- Δεν είσαι καλυμμένος αν έχεις πάρεις ουσίες, αν προκάλεσες ατύχημα εσκεμμένα ή αν μιλούσες στο κινητό
- Για τη μη ενδεδειγμένη χρήση του οχήματος, δεν καλύπτεσαι
- Βλάβες από accessories & σε δρόμους όπου απαγορεύεται το αυτοκίνητο, σε αφήνουν έκθετο στο ασφαλιστήριο
Να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα… Η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. 'Αλλωστε, ακόμα και αν δεν επιθυμείς να την πληρώσεις, το να παρκάρεις το όχημά σου μόνιμα και να το εγκαταλείψεις στη μοίρα του, από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να καταθέσεις και τις πινακίδες του, αν θες να είσαι «καθαρός».
Από εκεί και πέρα, τα δυο βασικά κριτήρια πίσω από την ασφάλεια είναι τα προφανή. Από τη μια, δεν υποχρεώνεσαι να πληρώσεις εσύ τρίτους για βλάβες που προέκυψαν από δική σου απροσεξία. Από την άλλη, διασφαλίζονται οι τρίτοι ότι θα λάβουν την αποζημίωση που τους αναλογεί, εξαιτίας της δικής σου αβλεψίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλιζόμενος πρέπει να έχει το νου του και να φροντίζει να διαβάζει τα ψιλά γράμματα, ούτως ώστε να γνωρίζει σε ποια σενάρια καλύπτεται και σε ποια μένει εκτεθειμένος. Κάποια μάλιστα από αυτά τα σενάρια, αποτελούν τις περίφημες «κόκκινες ζώνες» που καμία ασφαλιστική δεν πρόκειται να παρακάμψει.
Οι βασικότερες εξ αυτών λοιπόν είναι οι παρακάτω…
Δεν είσαι καλυμμένος αν έχεις πάρεις ουσίες, αν προκάλεσες ατύχημα εσκεμμένα ή αν μιλούσες στο κινητό
Για αρχή, η ασφαλιστική σου δε σε καλύπτει για τη ζημιά που προκάλεσες, εξαιτίας της χρήσης αλκοόλ ή επειδή βρισκόσουν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων – αντίθετα, καλύπτεσαι ως «θύμα», ακόμα και στο επίπεδο της νομικής υποστήριξης.
Ομοίως, δεν καλύπτεσαι ασφαλιστικά, αν τη στιγμή του ατυχήματος μιλούσες στο κινητό. Κάτι αναμενόμενο δηλαδή, με δεδομένο ότι μιλάμε για παράβαση που απαγορεύεται δια ροπάλου.
Επιπλέον, εφόσον το ατύχημα συνέβη είτε με πρόθεση από πλευράς σου, είτε από όχημα που σου το έκλεψαν και το τράκαραν, είτε από εγκληματική ενέργεια, είτε από κατάφωρη παράβαση (π.χ. παραβίαση φωτεινού σηματοδότη), τότε πάλι δεν καλύπτεσαι. Που σημαίνει πως ακόμα και αν, ο μη γένοιτο, σου κλέψουν το αυτοκίνητο, δυστυχώς δε θα αποζημιωθείς για όποια βλάβη συμβεί από εκεί και πέρα. Την ίδια ώρα βέβαια, η ασφαλιστική σου σε υποχρεώνει να πληρώσεις από την τσέπη σου τον ιδιώτη ή τον δημόσιο φορέα που υπέστη βλάβη από δικό σου σκόπιμο λάθος.
Για τη μη ενδεδειγμένη χρήση του οχήματος, δεν καλύπτεσαι
Όπου «μη ενδεδειγμένη χρήση», εννοούμε από την πιο αθώα ως την πιο επιλήψιμη χρήση του αυτοκινήτου. Φερειπείν, για ζημιές από κόντρες στους δρόμους ή από συμμετοχή σε εκδηλώσεις ταχύτητας, μένεις εκτεθειμένος.
Το ίδιο και αν αξιοποιείς το όχημά σου για οποιονδήποτε άλλο λόγο που δεν ενδείκνυται και ο οποίος δεν αναφέρεται στην άδεια κυκλοφορίας, όπως π.χ. για τη μεταφορά φορτίου ή για τη ρυμούλκηση άλλου οχήματος. Αξίζει δε να τονισθεί εδώ πως στο δεύτερο σενάριο δεν καλύπτεσαι ούτε για τις ζημιές που μπορεί να πάθει το όχημά σου, ως ρυμουλκούμενο.
Βλάβες από accessories& σε δρόμους όπου απαγορεύεται το αυτοκίνητο, σε αφήνουν έκθετο στο ασφαλιστήριο
Εφόσον κινείσαι σε πεζόδρομο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που κανονικά δε θα έπρεπε να βρίσκεσαι (π.χ. σε πεζοδρόμια) ή που απαγορεύεται η κυκλοφορία και προκαλέσεις ατύχημα, τότε είναι αποκλειστικά δική σου ευθύνη να πληρώσεις. Το ίδιο φυσικά ισχύει και αν κινείσαι αντίθετα από το κανονικό σε δρόμο μονής κατεύθυνσης.
Αντίστοιχα, αν έχεις «πειράξει» το αυτοκίνητό σου, αν του έχεις κάνει μετατροπές ή αν το έχεις εξοπλίσει με αξεσουάρ, τότε κάθε βλάβη που τυχόν θα προκληθεί από κάποιον από τους παραπάνω λόγους θα σε αφήσει επί στύλου κρεμάμενο στο κομμάτι των εξόδων απέναντι στην ασφαλιστική σου.