολείμματα καύσης που δημιουργούνται. Για τα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα η αλλαγή λιπαντικού γίνεται κάθε 7.500-10.000 χλμ. Στα νέας τεχνολογίας μια φορά το χρόνο.
tips
- Ελέγχετε τη στάθμη του λιπαντικού του κινητήρα κατά προτίμηση όταν αυτός είναι κρύος και σε επίπεδη επιφάνεια. Βεβαιωθείτε ότι, η στάθμη βρίσκεται ανάμεσα στην ελάχιστη και τη μέγιστη ένδειξη.
- Μη συμπληρώνετε τον κινητήρα με λάδι που έχει διαφορετική ρευστότητα. Το «μείγμα» δεν θα ανακατευτεί σωστά και μόνο ζημιά θα κάνετε.
- Αν αλλάζετε λάδια 2 φορές το χρόνο, μπορείτε να επιλέξετε άλλον τύπο για το χειμώνα και άλλον για το καλοκαίρι.
- Αν αλλάζετε λάδια 1 φορά το χρόνο, επιλέξτε συνθετικά που λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Π.χ. για Ελλάδα: 0W40.