Θεόδωρος Γαζούλης, δικηγόρος και Αντιπρόεδρος της ΜΟΤΟΕ (Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος): Οι δήμοι δεν είναι αρμόδιοι να θεσπίζουν προδιαγραφές!
Διαβάστηκε από 11236αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:2/2/2010
Α.Τ: Ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της νομιμότητας των εγκάρσιων μειωτήρων ταχύτητας;
Θ.Γ: Τα παράνομα σαμαράκια πρέπει να ελέγχονται από τη Νομαρχία-Περιφέρεια, αλλά ιδίως από την Αστυνομία αυτεπαγγέλτως, κάτι που ποτέ δε γίνεται! Οι παρανομίες αρκετών δημάρχων, του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, μεγαλοεργολάβων, κ.λπ. δεν τιμωρούνται κατά κανόνα στη χώρα μας. Η Αστυνομία κλείνει τα μάτια και τα ανοίγει όταν βλέπει παπάκι παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο! Πρόσφατα αθωώθηκε υπεύθυνος εταιρείας, που είχε παρατήσει έργα χωρίς επαρκή σήμανση και χωρίς καθόλου φωτισμό, με αποτέλεσμα το θάνατο μοτοσικλετιστή. Ο υπεύθυνος του υπουργείου δεν κατηγορήθηκε καθόλου… Για όλα φταίνε οι οδηγοί!!!
Α.Τ: Έχετε χειριστεί στο παρελθόν κάποια παρόμοια υπόθεση και ποια ήταν η έκβασή της;
Θ.Γ: Έχω χειριστεί υπόθεση με ατύχημα λόγω παράνομου εγκάρσιου μειωτήρα ταχύτητας. Ποινικά ο πρώην δήμαρχος είχε καταδικασθεί σε 5 μήνες φυλάκιση, ενώ, στα διοικητικά δικαστήρια, με αποφάσεις του Πρωτοδικείου και στη συνέχεια του Εφετείου, ο δήμος υποχρεώθηκε σε αποζημίωση. Οι δήμοι δεν είναι αρμόδιοι να θεσπίζουν προδιαγραφές. Παρανόμως αυτοσχεδιάζουν, με την ατιμωρησία δεδομένη. Φυσικά, στην περίπτωση που καταδικαστούν, πληρώνουν με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Α.Τ: Ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθούν οι οδηγοί (αυτοκινήτων ή δικύκλων), που υπέστησαν υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες λόγω κάποιου παράνομου εγκάρσιου μειωτήρα ταχύτητας; Πόσο μπορεί να στοιχίσει σε κάποιον μια ενδεχόμενη παρόμοια δικαστική περιπέτεια και πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται;
Θ.Γ: Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Οι πολίτες θα πρέπει πάντα να καλούν την Τροχαία για τη σύνταξη δελτίου συμβάντων και αυτοψίας (ενώ όταν υπάρχουν τραυματισμοί, γίνεται προανάκριση). Μετέπειτα θα πρέπει να φωτογραφίζουν το συγκεκριμένο χώρο και να μετρούν τις διαστάσεις που έχει το σαμαράκι. Το κόστος της δικαστικής διαμάχης είναι εκ των προτέρων άγνωστο. Η διαδικασία ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δέκα χρόνια! Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικασθεί από το Διεθνές Δικαστήριο του Στρασβούργου .