Το ότι τα έχουμε συνηθίσει με τα χρόνια δεν τα κάνει και νόμιμα. Ποια είναι τα παράνομα αξεσουάρ, ποια είναι «εργοστασιακά» και τι πρόστιμο έχει το καθένα;
Παράνομα ακόμη και αν είναι από το εργοστάσιο!
Πολλές φορές έχουμε συνήθειες στο δρόμο που παρόλο που είναι παράνομες, μας φαίνονται είτε φυσιολογικές είτε τις ανεχόμαστε. Το ίδιο ισχύει και για κάποια αξεσουάρ στο αυτοκίνητο ή τη λάθος χρήση τους. Ωστόσο, ο ΚΟΚ έχει συγκεκριμένους κανόνες που πολλά από αυτά τα καθιστούν παράνομα.
Εξάτμιση: Αν ξεπερνάς τα όρια σε ρύπους-φασαρία τότε τρως 200 ευρώ & πινακίδες-άδεια
Μην γελιόμαστε τώρα, λίγο πολύ όλοι το ξέρουμε, αλλά το θεωρούμε… νορμάλ να βγαίνει η εργοστασιακή εξάτμιση για μια αφτερμάρκετ ή ακόμα και με έγκριση από το εργοστάσιο που θα προσφέρει πιο μπάσο ήχο και θα κάθεται και καλύτερα στο μάτι. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν όρια τόσο στα καυσαέρια, όσο και στον ήχο που εκπέμπει η εξάτμιση του αυτοκινήτου.
Αλλάζοντας την εξάτμιση (είτε ολόκληρη, είτε ακόμα και το τελικό) είναι προφανές ότι θα αλλάξουν και οι εργοστασιακές εκπομπές ρύπων και θορύβου. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ το πρόστιμο σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στα 200 ευρώ ενώ χαιρετάς και πινακίδες-άδεια κυκλοφορίας. Για να τα πάρεις πίσω μάλιστα πρέπει να πας με βεβαίωση του υπουργείου ότι τα «νούμερα» του αυτοκινήτου σου είναι εντός νομίμων ορίων!
Ηχοσυστήματα, εξατμίσεις & φιμέ τζάμια/πινακίδες. Τραβούν την Τροχαία και τα πρόστιμα.
Φιμέ τζάμια & αλλαγή χρώματος με μεμβράνες φέρνουν πρόστιμο
Οκ, όλοι έχουμε ακούσει ότι τα φιμέ απαγορεύονται. Στην πραγματικότητα μπορείς να βάλεις φιμέ μεμβράνες στα 3 πίσω τζάμια (2 πλαϊνά και πίσω παρμπρίζ) και να είσαι απόλυτα νόμιμος. Οι περιορισμοί ισχύουν για τα εμπρός τζάμια, τα δύο πλαϊνά παράθυρα (οδηγού-συνοδηγού) και το εμπρός παρμπρίζ, όπου μπορείς να βάλεις σκούρες αντηλιακές μεμβράνες έως 30 & 35% αντίστοιχα, ή εναλλακτικά να επιλέξεις διάφανες μεμβράνες με φίλτρα για τις ακτίνες του ήλιου. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στα 80 ευρώ.
Υπάρχουν και άλλες μεμβράνες όμως που μπορούν να σε κάνουν… παράνομο. Μιλάμε για τις μεμβράνες αλλαγής χρώματος (car wrapping). Σε περίπτωση λοιπόν που «ντύσεις» το αμάξι σου με μια τέτοια, καλό θα είναι είτε να είναι κοντά στην απόχρωση του εργοστασιακού, είτε να δηλώσεις την αλλαγή χρώματος στην άδεια, εντός 15 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση θα σου βεβαιώνεται πρόστιμο 20 ευρώ, κάθε φορά που θα πέφτεις σε έλεγχο της τροχαίας.
Κοτσαδόρος μόνο αποσπώμενος ή αναδιπλούμενος, ενώ χωρίς άδεια κινδυνεύεις με φυλακή
Μέχρι και 2 χρόνια πριν η νομοθεσία σχετικά με τον κοτσαδόρο είχε… παραθυράκια. Πιο συγκεκριμένα, παρότι από χρόνια είχε αλλάξει το καθεστώς και οι σταθεροί κοτσαδόροι απαγορεύονταν και έπρεπε να αντικατασταθούν με αποσπώμενους ή αναδιπλούμενους, εφόσον ο οδηγός έφερε μαζί του την άδεια ρυμούλκησης ήταν «καλυμμένος».
Αυτό πλέον άλλαξε, ο κοτσαδόρος πρέπει υποχρεωτικά να είναι είτε αποσπώμενος είτε αναδιπλούμενος και οι προδιαγραφές του να συμβαδίζουν με του κατασκευαστή του οχήματος. Πέραν της άδειας ρυμούλκησης του οχήματος, πρέπει και ο οδηγός να έχει δίπλωμα Β και Ε κατηγορίας για την έλξη οποιουδήποτε ρυμουλκούμενου που το βάρος του ξεπερνά το βάρος του οχήματος έλξης ή όταν το βάρος και τον δύο μαζί ξεπερνά τους 3.5 τόνους, αλλιώς τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 12 μήνες και πρόστιμο που ξεκινά από τα 145 περίπου ευρώ.
Τέλος, η ύπαρξη κοτσαδόρου πρέπει να δηλωθεί και στην ασφαλιστική εταιρεία, γιατί αλλιώς μπορεί να μην σε καλύπτει σε περίπτωση τρακαρίσματος που σχετίζεται με αυτόν.
Καγκούρικο ηχοσύστημα & φιμέ κάλυμμα στην πινακίδα = 2 με 3 κατοστάρικα πρόστιμο
Το ηχοσύστημα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα στοιχεία των οδηγών στην καμπίνα. Ειδικότερα στο παρελθόν πολλοί οδηγοί έβαζαν μεγαλύτερα ηχεία και έναν ενισχυτή στο εσωτερικό, ενώ κάποιοι πιο ακραίοι, αντικαθιστούσαν όλες τις ταμπετσαρίες με ηχεία. Σήμερα, οι ίδιες οι εταιρείες βάζουν καλύτερα ηχοσυστήματα από τη «βασική», ενώ στις πιο πλούσιες εκδόσεις συχνά βρίσκουμε συστήματα ήχου με το σηματάκι κάποιου γνωστού κατασκευαστή ηχοσυστημάτων. Αυτό όμως δεν τα καθιστά και αυτόματα νόμιμα, καθώς εάν σε κάποιον έλεγχο από τα όργανα της τάξης κριθεί ότι η ένταση ενοχλεί τους υπόλοιπους οδηγούς ή κατοίκους, τότε κινδυνεύεις με 2 κατοστάρικα πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 1 μήνα.
Τέλος, ένα από τα πιο… ύπουλα αξεσουάρ, το φιμέ κάλυμμα στις πινακίδες, μπορεί να σε βάλει σε δύσκολη θέση, καθώς δεν γλιτώνεις το 300άρι, κάτι που ισχύει όχι μόνο για το φιμέ κάλυμμα αλλά σε κάθε περίπτωση που η πινακίδα δεν είναι ευδιάκριτη από μακριά.